Foto: F64
"Galvenais, lai viņš nav devies šķūrēt sniegu, tad var nedzirdēt zvanu!" satraukti paziņo Judīte un padzeras no ūdens glāzes. Sievietes ceļi nedaudz trīc, bet seja pauž apņēmību. Judīte ir viena no piecām sievietēm, kas pieteikušās "Radio Skonto" Valentīna dienas akcijai – Neaizmirstamais bildinājums. Radio telpās Valentīna dienā emocijas sit augstu vilni – birojā radio iegriezts skaļāk, un ik pa brīdim visi sastingst – tieši šobrīd mainās kādu cilvēku dzīves, kāda būs atbilde uz bildinājumu?

Veca mīla nerūs
Pavisam bildināt savu otro pusi bija pieteikušies deviņi cilvēki. Pirmais bildinājums izskanēja jau astoņos no rīta. Dienas vidū bija pienākusi arī Judītes kārta. "Esmu traka, pilnīgi traka, bet – kas neriskē, nedzer šampanieti," smaida trīsdesmitgadniece Judīte, kas uz radio atbraukusi ar autobusu no kādas Vidzemes mazpilsētas. Ar mīļoto vīrieti Judīte satiekas jau trešo gadu, kaut kopā abi nedzīvo. Vīrietis strādā Norvēģijā un par šodienas lielo notikumu pat nenojauš. Abiem aiz muguras jau pa vienai neveiksmīgai laulībai un šoreiz Judīte nolēmusi spert izšķirošo soli. "Ir 21.gadsimts, un šī ir tā gada diena, kad sievietes var atļauties bildināt vīrieti!" pārliecināta Judīte.

Radio cilvēki, izsludinot bildināšanas pasākumu, pat nav cerējuši uz lielu atsaucību, taču atsaucība izrādījusies negaidīti liela. "Mums ir uzticīgi klausītāji, kas bieži mums uztic dažādus savus svarīgus dzīves notikumus. Jau iepriekš cilvēki bija interesējušies par iespēju bildināt tiešajā ēterā, par iespēju lūgt piedošanu pēc sagrēkošanās. Laiki mainās un nolēmām riskēt un ļaut cilvēkiem svinēt mīlestību" - stāsta radio pārstāve Sanita Karpoviča. Pirms Judītes jau trīs cilvēki veiksmīgi bildinājuši savus mīļotos – visos gadījumos atskanējis jā. 


Klāt Judītes kārta. Judīte iekārtojas pie mikrofona un izvelk kartiņu, uz kuras sagatavojusi savu sakāmo – tas drošībai, lai uztraukumā viss "nenobrūkot". Atpakaļceļa vairs nav. Radio balsis Katrīne Pasternaka un Kārlis Malkavs spiež tālruņa numuru Norvēģijā. Par laimi, mīļotais vīrietis nešķūrē sniegu, bet stūrē auto pa ceļu. Sekundes, kamēr auto nobrauc ceļmalā, Judītei šķiet kā mūžība. Beidzot ir laiks teikt liktenīgos vārdus – "Kad atbraucu atpakaļ pēc mūsu kopā pavadītā mēneša, sapratu – nevaru bez tevis!" Vīrietis ir pamatīgi apmulsis un šis ir pirmais no bildinājumiem, kad uzrunātais nespēj uzreiz sniegt atbildi – neatskan ne jā, ne nē, bet gan "vēlāk parunāsim".

Judīte iznāk studijas nedaudz apmulsusi, taču vienalga ir pārliecināt par pozitīvu rezultātu. "Veca mīlestība nerūs, es tāpat zinu, ka viss būs labi" Judīte notrauš uztraukuma asaru un dodas tālāk. Viņa savu daļu darba ir izdarījusi. Vai viņas mīļotais vīrietis šķūrēs sniegu vai rīkosies aktīvāk – pagaidām nav zināms...

Bildināsim tēti!
Kā nākamās studijā ieveļas veselas divas dāmas – tās ir Anna (22) un mazā Linda (1,6) – viņas ieradušās "bildināt tēti"! Abas ir absolūti mierīgas un smaidīgas. Mazā Linda ātri tiek izdabūta ārā no ziemas kombinezona un, svinīgajam notikumam par godu, tiek ietērpta skaistā kleitā. "Sen jau vajadzēja saņemties. Laiki ir mainījušies – vīriešiem vairs nav jāiet uz mežu medības, bet sievietes nav iesprostotas virtuvē. Tāpēc man nav nekādu aizspriedumu pret šādu bildināšanas veidu, " Anna ir absolūti pārliecināta par to, ko dara. Anna ar savu draugu un meitiņas tēti Kalvi iepazinušies kāzās. Kādās citās kāzās pirms gada viņi saņēmuši zīmi – Anna pustumsā noķērusi līgavas mesto pušķi, bet Kalvis – līgavas kājas mežģīni. "Sen jau runājām, ka vajadzētu precēties, vienkārši tagad viss notiks ātrāk, " smaida Anna, no kuras plūst lērums pozitīvu emociju un redzams, ka viņa izbauda katru mirkli no šī lielā notikuma.


Laiks doties uz studiju. Mazā Linda pārbauda, vai visi elektrības slēdži ir vajadzīgajās vietās. Radio balsij Katrīnei tehnika sāk taisīt niķus un viņa sāk uztraukties – pirmie divi mēģinājumi sazvanīt Kalvi viņa ķīmijas laboratorijā neizdodas. No mirkļa svarīguma Katrīne pat piepūš vaigus un sasarkst. "Jūs neuztraucieties! Viss būs labi!" – mierīgi paziņo Anna, kas pēc dažām sekundēm grasās izdarīt vienu no svarīgākajiem soļiem savā mūžā. Pēc mirkļa vīrietis ir pacēlis klausuli un Anna var teikt savu sakāmo – "Es tevi ļoti mīlu un gribu, lai to dzird visi..... Kļūsti par manu vīriņu un savienosim savas dzīves līdz nāve mūs šķirs". Mazā Linda piekrītoši pamāj ar galvu. Puisis atbild – jāāā! Tas nu ir noticis, vēl viens pāris ir solījies savienot savas dzīves pavisam nopietni. Kamēr notikuma dalībnieki koridorā atvelk elpu un mēģina saprast, kas tikko noticis – mazā meitiņa Linda pa kluso nočiepj no galda šokolādes konfekti ar melno balzamu un apēd. Kad mamma attopas, viņai atliek vairs tikai noslaucīt melno muti. Meita jau sākusi svinēt!

Jauna tradīcija
"Latvijas sievietes bildināšanu ir ņēmušas savās rokās, kā daudzus citus jautājumus," smaidot secina "Radio Skonto" ētera balss Katrīne Pasternaka. Pirmais bildināšanas pasākums radio ēterā Latvijā ir noticis. Bilance – 7 jā, 1 nē, viens gandrīz jā. Iesākumam nav slikti! Turklāt viens no pāriem tiks aizsūtīts romantiskā ceļojumā uz Itāliju ar kompāniju "FlyMeAway". Vai šī tradīcija tiks turpināta arī citus gadus? Iespējams, atbild radio cilvēki. Tas esot atkarīgs no tā, kā šis pasākums "iedzīvosies". Bet tikmēr – mīlestības pilnu Valentīna dienu visiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!