Foto: PantherMedia/Scanpix
Man ir trīsdesmit gadu, un ar seksu pēdējo reizi nodarbojos pirms gada, jo man tas ļoti nepatīk. Ja loceklis ieiet manī, tad man ļoti sāp. Mīlēšanās laikā ļoti sāp arī vēdera lejasdaļa. Es nekad nevaru atslābināties un visu laiku domāju tikai par sāpēm. Nekad neesmu izjutusi orgasmu, un man nav bijušas arī dzemdības. Ceru, ka varat kaut ko ieteikt problēmas risināšanai! Paldies!

Atbild seksoloģe, seksopatoloģe, neiroloģe Dr. med. Ināra Roja (konsultācijas Rīgā, Bruņinieku ielā 5, Rīgas 1. slimnīcas poliklīnikā. Pieteikšanās pa e-pastu: inararoja@navigator.lv vai telefonu: 29822588)

Labdien!

Sievietes vēstulē ir akcentētas būtiskas problēmas saistībā ar dzimumdzīvi: nepatīk sekss, nespēj realaksēties, jūt sāpes dzimumakta laikā, nekad nav jutusi orgasmu, nav bijušas dzemdības.

Seksoloģisko traucējumu iemesli mūsdienu sievietēm var būt ļoti dažādi, reizēm - vairāki kopā: anatomiski-fizioloģiskas izmaiņas, centrālās nervu sistēmas problēmas, nepietiekoša seksa hormonu izstrāde organismā, seksuālās uzvedības endokrīnās kontroles problēmas, neauglība, psiholoģiskas, sociālas un reliģiski-ētiskas dabas komunicēšanās problēmas, lēkmjveida uzmācīga masturbēšana, haotiska seksuālo partneru meklēšana un haotiskas (bez izvēles, bez mīlestības) dzimumattiecības, arī - narkotisko vielu, psihofarmakoloģisku medikamentu, hormonu preparātu, alkohola un nikotīna lietošana u.c.

Tas nozīmē, ka konkrētajā gadījumā sievietei vispirms būtu jākonsultējas pie sava ģimenes ārsta, ginekologa un dzemdību speciālista, jāveic vispusīga un padziļināta izmeklēšana diagnozes precizēšanai, nepieciešamības gadījumā - jākonsultējas pie neirologa, urologa, endokrinologa, psihiatra, sāpju medicīnas speciālista.

Ja vispusīgas izmeklēšanas un diferenciālās diagnozes veikšanas rezultātā sievietei tiek izslēgta organiskas dabas saslimšana, psihes un nervu sistēmas traucējumi, ir vēlama konsultācija pie pie seksologa, seksopatologa, psihoterapeita, lai izvērtētu psihotraumējošus notikumus sievietes seksuālās attīstības vēsturē kopš bērnības, ja tādi ir bijuši, seksuālās uzvedības un emocionālās reaģēšanas stereotipus un lai izvēlētos konkrētam cilvēkam piemērotu un efektīvu palīdzības veidu.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!