Foto: Māris Morkāns

Aktieris un mūziķis Arturs Smoļaņinovs, kuru plašāka publika iepazina filmā "9. rota" kā "afgāni" Ļutovu, pirms pusotra gada, paužot savu attieksmi pret karu, pameta Krieviju un pārcēlās uz Latviju. Pa šo laiku viņš filmējies kino, ar savu jauno grupu ierakstījis albumu, atradis savu feju un veidojis brīvo cilvēku biedrību. Dzimtenē viņš pasludināts par teroristu ekstrēmistu, Krievija viņu apvedusi ap stūri ar "deepfake" tehnoloģijām, uzdodoties par Ukrainas prezidenta biroja vadītāju. Un līdz gada beigām Arturs apņēmies sākt runāt latviešu valodā. Par to visu viņš stāsta intervijā "Delfi".

Pēc tam, kad Arturs Smoļaņinovs pirms diviem gadiem publiski paziņoja, ka ir pret karu, viņš vairs nedrīkstēja strādāt savā profesijā un pameta Krieviju. Kā tas notika, viņš 2022. gada nogalē stāstīja arī intervijā "Rus.Delfi". Aktieris apmetās Latvijā, kur dzīvoja viņa draugi, un aktīvi sāka jaunu dzīvi.

Ar vietējiem mūziķiem – latviešiem un krieviem – izveidoja grupu "cheLovek", jau iznācis pirmais minialbums "四" un dziesmas "Elsinor" klips. Grupa jau bijusi divās turnejās pa Ameriku, tiek plānota trešā tūre. Arturs piedalījies Dzintara Dreiberga filmā par leģendāro basketbola komandu "TTT". Amerikā piedalījies kādas neatkarīgās filmas tapšanā. Projektā "Filozofija uz ūdens" aizvadījis publisku dialogu ar Tibetas trimdas valdības vadītāju Penpu Ceringu.

"Delfi Plus" šonedēļ aprit pieci gadi!

Mēs svinam kopā ar mūsu stāstu varoņiem, kas pēdējo piecu gadu laikā uzlādējuši mūsu auditoriju ar stāstiem – uzrunājošiem, iedvesmojošiem un skaudriem. Intervija turpinājumā ir daļa no šīs rakstu sērijas.

Vai tev izdevies atrast saskares punktus ar Latviju?

Tie nebūs tukši vārdi vai dežūrreveransi: Latvija man ir svarīga vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, šeit ir feja (skat. iepriekš). Otrkārt, šeit ir mani muzikanti, daži no viņiem pa šo laiku kļuvuši par īstiem draugiem.

Treškārt, te ir "Pagrabs" – unikāla vieta, autorprojekts, kuram nezinu analogu nekur citur pasaulē. Kā jokojot saka tā izveidotājs Artūrs – tā ir tāda kā pietupienu draudze, mentālā rehabilitācija.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!