Foto: PantherMedia/Scanpix
Daudzas reliģijas uzstāj, ka dzimumaktam ir jābūt ne tikai monogāmam, tādējādi nodrošinot atvases bioloģisko identitāti, bet tas tiek sankcionēts tikai tad, ja vairošanās ir tā formālais mērķis. Taču noliegt seksa baudas aspekta primāro ieteikmi ir neloģiski.

Dabiskā ģimenes plānošana un pārtrauktais dzimumakts, laktācijas amenoreja

Šīs kontracepcijas metodes balstās uz sievietes un vīrieša organismā notiekošo fizioloģisko procesu pārzināšanu un izmantošanu, lai novērstu apaugļošanos. Taču šīm kontracepcijas metodēm ir augsts kļūdas procents un līdz ar to zema efektivitāte, tādēļ tās netiek medicīniski popularizētas. Tomēr jāņem vērā konkrētā pāra vēlmes un uzskati, jo šīs metodes ir populāras reliģiozu cilvēku vidū.

Dabiskā ģimenes plānošana

Metode balstās uz fizioloģiskām pārmaiņām menstruālā cikla laikā sievietes organismā ovulatorajā periodā, t.i., dzemdes kakla un maksts sekrēta pārmaiņas un bazālās temperatūras paaugstināšanos, kā arī kalkulējot ovulatoru periodu, balstoties uz menstruālā cikla garumu. Parasti šis periods ir no 10. līdz 17. menstruācijas cikla dienai, jo cikla ilgums ir 28 dienas. Šajā periodā vai nu jāatturas no dzimumdzīves, vai jālieto kāda no barjermetodēm. PI ir 2-20.

Pārtrauktais dzimumakts

Dzimumakts tiek pārtraukts pirms spermas ejakulācijas makstī. Šo procesu kontrolē vīrietis, kuram jābūt motivētam un disciplinētam. Jāpiebilst, ka šim kontracepcijas veidam ir ne tikai zems kontraceptīvais efekts, bet arī nelabvēlīga ietekme uz sievietes un vīrieša veselību. PI ir 16-23.

Laktācijas periods

Šajā laikā, kamēr vēl nav atsākusies menstruālā cikla funkcionēšana, nav nepieciešams lietot kādu kontracepcijas metodi, ja ir:

  1. Amenoreja.
  2. Pilna apjoma vai gandrīz pilna apjoma zīdīšana.
  3. Līdz 6 mēnešiem pēc dzemdībām.

Ja sievietei nav iespējas izmantot efektīvākas kontracepcijas metodes, menstruālais cikls ir regulārs un vēlme izmantot barjeras kontracepcijas metodes izpaliek, tad var pielietot dabiskas ģimenes plānošanas metodes. Visefektīvākā no tām ir simptotermālā metode (tikai 6% neveiksmes).

Dabiskās metodes var izmantot jebkura vecuma sievietes, tomēr pēc 45 gadu vecuma tās neiesaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!