Foto: F64
Šajā rakstā lasiet 10 padomus, kā sagatavot bērnu pirmajai skolas dienai, kā iemācīt viņam kļūt patstāvīgam, pacietīgam, atklātam un apņēmīgam.

Pirms pildīt skolas somu, iemāciet bērnam kļūt patstāvīgam. Vislabāk to darīt bērnudārza pēdējā gadā! Kā to izdarīt? Kam vēl vajadzētu sagatavot bērnus, pirms viņi uzsāk pirmās skolas gaitas? Ja neesat pārliecināti, ka bērns skolai ir psiholoģiski gatavs, uzprasiet padomu bērnudārza audzinātājai.

1. Bērnam jāiemāca patstāvība

Uzticiet viņam aiziet uz veikalu pēc maizes, ļaujiet viņam palikt pa nakti pie labākā drauga vai arī uz pusstundu atstājiet viņu mājās vienu – to visu pirmsskolas vecuma bērns ne tikai var izdarīt un paveikt, bet viņam tas ir jāvar. Skolā viņam bieži vien vajadzēs paļauties uz sevi, un tā no viņa pieprasīs lielu patstāvību un atbildību. Bērnam jādomā par savu sporta somu, jāpilda mājasdarbi un uz skolu jāiet raitā solī, nevis knapi velkot kājas.

2. Bērnam jāiemāca pacietība

Viņam ir jāsagaida, līdz skolotājs viņu izsauks, jāgaida, kad noskanēs skolas zvans – šī pacietība ir jāiemāca. Lieciet bērnam pavadīt, neilgu brīdi gaidot. Pārrunājiet ar viņu par to, ka bieži vien vajag ļoti daudz pacietības – vai tā būtu rinda tirgū, pastā vai arī pie lielveikala kases. Pacietību var iemācīt!

3. Bērnam jāiemāca noskaņoties darbam

Bērnam ir jāseko līdz mācību vielai. Tam, kurš lidinās pa mākoņiem, stundās var rasties problēmas. Tāpēc pieradiniet bērnu jau laicīgi pārņemt kāda uzdevuma izpildi - saklāt galdu, pabarot kaķi, no rītiem izvēdināt bērnistabu. Jo biežāk tiks veikti šādi mazi uzdevumi, jo labāk sagatavosiet savu bērnu mācību procesa izaicinājumiem.

4. Bērnam jāiemāca tikt pāri neveiksmēm

Jūsu bērns ne vienmēr būs pirmais, ik pa laikam skolā viņš tiks kritizēts. Tāpēc ir labi iemācīt bērnu uztvert kritiku jau tagad. Spēlējot galda spēles, neļaujiet viņam visu laiku uzvarēt. Tādā veidā viņš izjutīs sacensību garu. Zaudēt, bet nepadodoties un cīnīties līdz pēdējam – tā ir rakstura īpašība, kas skolas dzīvē lieki noderēs.

5. Bērnam jāiemāca sēdēt mierīgi

Ilgāku laiku sēdēt mierīgi? Pirmklasniekiem tas ir jo īpaši grūti. Pirms uzsākt skolas gaitas, jūsu bērnam ir jāiemācās savaldīt savu neizsīkstošo vēlmi kustēties. Piedāvājiet viņam spēles un nodarbes, kas viņu sagatavos mierīgajai skolas dzīvei - skaļi lasīt grāmatu, zīmēt, darināt, izkrāsot, mīcīt, izgriezt, likt puzles vai vērt pērlītes.

6. Bērnam jāiemāca atklāti runāt par savām jūtām

Ir ļoti svarīgi, lai jūs zinātu, kā bērnam skolā iet. Vai viņš lepojas par kādu savu sasniegumu, vai arī jūtas pārpūlējies, kā viņš sadzīvo ar skolotājiem un klases un skolas biedriem. Iedrošiniet viņu runāt par savām jūtām, vaicājiet bērnam, kāds ir viņa garastāvoklis: vai viņam kaut kas patīk, garšo vai arī notiek viņam pa prātam. Bērnam jāsaprot, ka viņa viedoklis ir svarīgs un tiek uztverts nopietni. Parunājiet ar viņu arī par savu dienu, piemēram, "Šodien man iet tik tiešām labi!" vai arī "Tā bija ļoti nogurdinoša diena!".

7. Bērnam jāiemāca iesākto pabeigt līdz galam

Bez izturības skolā nav ko darīt. Vai jūsu bērns ātri vien padodas, tiklīdz kaut kas paliek garlaicīgs vai arī pārāk nogurdinošs? Tad jūs varat kopā veikt mazus izturības vingrinājumus. Sākumā pildiet nelielus uzdevumus, kurus var viegli atrisināt, ar katru nākamo reizi palielinot uzdevuma slodzi un ilgumu. Ja pamanāt, ka bērns zaudē interesi, piedāvājiet viņam savu palīdzību un nodarbiniet viņu vēl ilgāku laiku.

8. Bērnam jāiemāca izveicība

Papīra griešana un izkrāsošana veicina sīkās motorikas attīstību un ir izcils sava veida rakstīšanas apgūšanas treniņš. Nolieciet bērna priekšā papīru, šķēres un zīmuļus un iedrošiniet viņu graizīt un zīmēt. Zīmuļiem jābūt tieviem un labi noasinātiem. Uzmaniet, lai zīmuļi tiktu pareizi turēti. Nepareizs zīmuļa vai pildspalvas turēšanas veids - turēt tos cieši sažņaugtus dūrē. Vēlāk bērnu ir ļoti grūti atradināt no šī nepareizā ieraduma.

9. Bērnam jāiemāca pareizi uzvesties pa ceļam uz skolu

Iepazīstiniet bērnu ar ceļa satiksmes noteikumiem jau labu laiku pirms pirmās skolas dienas! Pirmklasnieki bieži vien ir ļoti uzbudināti un saspringti. Jo labāk viņi uzvedas uz ielas pa ceļam uz skolu, jo drošāk viņi jutīsies. Jau tagad ejiet pa skolas ceļu kopā! Izbrauciet ar divriteni līdz skolai! Tādā veidā bērns varēs iepazīt iespējamos riskus no citas perspektīvas.

10. Bērnam jāiemāca ar prieku gaidīt pirmo skolas dienu

Vairojiet gaidīšanas prieku! Nopērciet krāsainu zīmuļu iepakojumu, kādu jautru zīmuļu asināmo un ielieciet to skolas somā! Var ielikt arī māmiņas vai tēta bildi! Parūpējieties, ka jau vairākus mēnešus pirms skolas gaitas uzsākšanas, skolas tēma atkal un atkal uzpeldētu un radītu prieku sarunās ar bērnu.

Vai mans bērns ir gatavs skolai?

Neesat pārliecināta par to, ka bērns ir pietiekami izaudzis un pilnībā atbilst skolas prasībām? Jums tas ir jāpārrunā ar bērnudārza audzinātāju. Viņa varēs jūsu bērnu salīdzināt ar citiem viņa vecuma bērniem un izteikt viedokli kā neatkarīgs novērotājs.

Kopā ar bērnu veiciet šajā rakstā aprakstītos sagatavošanas soļus. Bērns ir uzmanīgi jānovēro. Vai viņš progresē? Vai izaicinājumus uztver ar prieku? Vai nepadodas grūtību priekšā?

Nebaidieties, ja ne viss uzreiz izdodas! Jūsu bērnam nevajag visās jomās būt vislabākajam! Katram cilvēkam ir savas stiprās un vājas puses. Ja ir šaubas par to, vai jūsu bērns atbilst vispārējām skolas prasībām, būs nepieciešams profesionāls padoms. Skolā noteikti jums palīdzēs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!