Jautājums: Man ir neliela problēma, ja to tā var saukt. Manam draugam ir 30 gadu, man tikko palika 18. Viņš ir ārzemnieks, esam kopā divus gadus, un viņš vēlas ar mani precēties. Esmu jau pilngadīga, tādēļ varu rīkoties kā es vēlos, tomēr nedaudz šaubos par to, kā to uztvers mani vecāki.

Es nevaru un negribu viņam atteikt un nevēlos viņu aizvainot kāzas atliekot un tā rīkoties būtu bezjēdzīgi. Vecākus ar viņu vēl neesmu iepazīstinājusi.

Šobrīd viņš ir savā valstī (Ķīnā), tomēr nākamgad plāno atbraukt uz manu dzimšanas dienu. Īsti nezinu, kā to izstāstīt vecākiem.

P.S. Vēlos mācīties Ķīnā, valodas zināšanas man vēl ir sākuma līmenī, bet to var nokārtot.

Atbild psihoterapeits Dr. Andris Veselovskis:

No rakstītā rodas iespaids, ka Jūs nejūtaties droša, ka varēsiet palikt pie sava lēmuma, sastopoties ar iespējamo vecāku pretestību. Jūs nejūtaties pietiekoši pieaugusi pieņemt neatkarīgu lēmumu. Tāpat Jūs rakstāt, ka nevarat un negribat atteikt draugam. Tas skan tā, it kā precēties vairāk gribētu viņš un Jūs tikai piekrītat.

Ir ļoti svarīgi, lai lēmumu precēties vai nē pieņemtu Jūs pati, neatkarīgi no drauga vēlmēm vai vecāku vēlmēm. Parasti 18 gados to ir grūti izdarīt, jo cilvēks vēl nav kārtīgi iepazinis sevi un pasauli. Līdz ar to pastāv ļoti liela iespēja kļūdīties. Lielāku drošību un pārliecību par šo lēmumu varētu gūt, ilgāk iepazīstot šo cilvēku. Ļoti svarīgi pārbaudīt, vai šis cilvēks spēj par Jums rūpēties, atbalstīt grūtā brīdī. Domāju, ja viņš Jūs patiesi mīl, tad spēs gaidīt, cik ilgi vien Jums nepieciešams, lai Jūs mierīgā garā varētu pieņemt lēmumu.

Jums ir priekšā visa pieaugušā cilvēka dzīve. Svarīgi iemācīties pieņemt lēmumus, neatkarīgi no citu cilvēku izdarītā spiediena.

Vēlu veiksmi kļūt neatkarīgai un stiprai.

Ar cieņu, Dr. Andris Veselovskis.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!