Foto: Publicitātes attēli
Otrā pasaules kara bērns Betija Brisele nav varējusi atļauties tādu greznību kā ārpusskolas nodarbības, tāpēc peldēt iemācījusies pati Amsterdamas kanālos. Kļūstot par pensionāri, atcerējusies par savu hobiju un kopš 60 gadu vecuma startē peldēšanas sacensībās. Betija saka, ka nejūtoties īpaša, taču mazliet lepnāka par sevi gan.

20. janvārī notikušajās sacensībās Sānihā, britu Kolumbijā, sirmgalve 400 metru peldējumu brīvajā stilā pieveica 12 minūtēs un 50 sekundēs. Tas ir par četrām minūtēm labots pasaules rekords savā vecuma grupā, ziņo "Washington Post". Kundze labojusi arī citus rekordus – 50 metru peldējumā uz muguras un 50 metru peldējumā brasā. Betija Brisele peld vecuma grupā no 100 līdz 104 gadiem (dalījums veidots pēc dzimšanas gada, nevis gadu skaita).

"Kad piedalos sacensībās, ne par ko nedomāju. Neko. Vienkārši skaitu apļus, lai zinātu, cik man vēl atlicis. Vienmēr cenšos atrast tādu tempu, ko varu izturēt ilgtermiņā. Un pēdējā aplī daru visu, kas ir manos spēkos," viņa stāstījusi medijam "Guardian" un piebildusi, ka pati esot ārkārtīgi pārsteigta par savu iespaidīgo veikumu.


Briseles kundze dzimusi Nīderlandē 1924. gadā un ar brāļiem un māsām peldēt iemācījusies Amsterdamas kanālos. Kā pati stāstījusi "Washington Post", viņai kā vienam no ģimenes 12 bērniem, kas uzauga Otrā pasaules kara laikā, tādas greznības kā piedalīties ārpusskolas nodarbībās nav bijušas. Arī skolā mācīties varējusi tikai līdz 14 gadu vecumam, jo bijis jāpalīdz aprūpēt pārējos brāļus un māsas.

Uz Kanādu ar laulāto draugu viņa pārcēlusies 35 gadu vecumā, izaudzinājusi trīs bērnus, strādājusi par apkopēju un vēlāk šuvēju. Kad 1982. gadā devusies pensijā, Betija savu brīvo laiku aizpildījusi ar peldēšanu un no 60 gadu vecuma arī ar sacensībām šajā sporta veidā. Viņa peld vismaz divas reizes nedēļā, un katra uzvara ļaujot justies pārliecinātākai: "Nekad neesmu jutusies īpaša, bet tagad sāku mazliet ar sevi lepoties!"

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!