Foto: AFP/Scanpix
Erotiskās lomu spēles var kalpot gan kā līdzeklis attiecību uzlabošanā un jaunu vēsmu ienešanā seksuālās dzīves rutīnā, gan vienkārši kā metode slēptāko fantāziju īstenošanai, jo nav taču nekur teikts, ka pie tām jāķeras tikai pēc ilgiem laulību gadiem kā pie pēdējās cerības laulības saglābšanai.

Vispirms jāvienojas, kādu lomu katrs spēlēs - parasti viens no partneriem ir aktīvāks pavedinātājs, bet otrs izturas atturīgi vai pasīvi. Pastāv vairāki erotisko spēļu pamatscenāriji ar neskaitāmām variāciju iespējām:

Vīrietis pavedina kautrīgu, nevainīgu, nepieredzējušu meiteni vai sieviete iekārdina, pamāca vīrieti. Scenāriji var būt visdažādākie, piemēram, vecmeita un nekaunīgs santehniķis, profesors un studente, sekretāre un boss, oficiante vai istabene un klients, ārsts un paciente, fotogrāfs un modele. Sievietes kā kārdinātājas variants derēs vīriešiem, kuriem apnikusi iniciatīva dzīvē un seksā, un sievietēm, kuras drosmīgi un bez kautrēšanās spēs pašas uzņemties iniciatīvu. Idejas spēlei - nevainīgs jauneklis un kaimiņiene, kas ienākusi aizņemties sāli, vidusskolnieks un jauna skolotāja, biznesa lēdija un viņas padotais, medmāsa un pacients.

Jums negribas neko tēlot? Tad varat vienkārši ļauties nostaļģijai. Pamēģiniet atsaukt atmiņā jūsu pirmo seksu vai kāzu nakti - kur un kā tas notika, ko jūs runājāt, darījāt un vairāk vai mazāk precīzi to atkārtojiet. Ja nebijāt viens otram pirmie, varat pamēģināt mazliet sarežģītāku spēli - iedomājieties, ka viens no jums ir nevainīgs un otrs mēģina pierunāt uz pirmo reizi, stāstot, cik jauki tas būs un rādot, kas un kā jādara, lai tas sagādātu īpašu baudu gan partnerim, gan pašam.

Seksa pakalpojumi par naudu (meitene pēc izsaukuma, žigolo pakalpojumi) vai kā samaksa par kādu pārkāpumu, piemēram, braukšanu bez biļetes, sīku zādzību veikalā, naudas neatdošanu suteneram utt. Pavedinātāja lomā var būt gan vīrietis, gan sieviete.

Piespiedu sekss. Idejas - maniaka uzbrukums vai nokļūšana ienaidnieka gūstā un sekojošā izvarošana. Tu pretojies? Tu lūdz saudzēt sevi? Kliedz, bet tas nelīdz un uzbrucējs tikai vēl vairāk uzbudinās? Ar senāriju tā kā viss būtu skaidrs, tikai jāuzmanās, lai netiek pārkāptas iepriekš norunātas robežas, kad spēles gaitā tu sajūties kā īsts upuris, nevis spēles dalībniece.

Pēkšņa kaislība. Notēlojiet nejaušu satikšanos naktsklubā un jau pēc mirkļa kaislīgi raujat viens otram nost drēbes tuvākajā vārtrūmē vai kluba tualetē. 

Kas jāņem vērā, lai lomu spēle izdotos:

Nevajadzētu pasniegt spēli kā pārsteigumu, sagaidot mīļoto negaidītā tēlā. Protams, iespējams, ka ir pāri, kuriem pārsteiguma moments ir pieņemams. Vai tas tā varētu būt, pazīstot savu partneri, jāizlemj jums pašai vai pašam.

Jau apspriežot spēles variantus, jūs varat uzzināt daudz jauna un negaidīta par sava partnera slēptajām fantāzijām un vēlmēm. Kopīga fantazēšana un apmainīšanās ar idejām vien jau jūs vēl vairāk satuvinās.

Spēli sabojāt var nebrīva vai neiecietīga izturēšanās un kautrīgums, smiekli un ķircināšanās, kritika, nespēja iejusties lomā. Toties nedaudz iztēles un vieglprātības, vienkāršība un vieglums, nevis nopietna pieeja, pašapziņa, brīva izturēšanās, spēja iejusties tēlā padarīs spēli par neaizmirstami jauku notikumu.

Lomu spēle var palīdzēt labāk iepazīt pašam sevi. Tu aizdomāsies - kāpēc man patīk tieši šī loma un uzvedība? Varbūt tev patīk kāda no tās sievietes, ko tēlo, rakstura iezīmēm, kura pašai nepiemīt vai piemīt, taču tu neļauj tai izpausties? 

Ja pie pamatīgas iejušanās lomās jums negribas uzreiz ķerties, vienkārši uzspēlējiet kārtis uz izģērbšanos vai kādu norunātu sodu zaudētājam. Cita ideja - aizsieniet vienam no partneriem acis un spēlējieties ar viņa ķermeni.

Seksa veikalos var iegādāties visdažādākos tērpus lomu spēlēm. Tie ir skaisti, tomēr ar to vien nebūs līdzēts, jo galvenais ir vēlme iemiesoties citā tēlā. Jācenšas domāt un fantazēt, kā varētu rīkoties tēls (liktenīgā sieviete vai nevainīgā meitene utt.) šajā situācijā, nevis kā rīkotos tu ar visu savu pašreizējo pieredzi un raksturu. Uz brīdi pārstāj būt nopietna, pieaugusi, principiāla un kompleksu nomākta.

Ja tev grūti iedomāties sevi spēlējam kādu lomu, paliec vien pati, tikai nomaini situāciju. Piemēram, iztēlojies, ka esi saderējusi ar draudzenēm, ka stundas laikā dabūsi gultā pie bāra vai deju zālē satikto "nepazīstamo" (tas ir, savu partneri, kurš tēlos šo lomu) vīrieti.

Teātrim guļamistabā - jā vai nē

Augstāk minētos padomus psihologi un seksologi var ieteikt no rīta līdz vakaram sausām mutēm, bet būtu interesanti uzzināt, vai pārīši savā starpā kaut ko no tā pielieto. Dažos forumos uzdevu jautājumu, kā erotiskās lomu spēles tiek vērtētas un vai mēdz izmantot privātajā dzīvē? Ko darīt, ja guļamistabā gaidošā sieva medmāsiņas tērpā vai vīrs - policista ekipējumā izsauc tikai nevaldāmu smieklu lēkmi (vai jautājumu - tu kartupeļus nopirki, kā es tev rakstīju īsziņā), nevis atbilstoši seksīgu noskaņojumu?

Tas lai paliek manā guļamistabā

Forumā, kurā apgrozās sievietes, kas sevi definē kā interešu grupu pēc kopīgas pazīmes - māmiņas, jautājums lielu atbilžu skaitu neizpelnījās. Kāda nu dalībniecēm gan nobrīnījās: "Kas tad nu - tēma par seksiņu un neviena komentāra? Citos portālos seksa tēmas esot uz izķeršanu, bet te - klusums".

Atbildēs tika norādīts, ka ir lietas, kas nav jāpublisko, bet, ja kādam esot tāda vēlme, tas to darot citur, jo šajā portālā, kur cilvēki nav anonīmi, diez vai atrastos kāda Anniņa, kas nāktu klajā ar paziņojumu, ka viņa sestdienas vakaros pārģērbjas par Bargo kundzi un ar pātadziņu izvico vīru Jezupu, kurš uzvilcies baltas getras un šortiņus.

Praktiskā māmiņa norādīja: "Kāda jēga izdot naudu par tērpiem, kas tāpat ātri vien tiks novilkti?", bet citai uzreiz bija gatavs biznesa plāns - jāiekaro jauns tirgus segments un doma tāda, ka varētu piedāvāt dildo pavecākām kundzēm, bet lai viņām neiestātos pamatīgs šoks to "ieroci" ieraugot, tad to aptamborē, jo viņu acīm tas ir pieņemamāk. Dažiem variantiem pietamborē oliņas klāt, jo kad kundzītēm dalec, kas tas ir, tad viņas sāk šausmināties, ka tāds apdalīts izskatās.  

Kāds prātīgs vīrs komentēja: "Latvija ir maza valstiņa. Cits citu ātri sabiedrībā atpazīst. Latvieši par seksu runā tikai caur feikiem. Ļoti maz cilvēku, kas bez tukšas bravūras un mierīgi runā par to intervijās, diskusijā utt. Bez tam sabiedrība dalās tādās divās lielās grupās: 1) kautrīgie, kas par to nekad un nekur nerunās; 2) jēlie, bramanīgie, kas runās vietā un nevietā". 

Humora sapratēji bilda: "Sieviete medmāsiņas tērpā uzbudina vīriešus, jo zemapziņā viņi jūt, ka viņai ir spirts" un "Kārtīgi smejoties, pat rēcot, seksam nav ne vainas! Vai tad nav dzirdēts, ka veči attaisnojas, ka nokniebās tikai joka pēc...?" 

Lomu spēles - ģimenes dzīves apnikuma vai spējas fantazēt rādītājs...                                       

Domubiedru grupās cilvēkiem ap 40-50 gadiem atsaucība bija daudz labāka. Lūk, viedokļi:

  • Vai tad pa normālo vairs nesanāk, ja vajadzīga tāda ākstīšanās? Man nekad neviens tik ļoti nav apnicis un es arī laikam ne. Lomu spēles un tamlīdzīgas odziņas sāk likties svarīgas, kad dabiskais neprāts un izjūtu gammas apsīkst. Mans vīrietis joprojām iekāro mani, nevis kaut kādu medmāsiņu vai citu tēlu   Mēs runājam par savām vēlmēm un šīs lomu spēles mums izraisa tikai smieklus.
  • Lomu spēles nenozīmē, ka iestājies apnikums. Tas ir maldīgs uzskats. Ja jau cilvēki viens otram vairs neinteresē, tad ģērbies kaut par nīlzirgu vai Buratino, nekas tāpat nebūs glābjams.
  • Kāds vēlas tās lomu spēles izmēģināt, kaut vai tāpēc, lai saprastu kas tas ir, kā pašam izdodas, un vai to vajag vispār. Vēl kāds salasījies, saklausījies, ka tas tagad skaitās kruti, metas ķēmoties pakaļ, un pēcāk spļaudās par ablomu.
  • Ja uz tām lomu spēlēm iziet, tad jābūt gatavam izrādei, jāmāk savs tēls un tērps apspēlēt, jāraisa dialogs ar partneri, jāpiespēlē viņam, nevis tikai jāuzvelk kaut kas tipa medmāsa, skolotāja un jāgaida, ka otrs dāvās neaizmirstamu seksu.
  • Kas pieņemams abiem diviem (attiecas uz jebko), tā ir norma un viss kārtībā, bet tikai abiem. Tam vajag fantāziju, drosmi, spējas, partneru saderību, uzdrošināšanos un māku tās realizēt. Daudziem cilvēkiem ir šīs fantāzijas, tik kā reiz kūtrums, visādi aizspriedumi utt. to neļauj īstenot.
  • Laulības dzīves dažādošanai? Tad jau labāk uzreiz atzīties, ka gribās ar kādu citu pamēģināt. Tas jau ir tikpat kā gulēt ar citu, nu gandrīz tikpat kā. Ja jau dabiskie plikumi neliek vairs nekam darboties, tad ir bēdīgi un bēdīgi tieši ar iztēli un sajūtām. Ja cilvēki ir viens otram tuvi, nevajag nekādas maskas, jo ir vēlme pēc otra ne tikai fiziski, bet arī garīgi. Ja ir tikai plikais sekss...nu tad varbūt. Sak, ja tu nebūsi kosmonauta skafandrā, tad man negribēsies. Mīlestība uz tēlu, nevis uz konkrēto cilvēku. Ja kāds šādā veidā panāk seksuālu uzbudinājumu, lai viņš to dara, bet visiem tas nav vajadzīgs, nav jāuzskata par puritāņiem visi tie, kuriem šādas spēlītes nav nepieciešamas
  • Reiz, kad man galīgi negribējās ar vīru (tieši ar viņu) mīlēties, bet šis kā sadedzis, domāju, ko darīt. Iedomājos, nez, ko prostitūta darītu. Un ar tādu "noskaņojumu" iesaistījos. Biju pārsteigta, kā "izdoma" tādā brīdī strādā. Bet tomēr man labāk patīk, ka viss notiekas bez "iesaistīšanās" tādā veidā. Man tas toreiz bija "pienākuma" pildīšanas variants. Mēs atrisinājām šo lietu - izšķīrāmies.
  • Ja sieviete uzdos praktisku jautājumu seksa laikā, tad vienozīmīgi viņa ir pārslogota un nespēj atslābināties, tas jau ir akmentiņš vīriešu lauciņā.
  • Vecums, vai, nāk virsū, bet pat domāt par tādām spēlēm negribas, kur nu vēl spēlēt. Lai šito izvestu dzīvē, tad jāsauc meitenes, jo īsti nestādos priekšā nevienu no sava vecuma paziņām, kas uz tādu teātri parakstītos.
Diskutētāji piedāvāja modernu lomu variantus - sociālā darbiniece un pensionārs vai "sociālā" darbiniece, kas tikai uzdodas par tādu, bet patiesībā izkrāpj ietaupījumus, bomzis un bomzene, maksātnespējas administrators un izmisusī daudz zaudējusī noguldītāja, dižkareivis un Skrundas daudzbērnu māmiņa utt. Ideja - uzlikt laulenim uz ģīmja kaimiņa portretu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!