Foto: stock.xchng
Nevajag iesākt svarīgas pārrunas, strīdus vai lūgt piedošanu ar teksta īsziņu starpniecību - tas var izjaukt pāra attiecības, secinājuši amerikāņu zinātnieki.

Brigama Janga universitātes pētnieku eksperimentā piedalījās 276 brīvprātīgo vecumā no 18 līdz 25 gadiem. 46% no viņiem bija saderinājušies, 16% bija precējušies, bet 38% testa dalībniekiem bija nopietnas attiecības. Lielākā daļa eksperimenta dalībnieku - 82% - atzina, ka saziņai ar partneri vairākas reizes dienā izmanto mobilo tālruņu SMS.

Visi aizpildīja anketu, kurā norādīja, cik bieži raksta teksta īsziņas un kādas tehnoloģijas tam izmanto. Zinātnieki arī lūdza pastāstīt, kādas SMS īsziņas vai ziņojumus sociālajos tīklos viņu sūta saviem partneriem, piedāvājot trīs atbilžu variantus: paust mīlestību; lai uzrakstītu kaut ko nepatīkamu un sāpinātu; vai lai atrisinātu kādu problēmu, piemēram, apspriestu kādu nopietnu vai strīdīgu jautājumu, kā arī palūgtu piedošanu.

Aptaujas rezultātā zinātnieki noskaidroja, ka sievietēm par neapmierinošām attiecībām liecina teksta īsziņas, kurās atvainojas, apspriež nesaskaņas un risina problēmas. Vīriešiem par par attiecību "beigu sākumu" var kalpot pārāk bieža īsziņu rakstīšana. Toties īsziņas, kurās pauž mīlestību, stiprina attiecības.

"Tehnoloģijām šodien ir daudz lielāka attiecību veidošanas nozīme nekā agrāk," norāda viena no pētījuma autorēm Lorija Šeida. "Tas, kādas īsziņas pāris viens otram sūta, atstāj iespaidu uz viņu attiecībām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!