Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēdējos gadu desmitos veikti tik apjomīgi un dziļi pētījumi par cilvēku seksuālo dzīvi, ka daudzus par neapgāžamiem uzskatītus mītus nāksies pārskatīt, brīdina pieredzējusī britu seksoloģe Treisija Koksa.

Intervijā izdevumam "The Daily Mail" Koksa min astoņus izplatītākos mītus par seksu - dažus patiesus, bet dažus - pavisam nepamatotus.

Seksīga veļa uzšķils dzirksteli panīkušā intīmajā dzīvē


Foto: AFP/Scanpix

Vai jauna apakšveļa patiešām var atrisināt pāra seksuālās problēmas? Nopietnas lietas tā nemainīs, bet, ja partneri tikai nedaudz ieslīguši rutīnā, seksīga veļa var aizpildīt trūkstošo komponentu - parādīt, ka otrs cilvēks tev tiešām rūp.

Padomā, vai vīrietim tiešām jāredz tevi lielās, pelēkās apakšbiksēs? Šis senais padoms noturējis pozīcijas, jo tajā ir daļa patiesības - jo labāk tu izskatīsies, jo pievilcīgāka būsi arī partnera acīs.

Pārim par seksu obligāti jārunā


Foto: PantherMedia/Scanpix

Neviens neapšauba šo padomu, ja intīmā dzīve ir lieliska, bet tad, ja tā vairs neapmierina, rodas iebildumi arī pret šo padomu. Bieži gadās, ka sākumā partneri nevar vien beigt pļāpāt par seksu  - ja viņi nerunā par jau paveiktajiem varoņdarbiem, tad pievēršas lietām, ko vēl gribētu izmēģināt.

Toties brīdī, kad saruna patiešām būtu vietā, jo radusies problēma, visas sarunas pēkšņi beidzas. Pētījumos pierādīts, ka šis apgalvojums ir simtprocentīgi patiess. Neviens nevar nodzīvot dzīvi vispār bez seksuālām problēmām, bet, ja par tām nevar runāt, nav nekādas iespējas tās atrisināt.

Sekss ir iepriekš jāieplāno


Foto: PantherMedia/Scanpix

Plānošanai nav ne vainas, bet tā jāveic atšķirīgā veidā, citādi pārvērtīsies par vēl vienu punktu darāmo darbiņu sarakstā. Pateikt "mums šovakar jānodarbojas ar seksu" ir aptuveni tikpat seksīgi kā paziņot "mums šovakar jāsakārto skapis". Bet, ja šovakar gatavojaties izmēģināt kaut ko savādāku, piemēram, sasiet viens otru, tas pēkšņi kļūst satraucoši.

Plānot kaut ko jaunu un nerātnu ir erotiski. Ierakstīt seksu darāmo darbu sarakstā - nav.

Seksam jāilgst 20 minūtes vai ilgāk


Foto: Shutterstock

Šis mīts radās pēc tam, kad kādā pētījumā tika secināts, ka vairākumam sieviešu orgasma sasniegšanai vajadzīgs līdz pat 20 minūtēm. Visi to saprata kā 20 minūšu vispārēju priekšspēli, lai gan pētījumā bija runa par 20 minūtēm tiešas klitora stimulācijas.

Cilvēki arī palaida garām svarīgos vārdus "līdz pat", kas nozīmē, ka tā notiek ne vienmēr. Daudzas sievietes sasniedz orgasmu jau pēc divām minūtēm, citām vajadzīgas visas 40 minūtes, ja viņām nav vajadzīgā noskaņojuma.

Minimālo laika robežu uzstādīšana pārus arī bieži atvēsina. Ja tu centies rast enerģiju, lai vienkārši noskūpstītu savu partneri, jo jātiek galā ar diviem maziem bērniem un darba pienākumiem, doma, ka vērts ķerties pie seksa tikai tad, ja tam var atvēlēt vismaz pusstundu, daudziem liek pārdomāt.

Lomu spēles padara kopdzīvi erotiskāku


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pasauli var iedalīt cilvēkos, kuriem patīk pārģērbties un iejusties erotiskos sižetos, un tādos, kuri labprātāk pliki pastaigātos pa ielām.

Vispārējais likums nosaka, ka cilvēkiem, kuriem patīk būt uzmanības centrā un kas ir pietiekami pašapzinīgi, šad un tad patīk arī lomu spēles, bet kautrīgi, noslēgti cilvēki no šādas domas vien zaudē sejas krāsu.

Ja seksā viss ir lieliski, arī attiecības ir labas


Foto: PantherMedia/Scanpix

Tas ir labs indikators, bet ne obligāts likums. Piemēram, var gadīties, ka intensīvas seksuālas attiecības izveidojas ar cilvēku, kas sadzīvē izturas pret tevi slikti. Seksā, kuru uzkurina stress, ievainojamība, sakāpinātas emocijas un bailes tikt atstumtam, netrūkst adrenalīna.

Ne viss, ko cilvēki dēvē par labu seksu, ir arī veselīgs sekss. Pāri, kas pastāvīgi strīdas un viens pret otru izjūt intensīvas dusmas, nereti nododas kaislīgākam seksam, nekā pāri, kas dzīvo saticīgi un kuru attiecības ir labas.

Vīrietis var sajust, ka sieviete tēlo


Foto: PantherMedia/Scanpix

Vīrieši ar prieku uzņēma kādā pētījumā apgalvoto, ka sievietes kakls vai krūtis orgasma laikā uz mirkli piesarkst. Beidzot viņiem bija rādītājs, lai pateiktu, kura sieviete to tiešām izjūt, bet kura tikai tēlo! Lai gan šī pazīme ir visai izplatīta, tā nav universāla un tātad - uz to nevar paļauties.

Piesarkusi seja, drudzis, vagīnas kontrakcijas, paātrināts sirds ritms un uz pieskārieniem jutīgs klitors - visas šīs pazīmes norāda, ka sievietei bijis orgasms. Bet vīriešiem, kas vēlas būt simtprocentīgi pārliecināti, nāksies šķirties no pāris miljoniem latu, lai iegādātos smadzeņu aktivitātes skeneri.

Vīrietim seksā jāizjūt sevi kā sievieti


Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzus gadus vīriešiem ieteikts gultā uzvesties kā sievietēm. Savulaik viņiem visā nopietnībā ieteica sākt intīmo tuvību ar pilnu ķermeņa masāžu, bet pirms tam stundas divas runāt par "attiecībām". Un, protams, palagos izbārstītas rožu ziedlapiņas bija obligātas pat pirmdienas vakaros.

Šim padomam sekoja teju vai ikviens pāris, bet kino industrija to padarīja par kanonu. Vai tas nostrādāja? Protams, nē.

Iemesls ir vīriešu seksuālās uzvedības senās saknes kā agresoram, nevis mierinātājam. Kaislīgu seksuālo dzīvi palīdz saglabāt bīstamības pieskaņa, nevis draudzīgas sarunas.

Protams, ir dažas "sievišķīgas" seksuālas iezīmes, kurām vīriešiem būtu vērts pievērst uzmanību, tāpat arī otrādi. Piemēram, sievietēm varētu ieteikt izmantot mirkli, nevis gaidīt līdz ieplānotai, stundām ilgai mīlas naktij. Pasūtīt pie velna bažas par to, ko dzirdēs kaimiņi. Vīriešu seksuālā psihe var būt morāli bezrūpīgāka, bet tas ne vienmēr ir slikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!