Foto: PantherMedia/Scanpix
Attiecības starp kolēģiem mūsdienās nav nekāds retums, tomēr bieži vien darba vietā iedegušās kaislības beidzas ar viena vai abu aizrautīgo mīlētāju aiziešanu no darba. Vai iespējams dienesta romānam pielikt skaistu punktu, nekaitējot karjerai, noskaidro izdevums "Psychology Today".

Lai ko par to neteiktu attiecību eksperti (un arī uzņēmumu iekšējās kārtības noteikumi!), darba vietā pavadām tik daudz laika, ka birojs kļuvis teju vai par populārāko iepazīšanās vietu, kur tā vien dzirksteļo flirts, romāniņi un reizēm pat sākas nopietnas jūtas.

Nav noslēpums arī, ka ikviens, kurš ļāvies romantiskām attiecībām ar kolēģi, kādā brīdī iedomājas - bet kas notiks, ja šīs attiecības beigsies?

Pieņemts uzskatīt, ka dienesta romāniņi, kā likums, beidzas ar viena mīlētāja atlaišanu vai labprātīgi aiziešanu no darba.

Atpakaļ pie virpas

Gadījumos, kad ieņemamais amats sola labas perspektīvas un karjeras izaugsmi, no tik radikāliem lēmumiem iespējams izvairīties, ievirzot bijušo mīļāko attiecības pilnībā profesionālā gultnē.

Vislabāk ar šo situāciju tiksi galā, ja atcerēsieties par dienesta romāniņu tikai un vienīgi kā par piedzīvojumu, izņēmumu parastajā dzīves kārtībā vai paņēmienu, kā kliedēt garlaicību darbā.

Tādējādi jums abiem būs vienkāršāk atgriezties pie koleģiālām attiecībām, bet jūsu uzņēmums nezaudēs vērtīgus darbiniekus.

No otras puses, ja sirdī palicis rūgtums, jāmeklē veids, kā cieņpilni atrisināt radušos situāciju ar pēc iespējas mazākiem zaudējumiem.

Tātad jūs vairs neesat mīļākie, bet arī ne ienaidnieki. Izrunājiet noteikumus, kādus ievērosiet, lai saglabātu darbu un cieņpilnu attieksmi vienam pret otru.

Jauni ikdienas pieturpunkti

Ņemot vērā sava darba specifiku, ieviesiet jauna veida savstarpējo komunikāciju. Vienmēr paturiet prātā, ka esat taču īsti savas jomas profesionāļi, tikai tagad jūs vieno pagātne, kurā ir ne tikai kopīgi projekti, e-pastu apmaiņa un sēdēšana sapulcēs, bet arī nu jau atdzisušās romantiskās jūtas.

Vīriešiem patīk sievietes, kuras prot ar cieņu pielikt punktu attiecībām, bet galvenais - zina, kurp vēlas virzīties tālāk.

Ievies pārmaiņas savā darba režīmā un izmaini dažus paradumus. Piemēram, pusdienas pārtraukumā dodies stundu agrāk vai vēlāk. Vari arī atrast citu pusdienošanas vietu, lai zinātu, ka tur nesaskriesies ar bijušo partneri.

Ierobežo pīppauzes un pasēdēšanu ar kolēģiem pēc darba dienas beigām. Jo retāk viens otru redzēsiet, jo ātrāk aizmirsīsies neveiksmīgais romāniņš.

Atceries, ka klusēšana ir zelts, bet paturi prātā, cik ļoti tenkot patīk kolēģiem. Lai kā jūs necenstos savas attiecības slēpt, kolēģes, kuras lielu dienas daļu pavada smēķētavā ar kafijas krūzīti un cigareti rokā, jūs momentā atmaskos.

Nepadoties pratināšanai

Lai tavas personiskās problēmas nesāktu apspriest viss darba kolektīvs, nepadodies kolēģu izprašņāšanas mēģinājumiem un ignorē daudznozīmīgos skatienus.

Nenoliedz un neapstiprini kolēģu minējumus un jo īpaši turi mēli aiz zobiem korporatīvajās ballītēs - pēc dažām glāzītēm viegli zaudēt modrību un atklāt sirdi kolēģiem vai arī atļauties romantiskus izlēcienus sava bijušā mīļākā virzienā.

Labs padoms ir nezaudēt optimismu un prātot par to, cik gan ļoti tev ir paveicies sākt visu no nulles, izmantojot savu jauno izdzīvošanas pieredzi biroja džungļos.

Iemācies novērtēt katru šķiršanos nevis kā savu, bet gan pretējās puses zaudējumu. Lai saglabātu piedienību, protams, vari pēc šķiršanās doties īsā atvaļinājumā un visu mierīgi pārdomāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!