Foto: PantherMedia/Scanpix
Dažās valstīs joprojām uzskata, ka sievietei, kura vecāka par 30 gadiem, būt neprecētai vai vismaz ne šķirtenei ir nepiedienīgi. Cik pamatota šāda nostāja ir mūsdienu pasaulē, analizē resurss "passion.ru".

Rietumu pasaulē tendence precēties vēlāk tikai pastiprinās, turklāt vismaz puse no agrajām laulībām tikpat ātri izjūk. Tātad vēlām laulībām ir gan savas priekšrocības, gan arī trūkumi. Ja ticam psihologu un attiecību konsultantu viedoklim, priekšrocību tomēr ir ievērojami vairāk. Uzzini, kādas tās ir!

1. trūkums. Apkārtējo nosodījums un žēlošana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tu gatavojies precēties vai vēl tikai meklē piemērotu partneri, bet pastāvīgi nākas uzklausīt apkārtējo nosodošās piezīmes, kas parasti izskan ar mākslotas līdzjūtības pieskaņu: "Kad tad beidzot vīru sameklēsi?", "Man tevis žēl, drīkst, iepazīstināšu ar savu kolēģi?", "Ak, tad neprec? Atstāj viņu, sameklē citu, tā tu veltīgi tērē laiku, redz, man jau divi piedzimuši. Bet tu joprojām meklē un meklē."

Grūti pateikt - vainojamas senu tradīciju spēcīgās saknes vai masu psihoze. Atskatoties vēsturē, jāatzīst, ka sievietes vidējais mūža ilgums bija aptuveni 40 gadi. Šajā laikā viņai bija jāpaspēj tikt pie savas mājas, ģimenes, piedzemdēt un izaudzināt bērnus.

Mūsdienās sievietes dzīvo divreiz ilgāk, vairs nav atkarīgas no vīrieša, tātad agras laulības vairs nav izdzīvošanas jautājums.

No otras puses, ar nosodījuma un kritizēšanas palīdzību apkārtējie cenšas uz tava rēķina celt savu pašvērtējumu. Šādiem cilvēkiem mēdz būt grūtības saskarsmē, viņi nezina, kā sākt sarunu, tāpēc turas pie klišejām.

Risinājums: jāapzinās, ka tā nav tava, bet runātāju problēma. Vari viņus pažēlot, nepievērst uzmanību kritikai vai atbildēt izvairīgi un noslēpumaini: "Neuztraucies, man viss notiek pēc plāna," "Esmu procesā," "Tas ir noslēpums", vai vienkārši  mainīt sarunas tematu.

2. trūkums. Traucē "pagātnes rēgi"

Foto: PantherMedia/Scanpix

Iepriekšēja negatīva pieredze attiecībās ar pretējo dzimumu var radīt paliekošas sekas. Īpaši tad, ja pagātnē neveiksmīgas attiecības bijušas vairākas. Piemēram, ja visi iepriekšējie puiši meiteni krāpuši, viņa gaidīs līdzīgu izturēšanos arī no jaunā partnera.

Risinājums: lai tiktu galā ar pagātnes rēgiem, vajadzīgs laiks. Lai process būtu ātrāks, var vērsties pie speciālistiem, viņi palīdzēs izveidot pozitīvu savstarpējo attiecību modeli, kuru tu pēc tam varēsi īstenot dzīvē.

3. trūkums. Sašaurinās paziņu loks

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielākajai daļai cilvēku ar gadiem sarūk draugu un paziņu loks. Ja agrāk tev patika apmeklēt klubus un bārus, uzaicināt uz savu dzimšanas dienu vai visu fakultāti un joprojām tiecies pēc jaunas iepazīšanās, tagad ērtāk draudzēties nelielā pašu tuvāko draugu lokā. Un tāpēc iespēja satikt savu lielisko vīrieti ievērojami samazinās.

Risinājums: ar vīrieti var iepazīties praktiski jebkur - tāpēc nav obligāti jādejo klubā līdz rīta gaismai. Nodarbojies ar to, kas sagādā prieku: iepazīsti jaunas pilsētas un valstis, veido pazīšanās ar citiem tūristiem, izmēģini jaunus hobijus (pievilcīgu vīriešu netrūkst ne forumos, ne semināros), neatsaki draugu ielūgumiem, apmeklē dzimšanas dienas, ej uz parkiem, restorāniem un izstādēm - tiem pasākumiem, kas interesē tevi pašu.

4. trūkums. Pēc 30 grūtāk kļūt par māti

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ar dabu strīdēties nav iespējams - līdz ar gadiem cilvēka organisms noveco un mainās.

Risinājums: ieplāno grūtniecību uzreiz pēc laulībām; rūpējies par savu veselību, seko ārstu norādījumiem; grūtniecības laikā saglabā pozitīvu attieksmi pret dzīvi un izvairies no stresa situācijām un nepatīkamiem cilvēkiem.

1. priekšrocība. Karjera vairs nav svešvārds

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ap 30 gadu vecumu sieviete parasti jau pakāpusies pa karjeras kāpnēm, neslikti pelna, ir iekārtojusi savu mājokli un iegādājusies automašīnu.

Tas pats attiecas arī uz viņas izraudzīto vīrieti. Statuss sabiedrībā, stabils materiālais stāvoklis, labi sadzīves apstākļi ļauj atslābināties, baudīt dzīvi, nevis panikā dzīties pakaļ panākumiem un izmisīgi censties nopelnīt pietiekami, lai uzturētu ģimeni.

2. priekšrocība. Neesi nekāds mazais bērns

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pieaugusi sieviete vienkāršāk uztver dažādas neveiksmes un neizbēgamas problēmas sadzīvē, nepārdzīvo par sīkumiem un vērtē attiecības augstāk par ikdienas ķibelēm.

Trīsdesmit gadus veca sieviete prot garšīgi gatavot, uzturēt mājās kārtību un kopt sevi. Viņa ir atradusi savu apģērba stilu, turklāt paspēj visu apvienot - un tā ir ģimenes dzīvē ļoti svarīga prasme.

3. priekšrocība. Saskarsmes iemaņas pieaugušo līmenī

Foto: PantherMedia/Scanpix

Attīstītās saskarsmes iemaņas palīdz sievietei no pielūdzēju loka izvēlēties tieši to, kurš vislabāk atbilst mīloša vīra un ģimenes cilvēka lomai. Tāpat viņa prot šim cilvēkam parādīt sevi no labākās puses.

Precīza savu priekšrocību un trūkumu apzināšanās nozīmē, ka sieviete arī vīrietim spēs darīt zināmu, kā pret viņu vislabāk izturēties - kā rīkoties ir pareizi, bet kā nedrīkst nekādā gadījumā.

4. priekšrocība. Savas seksuālās gaumes apzināšanās

Foto: PantherMedia/Scanpix

Trīsdesmit gadus veca sieviete ir skaista, jauna un seksīga. Šajā vecumā viņa ir uzkrājusi pietiekamu intīmās dzīves pieredzi, kas nozīmē, ka viņa zina savu seksuālo gaumi un var to darīt zināmu mīļotajam vīrietim.

Seksuālās prasmes palīdz partneriem kļūt par labākiem mīļākajiem, tomēr nedrīkst aizmirst arī par eksperimentu nozīmi.

5. priekšrocība. Trakie gadi beigušies

Foto: Shutterstock

Ap 30 gadu vecumu sieviete parasti ir "iztrakojusies", sadarījusi muļķības un izlabojusi kļūdas, izbaudījusi visdažādāko emociju uguņošanu, apmierinājusi savas ambīcijas un jau sākusi no tām nogurt. Tagad pienācis īstais laiks padzīvot mierīgi kopā ar mīļotu cilvēku.

6. priekšrocība. Prasme atsijāt graudus no pelavām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc 30 gadu vecuma sasniegšanas partneri jau parasti prot "atsijāt graudus no pelavām" jeb spontānas emocijas no saprātīga sprieduma.

Demogrāfs Anatolijs Višņevskis, komentējot šo situāciju, izteicies: "Vēlās laulībās ir vairāk brieduma, jo pirmās kaislības cilvēki izdzīvo brīvās attiecībās."

Pēc 30 gadu vecuma slēgtās laulības ir nobriedušākas, tajās nevalda tik trakas kaislības un neapdomīga partnera izvēle vienīgi seksuālas tieksmes dēļ.

Līdz ar gadiem izveidojas sava gaume un domāšanas veids. Tas nozīmē, ka šādās savienībās ir vairāk apdomības, vēlēšanās uzklausīt un sadzirdēt vienam otru, piekrist kompromisam.

7. priekšrocība. Psiholoģiska gatavība bērna radīšanai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan sieviete jau piedzimst, apveltīta ar mātes instinktu, tas ne vienmēr ir pietiekami spilgti izteikts, lai veiksmīgi audzinātu bērnu. Labai mātei svarīgas ir arī psiholoģiskās īpašības.

Tā kā trīsdesmitgadīga sieviete vairāk paļaujas uz savu saprātu, kļūst atbildīgāka, mazāk pakļaujas emocijām un ir tikusi galā ar saviem kompleksiem, tas nozīmē, ka arī bērnu audzināt būs vieglāk.

Nobriedušas sievietes grūtniecību un bērna audzināšanu uztver ar lielāku atbildīgumu, neizgāž pār mazuli savu uzkrāto agresiju, negatīvās domas un kompleksus, bet problēmas risina saprātīgi un gudri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!