Foto: PantherMedia/Scanpix
Vai attiecību statuss spēj ietekmēt tavu vispārējo pašsajūtu? Jā, taču tas nav tik vienkārši! Pētījumi parāda, ka ir visai svarīgi, vai attiecības ir mīlestības pilnas vai arī tās ir vienu vienīgu strīdu ķēde. Vienā gadījumā attiecības var palīdzēt izvairīties no saslimšanām, pieņemt veselīgus ieradumus un ļaut mums dzīvot ilgāk, kamēr citās var pieaugt stress un pavājināties imunitāte.

Faktori, kas ietekmē mūsu veselību, ir ārkārtīgi dažādi - ir jāņem vērā gan tas, kādas emocijas mēs parādām citiem, gan kādas emocijas citi velta mums. Līdz ar to, neatkarīgi no tā, vai tu ej uz regulāriem randiņiem, ar savu otru pusīti dzīvo kopā vai jau baudi laulības dzīvi, ir vērts paturēt prātā 12 aspektus, kuros tavas romantiskās saites ietekmē arī tavu ķermeni un prātu:

Svara izmaiņas


Foto: Shutterstock

Populārs ir uzskats, ka cilvēki pēc saiešanas kopā, nereti atstāj sevi novārtā. Dažkārt tas pat ir visai labi saskatāms - pēc kāzām cilvēkiem ir tendence pieņemties svarā, taču pēc šķiršanās atkal liekos kilogramus nomest.

Dažkārt notiek arī pretējais - laimīgi partneri var būt lieliski motivatori viens otram, lai abi dzīvotu veselīgi. Viņi var iet kopā uz treniņzāli, uzstādīt dažādus mērķus un justies atbildīgi viens par otru.

Tas tikai parāda, ka gadījumos, ja pāris pēc kāzām patiešām strauji sāk "augt platumā", visai iespējams, ka viņu starpā ir konflikts vai nožēla par izdarīto izvēli. Neapmierinātība ar attiecībām var izraisīt pasīvi agresīvu uzvedību, piemēram, neveselīgas ēšanas paradumu izveidi un miega problēmas, kas galu galā parādās kā svara pieaugums.

Stresa līmeņu svārstības


Foto: PantherMedia/Scanpix

Regulāri intīmie sakari samazina stresu un uzlabo vispārējo pašsajūtu. Lērums pētījumu atklāj, ka cilvēki, kuri nodarbojas ar seksu biežāk, arī garīgi bija daudz nosvērtāki un daudz apmierinātāki gan ar attiecībām, gan dzīvi kopumā.

Sekss, protams, ir tikai viens attiecību aspekts, un tava partnera uzvedība ārpus guļamistabas var tikpat viegli stresa līmeni arī paaugstināt. Tostarp ievērojami var kaitēt bērnu audzināšanas jautājumu apspriešana, atšķirīgi viedokļi par naudas tērēšanu vai pat tikai diskusijas par tik vienkāršiem jautājumiem kā mājas darbu sadale.

Labsajūtas hormoni


Foto: Shutterstock

Sekss nebūt nav arī vienīgais fiziskā kontakta veids, kas spēj pazemināt stresa līmeni un uzlabot veselību. Novērojot 38 pārus, Ziemeļkarolīnas Universitātes pētnieki atklāja, ka gan vīriešiem, gan sievietēm pēc it kā vienkāršas apskaušanās asinīs pieauga oksitocīns - hormons, kas samazina stresu un uzlabo garastāvokli.

Tāpat sievietēm pēc apskāvieniem konstatēts zemāks asinsspiediens un pazemināts stresa hormona kortizola līmenis.

Visa veida rūpju izrādīšana attiecībās ir ārkārtīgi nozīmīga. Pieskāriens rokai, roku turēšana, piespiešanās pie sāna prasa tikai dažas sekundes, taču ievērojami palīdz samazināt stresa līmeni.

Miegs

Foto: Shutterstock

Gulēšana blakus kādam, ko mīli un kam uzticies, ļauj pilnībā relaksēties un izbaudīt miegu. Tomēr ir viens svarīgs izņēmums - miegam traucēs krācošs vai citādi miegā nemierīgs partneris.

Kādā pētījumā atklāts, ka cilvēki, kuru partneri mokās ar bezmiegu, paši pa dienu jūtas daudz nogurušāki un nespēj koncentrēties.

Attiecības miegu var ietekmēt arī daudz netiešākā veidā. Pētījumi rāda, ka cilvēki, kuri nejūtas droši par attiecībām vai arī bieži strīdas, paši pieredz cauru miegu. Miega problēmas savukārt vēl vairāk padziļina attiecību problēmas. Rezultātā rodas apburtais loks, kas visbiežāk beidzas ar šķiršanos.

Nemiers

Foto: Shutterstock

Attiecību problēmas satrauc jebkuru, bet atsevišķos gadījumos tās var izraisīt hronisku nemieru. Dažādi pētījumi ir atklājuši, ka laulību problēmas ir cieši saistītas ar vispārējas vai sociālas trauksmes sindroma diagnozēm.

Lai gan šo saikni ir grūti atklāt, jau iepriekš bijis zināms, ka trauksmes sindroms savukārt vairo attiecību problēmas.

Tikmēr citi pētījumi atklāj, ka tieši laulība var palīdzēt tikt galā ar šādu sindromu. Pasaules Veselības organizācijas 2010. gada pētījumā, aptaujājot 35 000 cilvēku 15 valstīs, noskaidrots, ka precētie kopumā daudz retāk piedzīvoja nemiera sajūtu un vēl retāk tos piemeklēja hronisks trauksmes sindroms.

Depresija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Depresija un nemiers bieži vien iet roku rokā. Tas norāda, ka attiecības var ietekmēt depresijas rašanos līdzīgos veidos, kā tās rada nemieru.

No vienas puses pētījumi parāda, ka ilgstošas attiecības, tostarp laulība, var neitralizēt depresijas cēloņus. Taču no otras, saspringtas attiecības pat visai dramatiski palielina klīniskas depresijas rašanos. Pierādīts, ka sievietes, neatkarīgi no viņu iedzimtajām kaitēm vai rakstura, daudz biežāk iedzīvojas hroniskā depresijā, ja viņu vīri ir neuzticīgi vai arī attiecības draud izjukt.

Alkohola lietošana


Foto: PantherMedia/Scanpix

Mūsu partneriem ir liela ietekme uz to, cik daudz alkohola mēs patērējam un cik bieži to darām. Pētnieku grupa, kas reiz sekoja 600 pāru pirmajiem četriem laulības gadiem, atklājusi, ka morāli vājākais partneris kopē spēcīgāko partneri. Attiecīgi, ja viņš nelieto alkoholu, arī otrs to sāks darīt mazāk vai atmest pavisam, taču ja viņš ir regulārs alkohola lietotājs, arī otrs sekos šim paraugam.

Tiesa, arī attiecības pavadošie konflikti un intimitātes trūkums var likt cilvēkiem sākt biežāk lietot alkoholu. Turklāt gan vīrieši, gan sievietes var palielināt dzeršanas apmērus, pieaugot savstarpējiem konfliktiem, taču līdz ar to arī konfliktu apjomi un biežums tikai turpina vēl pieaugt.

Asinsspiediens

Foto: Shutterstock

Mūsu ēšanas paradumi, piekoptā vingrošanas prakse, kā arī stresa līmenis atstāj ietekmi arī uz asinsspiedienu. Līdz ar to nav jābrīnās, ka to ietekmē arī attiecību statuss.

Cilvēkiem laimīgās laulībās ir zemāks asinsspiediens nekā vientuļniekiem, taču nelaimīgajās attiecībās iesaistītajiem tas ir ievērojami augstāks. Atrašanās neveselīgās attiecībās, liek ķermenim izdalīt papildus stresa hormonus un sirdij pukstēt straujāk.

Sirds veselība


Foto: DELFI

Veselīgas attiecības sirds veselību ietekmē ne tikai ar asinsspiediena izmaiņām. Pētījumi ir pierādījuši, ka precēti pāri daudz retāk piedzīvo sirdslēkmes un vieglāk atveseļojas pēc sirds operācijām.

Stress un ar to saistītie faktori, tostarp asinsspiediena pacelšanās, tos ietekmē, taču liela nozīme ir arī emocionālajam un fiziskajam atbalstam, ko var sniegt partneris. Tieši emocionālais atbalsts un apskāvieni spēj būt labākās sirds un asinsvadu slimību zāles.

Vēža slimības pārdzīvošana


Foto: PantherMedia/Scanpix

Dažādos pētījumos pierādījies, ka atbalstošas attiecības, īpaši laimīgas laulības, ievērojami ietekmē vēža slimības veiksmīgas pārdzīvošanas iespēju, tostarp prostatas, plaušu un resnās zarnas vēža.

Izpētot 3,8 miljonus vēža pacientu, aptuveni 58% no precētajiem cilvēkiem dzīvoja vēl vismaz 10 gadus pēc diagnozes uzstādīšanas, salīdzinot ar 52% starp nekad neprecētajiem. Attiecīgi vismaz desmit gadus pēc diagnozes dzīvoja 46% šķirteņu un 41% atraitņu.

Vissliktākie rādītāji bija to vidū, kuri bija šķirti no to partneriem kādu piespiedu apstākļu dēļ (tostarp, ja viņi bija pamesti, taču joprojām saglabāja cerību reiz atkal būt kopā) - tikai 37% no viņiem dzīvoja arī desmit gadus pēc pirmās diagnozes uzstādīšanu. Tam par pamatu ir lielais stress un imunitātes līmeņa sarukums, ko rada šķiršanās.

Rūpes par veselību


Foto: Shutterstock

Lai gan tas bieži šķiet apgrūtinoši, partnera vērīgā acs un ikdienas uzmanības pievēršana otram ir ļoti nozīmīga. Partneris var pamanīt dažādu slimību simptomus, seko pareizā zāļu daudzuma iedzeršanai trīsreiz dienā. Tas ievērojami palielina iespēju dzīvot veselīgi, partneri pievērš lielāku uzmanību dažādām veselības problēmām.

Kāds Kanādā veikts pētījums pierādīja - precētie vīrieši, kas krūškurvī izjūt sāpes, daudz ātrāk vēršas slimnīcā, nekā to dara vientuļie vīrieši. Turklāt tas pat nav atkarīgs no tā, vai viņu sievas konkrētajā laikā bija mājās. Tas pierāda, ka cilvēki laimīgās attiecībās ne tikai rūpējas viens par otru, bet arī jūtas atbildīgāki paši par savu veselību.

Domas par bijušo traucē esošajam


Foto: PantherMedia/Scanpix

Attiecības ietekmē ne tikai tavas esošās, bet arī bijušās attiecības. Turklāt vairāk ietekmē tās attiecības, kuras beigušās ar aizvainojumu un atstumšanu. Kolumbijas Universitātes pētnieki pat pierādījuši, ka domas par saviem bijušajiem var radīt līdzvērtīgas sāpes, kādas mēs izjūtam pēc fiziskiem sitieniem.

Tāpat jāņem vērā, ka sirdssāpes var būt tik intensīvas, ka var izraisīt pat tā saucamo salauztās sirds sindromu, kas savukārt var novest pie esošo attiecību izjukšanas. Šādu sindromu visasāk izjūt sievietes pēc menopauzes, taču to var piedzīvot arī jaunākas sievietes un vīrieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!