Foto: Privātais arhīvs
Dzimusi, studējusi un strādājusi Ņujorkā, ASV, precējusies ar amerikāni un nu jau četrus gadus dzīvo Rīgā. Spītīga, ar milzu apņēmību sajust un izprast latvietību sevī, ar vēlmi sniegt Latvijai vislabāko, ko spēj, tā sevi raksturo Māra Maklaflina-Teilore (McLaughlin-Taylor). Viņa ar vīru pieņēma dzīvē svarīgāko lēmumu – pārcelties uz dzīvi Latvijā.

Sākums bijis kā meža izcirtums ar celmiem celmu galā. Vienkāršākais būtu bijis – atgriezties Amerikā, bet Mārai ieslēdzās viņas rakstura spīts – pierādīt sev, ka visu vari, ja vēlies. Patlaban jau viss iegājis sliedēs, un Māra atzīst, ka Latvijā pat spēj nopelnīt vairāk nekā ASV. Un, galvenais, sveši cilvēki izteikuši cerību, ka viņi ar vīru nebrauks prom. Novērtējums, apliecinājums, ka esi kādam vajadzīgs, ir ļoti svarīgs.

Mārai bija 39 gadi, kad viņi ar vīru Dalasu un kaudzi čemodānu ieradās Latvijā, lai paliktu. Tam viņi gatavojās gadu. Amerikā pārdodot māju, sakārtojot darba un ģimenes lietas, izpētot, kas viņus sagaida Latvijā – kādi dokumenti kārtojami. Nu jau rit piektais gads Latvijā, Rīgā. Abi strādā, tiesa, ne savā profesijā. Pat Māra, kurai it kā ir labas latviešu valodas zināšanas, nestrādā jomā, kurā ieguvusi izglītību. Pagaidām. Vīrs arī čakli dara, ko prot un var bez latviešu valodas. Abi joprojām mācās iejusties citā sabiedrībā, mācās pielāgoties un arī nepazaudēt paši sevi. Par to arī šajā stāstā – kādu motīvu vadīta Māra atbrauca uz dzīvi Latvijā, kas pat nav viņas dzimtene, ar kādiem šķēršļiem abiem nācās saskarties, kā atšķiras latvietis tur, Amerikā, un šeit, Latvijā.

Ar Māru tiekamies viņas izraudzītā vietā – Āgenskalna tirgus 2. stāvā, kur iekārtotas daudzas kafejnīcas. Viņa izvēlas ingvera tēju un atzīst, ka jāiesildās runāšanai latviski, jo, arī dzīvojot Latvijā, viņas vide pamatā ir angļu valodā runājoši cilvēki. Māras latviešu valoda ir ļoti laba, īpaši, ja ņem vērā, ka viņa ir trimdas latviete trešajā paaudzē un dzimusi metropolē Ņujorkā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!