Foto: stock.xchng
Vai vīrietis ir tikai naudas maks? Jautājums ir visai provokatorisks, jo kura sieviete gan apgalvos, ka savu vīrieti uztver kā naudas maku, un kurš no vīriešiem apgalvos, ka jā - esmu viņai tikai naudas maks.
Šī raksta tapšanā piedalījās 20 vīrieši un 20 sievietes dažādos vecumos, dažādās valstīs dzīvojoši (bet visi latvieši) un ar ļoti atšķirīgiem ienākumiem. No ļoti bagātiem, līdz pat bezdarbniekiem ar ienākumiem knapi 50 latu apmērā.

Galvenais secinājums, kas izriet no šī raksta: mūsdienu sabiedrībā izpratne par vīrieti un naudu ir stipri līdzīga abu dzimumu skatījumā. Vīrietis apzinās, ka tieši viņš ir galvenais naudas pelnītājs ģimenē, un ka sieviete no viņa gaida finansiālu drošību un stabilitāti. Tomēr vairāk par naudu gan sievietes, gan vīrieši novērtē mīlestību, cieņu, un drošības sajūtu, ko sniedz partnera plecs. Sievietei tas vairāk saistīts ar materiālo, bet vīrietim ar emocionālo, rūpējoties par ģimenes labklājību, viņš pretī vēlas saņemt atzinību, mieru, siltumu ģimenē, sapratni, mīlestību un rūpes no sievietes.

Ko par naudu attiecībās domā vīrieši?

Naudai ir izšķiroša pamata nozīme attiecībās, bet vīrietis to neskata no punkta, kurā naudas pelnītājs ir tikai viņš. Katrs vīrietis grib, lai pelnītu arī viņa sieviete, jo abu ienākumi, atkarībā no individuālām spējām, ir saistīti ar kopīgu atbildību. Visi no 20 vīriešiem viennozīmīgi uzskata, ka nauda ir jāpelna abiem dzimumiem, viņi ir ar mieru apmaksāt lielos rēķinus: komunālos maksājumus, kredītus, kopīgu izklaidi, ceļojumus, auto, par pārtiku viedokļi dalās, bet naudu zeķubiksēm, skaistumkopšanai un manikīram meitenei ir jāprot nopelnīt pašai.

Lai arī lielākā daļa vīrieša sev blakus izvēlas sievieti, kas augstāk par viņa naudu vērtē garīgās vērtības, gandrīz katrs no viņiem zina arī tādus vīriešu, kuri ne tikai grib, bet arī var nopirkt par naudu sievieti kā trofeju. Un par cik dzīvē valda līdzsvara princips, vienmēr būs sievietes, kas būs ar mieru kļūt par bagātu vīriešu trofejām. Zemapziņā vīrieši šādas sievietes nicina un uzskata par emocionāli, garīgi un materiāli trūcīgām. "Trofejas" ir domātas mazvērtības kompleksu apmierināšanai, gultai un lai atrādītu sabiedrībai. Un lai arī sievietēm viņuprāt ir svarīga viņu nauda, viņi tomēr cer, ka visas sievietes nav pērkamas. Lai gan ir tāds teiciens: "Ik vienu sievieti var nopirkt par naudu, ir tikai viens nosacījums - cik tu esi gatavs maksāt?"

Māris: "Līdzīgs izvēlas līdzīgo, tātad normāls, domājošs un pelnītspējošs vīrietis, kas pats visu uzsācis no nulles, izvēlēsies sev līdzīgi sievieti, - domājošu, darboties gribošu, nevis tikai mājās sēdētāju, nagu vīlētāju un vīra naudas tērētāju."

Vīrietis + nauda sievietes skatījumā

Inese: "Vīrietis un nauda - tas skan spēcīgi. Man šāds vārdu salikums asociējas ar vārdu DROŠĪBA."

Kristīne: "Ideāli, ja vīrietim ar naudu ir veselīgas attiecības. Vīrietim jāprot nopelnīt tik daudz, lai viņš pats justos komfortabli attiecībā uz savām iespējam. Nav nekā mazāk vīrišķīga par vīrieti, kas mūždien čīkst, ka nav naudas, bet arī neko lāga nedara, lai tās būtu vairāk."

Šie abi vārdi ir neatdalāmas lietas. Tas vai vīrietis prot pelnīt naudu savā ziņā ir kā veiksmes atslēga uz sievietes sirdi. Nauda ir līdzeklis, kas vīrietim liek justies vīrišķīgam, un saknes tam visticamāk meklējamas jau dziļā senatnē, kad vīrietis bija tas, kas devās medībās un nesa mājās mamutu, lai pabarotu ģimeni, kamēr sieviete šiverēja pa saimniecību. Lai arī laiki un sievietes loma sabiedrībā ir ievērojami mainījušies, apgādnieka asinsbalsi nav tik viegli apklusināt... Bet jautājums ir - kur apstāties?

Teju katram vīrietim ir ambīcija nopelnīt daudz vai mazāk daudz naudas. Cik nav dzirdēts: jānopelna pirmais miljons līdz 30 gadiem! Cik tādus 30-gadniekus miljonārus mēs pazīstam? Laikam jau nevienu. Tajā pat laikā, dzenoties pakaļ miljonam, daudzi vīrieši ir zaudējuši daudz svarīgākas lietas, kuras par naudu nopirkt nevar - ar ģimeni un tuviniekiem kopā pavadīts laiks, bērnu cieņa, dzīvesdrauga mīlestība, jā - reizēm arī veselība. Ja nauda kļūst par pašmērķi, šīs lietas cieš pirmās.

Par to kā pelnīt naudu vīriešu un sieviešu domas saskan. Vīrieši vēlas, lai sieviete nepievērš būtisku nozīmi naudas makam kā tādam, bet gan viņu mākai, darbībām un rosībai naudu nopelnīt. Savukārt sievietei nav svarīgi kādā veidā vīrietis naudu pelna, galvenais, lai ir drošības sajūta, ka finansiālajā ziņā uz vīrieti var paļauties, un ka finansiāli grūtos brīžos viņš izdomās, kā atrisināt situāciju!

Aiga: Svarīgi, lai vīrietim pelnīšanas prasme būtu labāk apgūta kā (iz)tērēšanas prasme. Pāri materiālajai labklājībai stāv vīrieša morāles principi, viņa nostāja, viņa vērtību skala (kuras augšgalā atrodas ģimene), viņa nesavtība, patstāvība, optimisms, nezūdoša enerģija un spēja būt labākajam draugam."

Vai var pārtikt no mīlestības vien?

Liene: "Es mīlu viņu, bet tomēr saņēmos un "izliku aiz durvīm". Nu nešķiet man pieņemami, ka viņš jau pus otru gadu nevar atrast darbu, un es netaisos viņu uzturēt." Pirmais, kas nāk prātā dzirdot šo atzīšanos ir jautājums - vai tiešām viņa viņu mīl?, bet viņa apgalvo, ka mīl. Tādā gadījumā šāda rīcība uzskatāma par drosmi, jo šķirties mīlestībā nav viegli, bet nav arī viegli dzīvot ar apziņu, ka jāuztur vīrietis.

Ja vīrietis vienmēr ir pelnījis lielu naudu un pēkšņi nonāk naudas grūtībās, ir īstais brīdis redzēt, ko patiesībā pret viņu jūt viņa sieviete. Jo tieši tad, kad sākas naudas grūtības, var redzēt vai ģimene saliedējas un kopā cīnās vai gluži pretēji - padodas! Te gan jāņem vērā nozīmīga lieta, vai tā ir ģimene ar bērniem vai tikai pāris. Ģimenes ar bērniem ir kā komanda, kurā stafetes kociņš pārmaiņus atrodas gan pie viena, gan otra, kamēr attiecībās, kurās bērnu nav, kāds no partneriem pieņem lēmumu atdalīties un garo distanci tālāk skriet viens pats...

Māris: "Ja divus cilvēkus saistīs īsta mīlestība un rūpes vienam par otru, tad naudai būs mazsvarīga nozīme, un kopīgiem spēkiem šie cilvēki cīnīsies par labāku dzīvi un naudas trūkums nevar būt par iemeslu, lai izšķirtos."

Skaisti! Kā izrādās starp mīlestību un naudu vienlīdzības zīmi neliek ne vieni, ne otri. Jo īpaši tas redzams jaunu cilvēku atbildēs. Līdz apmēram 25 gadu vecumam cilvēki ir gatavi pārtikt no gaisa un mīlestības, labprāt dzīvojot pat ekstremālos apstākļos, jo viņos vēl mīt alkas pēc piedzīvojuma, kamēr tie, kam ir bērni saprot, ka no gaisa vien bērnus pabarot un izskolot nav iespējams.

Vai svarīga sievietei ir tava jaunā automašīna?

Līdzīgs pievelk līdzīgu. Tiem, kam nav svarīgs ārējais izskats un ar kādu auto brauc, piesaistīts sev tādu pašu otro pusīti. Ir tā saucamās 'vienkāršās sievietes', kurām ir vienalga ar kādu mašīnu braukt, ka tik iet uz priekšu, un, ka tik pie stūres labs cilvēks sēž. Bet vairumam no mums statuss tomēr ir svarīgs, un, izvēloties vīrieti, mēs pievēršam uzmanību lietām, kas viņam ir apkārt. Ir labi būt kopā ar vīrieti, kas apvieno visus elementus (un tādi vīrieši ir, tas nav nekāds sapnis) - laba āriene, stilīgs apģērbs, jauns auto un labestīga sirds.

Aiga: "Nu patīk jau patīk, ka mans vīrietis brauc ar Audi A8 nevis "kratās" vecā 100-tajā auģikā, taču daudz vairāk kā tas, cik 500 latu banknotes ir viņa makā, mani vīrietī piesaista viņa stāja, balss tembrs, ārējais izskats un attieksme pret dzīvi."

Kristīne: "Forši, ja vīrietis labi ģērbjas un viņam ir laba mašīna, bet ja vīrietis nepārtraukti atgādina, lai viņa glaunajā mašīnā necērt durvis, jo nav jau traktors, un nepārtraukti tiek uzsvērts, cik maksāja viņa jaunais Hugo Boss uzvalks, tad - paldies par kūkām... Ir svarīgi, lai vīrietis naudas esamību uztver dabiski - tā ir tikai līdzeklis, lai uzlabotu savu dzīves līmeni, nevis katru vakaru (kaut vai tikai galvā) pārcilātu naudas kaudzītes."

Arī vīrieši uzskata, ka naudai, mašīnai u.tml. ir nozīme, kaut vai pirmā iespaida atstāšanai uz sievieti, un tieši tās ir lietas, kas atspoguļo vīrieša uzņēmīgumu.

Viesturs: "Uzskatu, ka tas ir atkarīgs no sievietes audzināšanas, kultūras un no sociālā slāņa. Aristokrātiskā ģimenē audzinātai sievietei būs citi priekšstati, nekā kalpu ģimenē audzinātai. Taču, ja apskata viena slāņa sievietes, tad manuprāt, jo garīgi vājāks cilvēks, jo vairāk viņš cenšas dzīvesprieku pirkt par naudu - izklaides, krogi, dejas, apģērbi, mašīnas utt. Tādi cilvēki, kas spēj prieku gūt no saulrieta, satuntulējušies vecā pufaikā, pie ugunskura ir garīgi spēcīgāki un viņu cilvēciskā kvalitāte augstāka. Attiecīgi no šī var secināt, ka tām sievietēm, kuras gūst dzīvesprieku caur materiāliem labumiem ir lielāka nozīme vīrieša makam. Un ne tikai praktiski, bet arī psiholoģiski viņām šī maka tuvība patīk, jo maks, izskatīgs vīrietis līdzīgi kā kabriolets, šikas lupatas ir materiālas skaistumlietas."

Vai sievietes bieži izmanto vīriešus?

Ļoti kutelīgs jautājums. Vīrietim, protams, vienmēr gribas ticēt, ka viņu neviena neizmanto, ko pauž viņu atbildes. Tomēr, ja prasītu tiem citiem, viņi visticamāk arī teiktu, ka viņus neizmanto... Kuri tad galu galā ir tie, ko meitenes izmanto? Jautājums diskusijai.

Ko atbild meitenes uz jautājumu - vai viņas bieži izmanto vīriešus? 90% no manis aptaujātajām sievietēm apgalvo, ka viņas nekad nav apzināti izmantojušas vīrieti. Tad no kurienes rodas visas tās runas par sievietēm izmantotājām un vieglas dzīves tīkotājām? Vai tas būtu tikai mīts? Varbūt tieši šajā punktā visspilgtāk var novērot, ka neviens no mums negrib atrasties ne izmantotā, ne izmantotāja lomā, tāpēc to it kā neattiecinām uz sevi.

Daudziem vārds "izmantot" saistās ar kaut ko sliktu. Taču vārds "izmantot" nozīmē arī "lietot". Lai nu kā, ja mēs izmantojam kādu cilvēku, agrāk vai vēlāk, mums būs jādod kaut kas pretī. Tā var būt gan draudzība, gan tikai smaids, samaksa vai atbildība. Paskatieties kā maza meitenīte, uztaisot nevainīgu eņģeļa sejiņu, izmanto tēta labo sirdi, lai iegūtu sev kāroto lelli... Jūs domājat, ka, meitenei pieaugot, šī īpašība kaut kur izzūd? Nē, katrā sievietē iekšā mīt mazs velnēns ar eņģeļa sejiņu, jautājums tikai - cik bieži katra no mums to izmanto?!

Eižens, vīrietis ar lielu dzīves pieredzi ļoti precīzi raksturo sievieti: "Jā, vienreiz esmu juties izmantots kārtīgi, bet to nebiju spējīgs uzreiz atklāt, jo ir sievietes, kuras ir ļoti labas aktrises. Manā skatījumā tādu sieviešu Latvijā ir ļoti daudz, kas prot veiksmīgi izmantot vīriešus, viņiem pašiem to nesaprotot." Zinu, ka daudzas kratīs galvu un oponēs šim apgalvojumam, tomēr Eižena teiktajā slēpjas liela daļa patiesības, - gandrīz katra sieviete izmanto vīriešus. Bieži vien tas notiek pilnīgi dabiski un nevainīgi.

Zanda: "Es bieži vien izmantoju - ja bārmenis, tad lai ielej vairāk, ja šoferis, tad lai aizved, ja organizē pasākumus, tad lai iedod ielūgumus u.t.t. Ja runa ir par attiecībām. Jā, esmu izmantojusi. Toreiz no vienām attiecībām, ielēcu citās, lai atgūtu pašapziņu. Tad ari izmantoju visu, ko šīs attiecības man deva! Kad pāridarījums bija apārstēts, man negribējās vairāk ne to finansiālo stāvokli, ne to attieksmi, jo tajā visā nebija paša galvenā - mīlestības!!!"

Anita: "Vai es izmantoju vīrieti? Jā - jo man ir sajūta, ka man vajag. VAJAG. Jebko. Uzrakt dārzu, salabot siltumnīcu, nopirkt datoru, nopirkt torti. Mans iepriekšējais puisis vienmēr teica, ka viņam nevajag naudu. Man vajadzēja. Mūžīgs izsalkums. Jā."

Un tomēr - vai vīrietis ir tikai naudas maks?

Nē, jo svarīgāk par finansiālo labklājību ir savstarpēja cieņa, rūpes, atbalsts un spēja otram likt justies brīvam attiecībās.

Nē, daudz svarīgāka par naudu ir mīlestība, draudzība, uzticība, laipnība, humora izjūta, spēja likt smieties sievietei, pat vissmagākajos brīžos.

Nē, ir tomēr daudz citu interesantu lietu, kurām naudu nevajag. Attiecībās jābūt radošiem. Ir forši, ja ir nauda dārgām lidmašīnas biļetēm, bet ir labi priecāties arī par pie ledusskapja piespraustu zīmīti...

Rezumē! Sieviete ir tikai sieviete. Viņa neizmanto vīrieti apzināti, un vīrietis viņai pilnīgi noteikti nav tikai naudas maks... Savu nopelnīto naudu sieviete vēlas uzskatīt par SAVĒJO, bet vīrieša nopelnīto par KOPĒJO! Tādas nu mēs esam, Jūsu mīļās sievietes, un Paldies Jums, ka Jūs ļaujiet mums tādām būt - mazliet kaprīzām, lutinātām un aplidotām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!