Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānas ārvalstu mediji pirmdien ziņoja, ka prezidents Ebrahims Raisi un vēl astoņi cilvēki ir gājuši bojā helikoptera avārijā. Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei pirmdien apstiprināja, ka prezidenta amata pienākumus pārņems vicepremjers Mohammads Mohbers, ziņo medijs "Sky News".

Savukārt pirmdien Irānas valsts mediji paziņoja, ka avarējušā helikoptera pasažieri ir gājuši bojā. To skaitā bijis ne tikai Raisi, bet arī Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahians un citas amatpersonas. Aģentūra "Reuters", atsaucoties uz anonīmu Irānas amatpersonu, vēstīja, ka avarējušais helikopters esot pilnībā sadedzis. Nu valstī izsludinātas arī piecu dienu ilgas sēras pēc amatpersonu nāves.

Viceprezidents pārņem amata pienākumus

Islāma Republikas konstitūcijas 131. pantā teikts, ka prezidenta nāves gadījumā pirmais viceprezidents pārņem amata pienākumus. Hamenei pirmdien apstiprināja, ka tā patiešām arī notiks un uz pagaidu laiku pienākumus pārņems Mohbers.

Papildus, būdams pagaidu prezidents, Mohbers ir viens no trīs cilvēku padomes pārstāvjiem, kas organizēs jaunas prezidenta vēlēšanas. Tām jānotiek 50 dienu laikā kopš līdzšinējā prezidenta nāves.

Irānas viceprezidents, tāpat kā Raisi, tiek uzskatīts par tuvu sabiedroto augstākajam līderim Hamenei, līdz ar to nekādiem pārsteigumiem turpmākajos soļos nevajadzētu būt. Mohbers kļuva par viceprezidentu 2021. gadā, kad Raisi tika ievēlēts par prezidentu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!