Foto: ReTV

Ik dienu mediķi pacientiem palīdz atgūt veselību. Tiesa gan – ne visi iedzīvotāji to novērtē. Nereti ārstniecības personas saskaras ar agresivitāti vai pat vardarbību no pacientu puses. Latvijas Ārstu biedrības veiktajā aptaujā par mediķu pieredzi ar agresīviem pacientiem liela daļa atzinusi, ka šāda pieredze viņiem ir. Vairums no tiem ar šādām situācijām darba laikā ir saskārušies pat vairākkārt.

Latvijas Ārstu biedrības veiktajā aptaujā ar savu pieredzi dalījās vairāk nekā 1700 mediķu. Ar vardarbību no pacientu vai to tuvinieku puses ir saskārušies krietni vairāk nekā puse no šiem mediķiem. "61% ir saskāries ar vardarbību darbā. Tā nav fiziska vardarbība, tā ir arī vārdiska, mutiska. Pie tam – ļoti lielai daļai tas nebija viens gadījums, tie bija trīs gadījumi un vairāk, kur ir šāds fakts noticis. No visiem kolēģiem 90 bija vērsušies arī policijā, bet tikai 30 cilvēkiem bija pieņemts tas iesniegums," saka Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece.

Par savu pieredzi, kāda ir ārstējošajam personālam saistībā ar agresīviem pacientiem, Vidzemes slimnīcā stāsta, pēdējos gados tā ir kļuvusi par aktuālu problēmu. Viņuprāt, agresivitāte un negatīva attieksme pret mediķiem pastiprinājusies, sākoties kovida pandēmijai. Vidzemes slimnīcas valdes loceklis Andis Krūmiņš: "Tas ir vienmēr bijis, bet tas saasinājās tieši kovida pandēmijas laikā, kad pacienti kļuva neapmierināti ar veselības sistēmu, ar pieejamību."

Ārsti iezīmē, vairumā gadījumu pacienti kļūst vardarbīgi pret ārstiem, kad ir lietojuši apreibinošas vielas, taču ir arī gadījumi, kad pacienti vienkārši savas emocijas nekontrolē.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!