Foto: PantherMedia/Scanpix
Iepazīšanās industrija piedzīvo uzplaukumu – kaimiņzemi Krieviju pārņēmis "speed dating" jeb "ātro randiņu" bums. Daudziem jauniem cilvēkiem Krievijā 'ātrie randiņi' kļuvuši par stilīgu nodarbi, kas dažkārt ved pie reālas iespējas nokārtot savu dzīvi. Iepazīšanās industrijai ir sezonāls raksturs. Līdz ar vasaras atnākšanu, lietā tiek laistas visas iespējamās 'tehnoloģijas un risinājumi' – sākot ar vecajām un gadsimtiem pārbaudītajām metodēm līdz mūsdienu sociālo tīklu piedāvātajām iespējām. Šobrīd uzmanības virsotnē ir amerikāņu izdomātais iepazīšanās konveijers – lai nokļūtu šajā pasākumā, cilvēki piesakās un gaida rindā pat vairākus mēnešus.

Tehnoloģija izšķir visu

Vēl pirms pāris gadiem lielajā Krievijā bija labi ja 5 kompānijas, kas piedāvāja konveijera tipa iepazīšanos. Šos pasākumus apmeklēja sabiedrībā populāri un stilīgi ļaudis. Nu tādu kompāniju ir desmitiem un turp dodas ierindas ofisu darbinieki, menedžeri, sīkie uzņēmēji - arvienvārdsakot visi, kam nav laika staigāt uz randiņiem un nodarboties ar laikietilpīgo 'vienīgā un īstā' meklēšanu.

Iepazīšanās tehnoloģija ietver konveijera principu. Idejas autori vadās no vienkāršās patiesības - ja reiz cilvēks dodas uz randiņu, viņam ir jādod iespēja izvēlēties. Tātad - jābūt gana lielam sortimentam. Lai nevienam nebūtu neērti, randiņš organizēts sarunas veidā - dažās minūtēs tev ir otram jāpastāsta par sevi un jāizjautā otrs. Pēc 5-7 minūtēm atskan signāls un vīrietis aizrotē pie nākamās daiļuves pie nākamā galdiņa un viņa vietā apsēžas cits vīrietis. Bez jebkādas apvainošanās. Pasākums parasti notiek kādā naktsklubā, taču ne nakts laikā. Tas lai nodrošinātu tādu tumsas un erotikas rēdziņa un zināmas lietišķības miksli.

Amerikā, kur šis pasākums izgudrots, tehnoloģijas un ātrums valda visur - arī lietās, kas attiecas uz vientuļajām sirdīm. "Tas ir revolucionārs veids kā iepazīties ar darbiem pārkrautiem cilvēkiem - profesionāļiem savās jomās" tā pasākumu pozicionē tā izgudrotāji.

Vaicā smadzenēm

Sociologi noskaidrojuši - 70 % Krievijas iedzīvotāju izjūt grūtības otras puses meklējumos. Uz jautājumu - "kāpēc tad Tu esi tik vientuļš?" 40 procenti atbildēja, ka pie vainas ir raksturs un nesabiedriskums. 17 procentiem pietrūkts laika, 14 procenti uzskata, ka tikšanās romantiku ir nogalinājis internets. Tikmēr uz randiņiem iet gandrīz katrs ceturtais (23%) Krievijas iedzīvotājs.  

Tomēr rodas jautājums - vai "speed dating" vispār ir uzskatāms par randiņu? Romantikas - nekādas... Ilūziju - nekādu.... Tomēr, kā uz to paskatīties. Protams, ka sieviešu, kas vēlas nokļūt šādos pasākumos, mēdz būt vairāk nekā vīriešu un uz viņiem arī šajā "attiecību ātrās pagatavošanas virtuvē" veidojas rinda. Taču uz pašu pasākumu abu dzimumu skaitam jābūt vienādam.

Stāsta žurnāla "Ogoņok" reportiere:

Brīnumainā kārtā esmu dabūjusi ieejas biļeti uz pasākumu. Atradīšos starp 33-gadīgu vācu valodas pasniedzēju un 26-gadīgu liela uzņēmuma mārketinga nodaļas darbinieci. Septiņos vakarā visas stāvam kāda galvaspilsētas naktskluba durvju priekšā. Klubs 'randiņotājus' uzņem divas reizes nedēļā. Vārdu 'speed dating' šeit zina katrs - pat apkopēja - lēnām un ar tādu kā līdzjūtība viņa laiž mūs iekšā. Man šķiet, ka es nojaušu, kāpēc viņa tā - vārds "спид" viņai asociējas ar kādu nelāgu slimību....

Kopā ar savu paziņu Vaņu, kas arī piedalās pasākumā, tēlojam, ka nepazīstam viens otru. Kāpjam uz trešo stāvu. Administratore pie ieejas visus veikli sašķiro - Vaņu novirza uz bāru, kur vīriešiem notiek savdabīga instruktāža, mani ved pie sievietēm, kas sasēž pie galdiņiem. Pie sevis nolemju - šitajā spēlītē neielaidīšos. Vajag mierīgu, ironisku attieksmi. Neba nu es te tiešām dzīvesdraugu šajā konveijerā atradīšu. Manis izprašņātājiem likšu nojaust, ka nav iespējams adekvāti izvērtēt cilvēku dažu minūšu laikā... Kaut gan atrodas psihologi, kas saka, ka - jo īsāks laiks dots cilvēkam un lielāka izvēle, jo ātrāk jāstrādā smadzenēm un jāpieņem lēmums, kurš patīk, kurš ne. Ne velti 60 % Krievijas iedzīvotāju tic mīlestībai no pirmā skatiena.

Tad, ko? Paļauties uz smadzenēm?

Man iedod kartīti ar numuriņu. Man ir 13.numurs! Mans prāts sāk nervozēt. Administratore, piefiksējusi zināmu saspringumu sieviešu frontē, mierina - "uztveriet to kā piedzīvojumu!" Nu tas skaidrs, tā jau biju domājusi darīt. Tiek izteikts brīdinājums - neprašņāt vīriešu par darbu un finansiālo stāvokli. Tas viņus nervozējot. Bet mani nervozē vīrietis, ar kuru nav iespējams runāt par darbu! Turklāt redzams, ka manas 'spīddeitinga' cīņu biedres izskatās labi situētas. Un tad jau viņām būs jāsāk nervozēt, ja vīrietis sāks interesēties par naudisko stāvokli. Sievietes izskatās pašpārliecinātas. Sēdētāja pa kreisi no manis nemitīgi sazvanās ar savu ofisu un precizē - kad pienāks krava. Kaimiņiene pa labi pa tālruni konsultē kādu klientu par nekustamo ;īpašumu jautājumiem.

Mums atnes 'simpātiju kartītes' - pēc katras zibintervijas katrs no dalībniekiem savelk šajā kartiņā kandidātu plusus vai mīnusus. Pēc pasākuma kartiņas ra šiem 'selekcijas datiem' tiks nodotas pasākuma organizatoriem. Pēc divām diennaktīm viņi izsūtīs telefonus un a-pasta adreses tiem, kuru simpātijas būs sakritušas. Uz šīm pašām kartītēm lasāmas ekspres-iepazīšanās receptes - "sarunu uzsāk vīrietis. Mēs rekomendējam stādīties priekšā un īsi pastāstīt par sevi, savām interesēm, hobijiem, padalīties ar kādiem neseniem pozitīviem pārdzīvojumiem". Forši - nodomāju, tad lai vīrieši cenšas. Es jau te tikai tā....

Pēc signāla pasākuma vadītājs, gluži kā tāds cirka dresētājs, ieved mūsu sievišķajā "voljērā" vīriešus.

Gadatirgus likumi

"Es meklēju sievieti, kas nedzer, nesmēķē, ir skaista, gudra, labsirdīga, lai viņa mani mīlētu un mums sakristu darba grafiki" - izdveš jauneklis, kas vēl nav paguvis lāga apsēsties. "Es te esmu tāpēc, ka mans darba kolēģis šādi atrada meiteni. Tā, tas laikam ir viss. Ko vēl es varētu pastāstīt?", puisis jau visu ir pateicis.

Godīgi sakot, es neesmu mājās gatavojusies. Biju nolēmusi būt maksimāli dabiska..... Mulsu..... "Ē, kā Jūs sauc?", beidzot izmoku. Pusis eso Nikolajs, 34 gadi. Liela uzņēmuma grāmatvedis, nav bijis precējies, bērnu nav. Zvans. Maiņa. Un Nikolajs jau ir prom. Izskatās, ka neesmu atstājusi uz viņu nekādu iespaidu.

Nākamais ir kodolfiziķis Vadims. Vaicāju - kāpēc te ir tik daudz tehniski orientēto? Nav nevienas radniecīgas dvēseles... "Tehniskie, tātad pragmatiskie" - atbild Vadims un turpina, ka šādiem tipāžiem galvā jau ir gatavs sievietes tēls un ātrie randiņi palīdzot optimizēt procesu. Vienā vakarā - gada randiņu apjoms - ideāli!

Pamazām man atraisās mēle un es sāku pļāpāt. Ar juvelieri no Francijas mēs pagūstam apspriest manu piespraudi. Viņš novērtē mana tēta dāvanu un es jūtu, ka izkūstu sarunā...

35-gadīgajam civiltiesību speciālistam Albertam es piepūšu ausis par saviem kulinārajiem talantiem, nezin kāpēc uzsvaru liekot uz boršču, ko nekad neesmu gatavojusi.  Viņš man palūdza manu telefonu un man tas patika! Laikam jau zemapziņā viņam gribēju iedvest, ka es esmu tā pati sieviete pie mājas plīts, ko viņš meklē.

Tad manā priekšā bija Vitālijs - autoservisa īpašnieks, kuram paspēju sastāstīt, ka dievinu izbraucienus dabā un šašlika cepšanu. Apstāties es vairs nevarēju. Līgavu gadatirgus diktēja savus noteikumus un es sāku izrādīt fantastiskas plastikas spējas pielāgoties katrai situācijai. Skatos - arī paziņa Vaņa divus galdiņus tālāk žestikulē, šarmē un joko uz nebēdu. Neko sev..... "Esmu piekusis", viņš nočukst, kad pa apli beidzot nonāk man pretī. Melot? Pārvaicāju viņam.

Pēc pasākuma dodamies uz bāru. Neviens cits neuzdrošinās lauzt formātu, tikai noskatās uz mums un droši vien pie sevis nospriež, ka mēs esam tie vienīgie, kas atraduši viens otru. Atzīstos, ka man iepaticies viens austrālietis, kas ieradies Krievijā patiesu jūtu meklējumos. Austrālietes esot ļoti virspusējas un nekopjot sevi. Neesot arī par ko parunāt. Bilam no Sidnejas plusiņu ievilku no sirds. Vaņa brīdina, ka pirms pasākuma dzirdējis, kā šis pats austrālietis lielījies ar savām seksuāla rakstura uzvarām Krievijā. Hm...

Pēc divām dienām

Pēc divām dienām saņemu e-pastu no ātro randiņu kluba - "Dārgā Jeļena! Nosūtam Jums kontaktus cilvēkiem, kuru simpātija sakrita ar Jūsējām". Tālāk seko telefonu numuri inženierim Nikolajam, austrālietim Bilam, keramikas plīšu pārdevējam Valentīnam un vēl dažiem, kur sejas es pat neatceros, taču laikam esmu ievilkusi krustiņus. Pārlasu vēstuli divreiz. Padomāju un katram gadījumam izslēdzu mobilo telefonu. Ja nu piezvana, piemēram, Vladimirs, kurš tad man varbūt iepatikās, bet kura seju es tagad pat vairs neatceros? Un galvenais - es vairs neatceros - ko kuram tiku sastāstījusi! Viss notika pārāk ātri...

(pēc kommersant.ru)

Turpinājumā - ASV ražojuma padomi 'speed dating' interesentiem:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!