Foto: RIA Novosti/Scanpix
Sievietes un vīrieša attiecības ir daudzu izplatītu un maldīgu mītu centrā, turklāt daudzus no tiem cilvēki mēdz uztvert kā visīstāko patiesību. Grūti noticēt, bet lielākā daļa šo mītu, pat ja to pamatā it kā ir dzīvē pārbaudītas atziņas, neiztur pārbaudi vai arī izrādās patiesi tikai daļēji.

1. Vīrieši pēc dabas ir poligāmi


Foto: PantherMedia/Scanpix

Amerikāņu psihologs Endrjū P. Smailers pierādījis, ka tā nav taisnība. Patiesībā vairākums stiprā dzimuma pārstāvju dod priekšroku pastāvīgām attiecībām, nevis viena vakara seksam, apgalvo zinātnieks.

Smailers veicis aptauju sēriju, kurā noskaidrots, ka seksuālo attiecību ziņā neizvēlīgu vīriešu nemaz nav tik daudz. Turklāt arī šo "Kazanovu" seksa partneru maksimālais skaits gadā parasti nepārsniedz trīs.

Vairākums aptauju dalībnieku atzina, ka vēlētos izveidot attiecības ar vienu sievieti, un tieši šī vēlēšanās viņiem liek mainīt partneres - viņi šādi cer atrast savu vienīgo izredzēto.

Mīts, ka vīrieši ir poligāmas būtnes, ir gluži loģisks no evolūcijas viedokļa. Saskaņā ar to jebkurš stiprā dzimuma pārstāvis seko instinktam un cenšas pēc iespējas plašāk izplatīt savus gēnus, dodot dzīvību iespējami lielākam pēcnācēju skaitam.

Tomēr, kā uzskata Smailers, evolūcijas procesā radusies arī izpratne par to, ka gēnu sekmīgai nodošanai vajadzīga arī kontrole pār reproduktīvo procesu. Savukārt to vieglāk īstenot, kad esi blakus saviem pēcnācējiem.

Tāpēc mūsdienu vīrieši priekšroku dod dzīvei ģimenē vai vismaz pastāvīgam kontaktam ar saviem bērniem, bet tas iespējams tikai tad, ja tiek uzturētas attiecības ar viņu māti.

2. Jo vairāk vīrietis sievieti mīl, jo mazāk viņai patīk

Foto: PantherMedia/Scanpix

Patiesība drīzāk ir gluži pretēja. Mūs tiešām nereti saista tie, kas pret mums izturas vienaldzīgi vai nevērīgi. Šādu taktiku gan apzināti biežāk piekopj sievietes nekā vīrieši, izpētījuši Rietumsidnejas universitātes zinātnieki.

Pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 1500 cilvēki, tika analizētas dažādas flirta un aplidošanas stratēģijas, kuras izmanto abu dzimumu pārstāvji.

Izrādījās, ka cilvēki lieto pat 58 dažādus taktiskus paņēmienus, kas saistīti ar apzināti nevērīgu izturēšanos un vienaldzības izrādīšanu potenciālajam partnerim, turklāt tos biežāk izmanto sievietes.

Populārāki partnera iekarošanas paņēmieni tomēr izrādījās paaugstinātas pašvērtības izrādīšana, flirts ar citu pretējā dzimuma pārstāvi aplidošanas posmā un seksa atteikums.

Tāpat zinātnieki konstatēja, ka sievietes biežāk nekā vīrieši pielieto tādu ieroci kā sarkasms, biežāk aizbildinās ar aizņemtību, kā arī liecas pakaitināt vīriešus, atceļot tikšanās un ieslēdzot automātisko atbildētāju laikā, kad gaidāms vīrieša tālruņa zvans.

3. Partneru saderība – veiksmīgu attiecību ķīla

Foto: PantherMedia/Scanpix
Vairākums cilvēku sapņo, kaut blakus būtu cilvēks, kura raksturs būtu līdzīgs viņu rakstura īpašībām. Saderība arī veidojas "savstarpējās pierīvēšanās procesā", secinājuši amerikāņu psihologi.

Attiecību sākumposmā liels pluss var šķist partnera gaumes, interešu un paradumu līdzība mūsējiem. Bet attiecību veidošana prasa pūliņus, prasmi piekāpties, pieņemt kompromisa lēmumus un cienīt mīļotā cilvēka vajadzības. Tāpēc veiksmīgāk veidosies attiecības starp diviem pretēja rakstura cilvēkiem, kuri ir gatavi viens otram pielāgoties, nevis tiem, kuri ir līdzīgi, bet nevēlas piekāpties pat sīkumos.

"Saderības nozīmīgums ir pārspīlēts," izteicies Viljams Dohertijs no Minesotas universitātes. "Līdzīgas rakstura īpašības, kas ir savstarpējas pievilcības pamatā, ar laiku var mainīties. Svarīgas ir dažas pamatvērtības, piemēram, attieksme pret naudu vai bērniem. Virspusējām iezīmēm - sportam, ceļojumiem vai kafijas šķirnēm - nav pilnīgi nekādas nozīmes."

"Pārāk lielas uzmanības pievēršana saderības jautājumam pati par sevi var būt trauksmes signāls," piebildis Teksasas universitātes pētnieks Teds Hastons. 

Viņa pētījumi parādījuši, ka objektīvas saderības ziņā starp laimīgiem un nelaimīgiem pāriem nav atšķirības. "Starpība ir tajā, ka nelaimīgie ir pārliecināti, ka saderība ir vitāli svarīga, lai laulība izdotos - un tikpat cieši pārliecināti, ka viņiem šīs saderības nav. Kad cilvēki apgalvo, ka nav saderīgi, tas parasti nozīmē atzīšanos, ka viņi nespēj uzbūvēt savas attiecības," ir pārliecināts Hastons.

Cilvēki, viņaprāt, pārspīlē personības un vērtību lomu attiecībās, bet pārāk zemu novērtē līdzīgu temperamentu nozīmi veiksmīgā laulībā.

"Manuprāt, attiecības sniegs daudz vairāk prieka, ja mēs iemācīsimies cienīt viens otra viedokli un centīsimies uzzināt par partneri pēc iespējas vairāk," uzsvēra pētījuma vadītāja Nensija Slotnika.

Tādējādi sākotnēja "saderība" vai "nesaderība" vienkārši nepastāv. Lai cik līdzīgi vai atšķirīgi būtu divi cilvēki, attiecības neizdosies, ja tajās netiks ieguldīts darbs. Un tāpat patiess esot atzinums, ka divi pretēja rakstura cilvēki, kuri piekrīt kompromisam, var izveidot noturīgu savienību, uzskata eksperti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!