Foto: Shutterstock

Tas, kas notiek starp mums, ir īsta mīlestība vai mirkļa aizraušanās? Šādu jautājumu sev uzdod daudzi pāra attiecību sākumā. Tiem, kuri nopietni satraucas par šādu nenoteiktību, psiholoģe piedāvā paanalizēt jūtas, godīgi atbildot uz 10 jautājumiem.

Droši vien, ka teju katrs no mums kaut reizi dzīvē būs piedzīvojis tādu acumirklīgu pievilcību pret kādu cilvēku, kas līdzinās "klikšķim", "mīlestības ķīmijai". Bet nezin kāpēc pēc pāris mēnešiem šī liktenīgā mīlestība no pirmā acu uzmetiena bez pēdām pazūd.

Taču gadās arī, ka attiecības attīstās pēc cita scenārija. Viss sākas kā viegls, neobligāts flirts, kas negaidīti pārvēršas nopietnā ilgtermiņa romānā vai garā ģimenes vēsturē.

Citiem vārdiem sakot, – attiecību sākumposmā nav nemaz tik viegli saprast, par ko tās pārvērtīsies: par patiesu mīlestību vai īsu kaisles uzplaiksnījumu, vietnē "Psychology Today" atzīmē psiholoģe, grāmatu autore Sūzana Degesa-Vaita.

Izjūtot spēcīgu seksuālu pievilcību, tā vien gribas ticēt, ka tās ir īstas jūtas. Bet tikai patiesa mīlestība ir spējīga mūs padarīt labākus. Lūk, 10 jautājumi, kurus vērts sev uzdot, ja patiešām vēlies zināt: vai šī pieredze ir patiesa mīlestība, kas novedīs pie personīgās izaugsmes? Vai arī tā ir tikai neprātīga aizraušanās, kas liek justies dzīvam, bet pārplīsīs kā burbulis, kad kaislība norims?

Jautājumi:

  • Vai tu un partneris vienlīdz dziļi esat iesaistīti šajās attiecībās? Vai tu vari teikt, ka tavi nodomi attiecībā uz šī romāna attīstību saskan ar partnera nodomiem?

  • Vai esi stingri pārliecināts, ka par partneri interesējies ne mazāk, kā viņš par tevi?

  • Vai šīs attiecības mudina tev parādīt savas labākās īpašības un tu pret sevi attiecies ar tādu pašu siltumu un maigumu, kā tu izturies partneri?

  • Vai partneris tevi labi saprot? Vai viņš mudina tevi būt labākam?

  • Vai šīs attiecības pievieno enerģiju, brīvību, emancipāciju? Tu jūti, ka tevis it kā būtu kļuvis vairāk, nekā līdz šo attiecību sākumam?

  • Vai laika gaitā attiecības kļūst stiprākas? Vai uzticēšanās un sapratne padziļinās pat tad, ja apstākļi liek jums kopā pavadīt mazāk laika nekā sākotnēji?

  • Vai jūti, ka, attīstoties attiecībām, tu audz kā cilvēks, paplašinoties redzeslokam un jūtoties stiprākam un pārliecinātākam?

  • Vai šīs attiecības iedvesmo jūs kā pāri veidot jaunus kontaktus un saikni ar citiem cilvēkiem?

  • Vai tu, paliekot kādu laiku vienatnē pēc dienām, kas pavadītas kopā ar partneri, jūties iztukšots vai tieši otrādi – stiprāks?

  • Vai esot šajās attiecībās, tu jūti, ka dzīvē ir viss, ko tu no tās sagaidi? Ka tikai šī vienīgā savienība dara tevi laimīgu un apmierinātu? Vai šīs attiecības mudina tev atklāt pasauli, saņemt jaunu pieredzi, mijiedarboties ar citiem cilvēkiem un attīstīt savu personību?

Un kāds ir rezumē?

Sajūta, ka tevi pārsteigusi "pēkšņa" mīlestība vai "mīlestība no pirmā acu skatiena", nozīmē, ka šis cilvēks ir izraisījis tevī instinktīvu reakciju, kaut kādu dziļu rezonansi. Šo zīmi var uztvert kā notikumu, kas maina dzīvi.

Bet patiesībā tas ne vienmēr notiek. Ilgstoša, patiesa sajūta var sākties ar tūlītējas pievilkšanās uzliesmojumu, taču tās enerģija laika gaitā nepazūd, tā pulsē, piedzīvojot kāpumus un kritumus, kāpumus un kritumus, kā viļņus okeānā, ilgu, ilgu laiku.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!