Foto: Reuters/Scanpix
Jau vēstīts, ka janvāris pasludināts par gada šķiršanās mēnesi, tieši šai laika posmā visbiežāk izjūkot attiecībām. Lai gan nereti attiecību eksperti pauž uzskatu,ka nopietnu attiecību izjukšana un iedzīvošanās salauztā sirdī atvieglo attiecību veidošanu nākotnē, atsevišķiem cilvēkiem nelāgā pieredze traucē dibināt jaunas saistības. Šai sakarā "Huffington Post" apkopojis izplatītākos iemeslus, kas cilvēkiem traucē iemīlēties.

Patiesa mīla mūs padara vājus


Foto: PantherMedia/Scanpix
Jaunas attiecības ir vēl neiepazīta teritorija un, lai saistītos ar jaunu partneri, nepieciešama uzticēšanās. Savukārt nezināmais vairumā no mums rada baiļu sajūtu. Ja uzticamies otram cilvēkam, savu dvēseles mieru nododam viņa rokās un, ja tas reiz izmantots nelietīgi, pēc piedzīvotās nodevības, visdrīzāk, otrreiz neriskēsim. Ne velti radies teiciens "Jo vairāk kādu iemīlam, jo spēcīgāk riskējam tikt sāpināti".

Jauna mīla var uzplēst vecās brūces


Foto: PantherMedia/Scanpix
To, kā cilvēks pieiet attiecību veidošanai, ietekmē viņa līdzšinējā pieredze mīlestības izrādīšanā ģimenē un agrākās attiecībās. Nereti reiz piedzīvota nodevība liedz uzticēties un atklāties jaunajam partnerim, jo iemīlēšanās sajūta atsauc atmiņā reiz piedzīvotās sāpes, dusmas vai vilšanos, skaidro eksperti.

Nepietiekama pašapziņa


Foto: PantherMedia/Scanpix
Katrs pats sev esam stingrākais soģis. Nereti nespējam noticēt, ka mūs kāds patiešām var iemīlēt tādus, kādi esam - lai cik slaidi, talantīgi, patīkami un uzticami arī mēs patiesībā nebūtu.

Neticot sev, liedzam iespēju veidoties jaunām attiecībām, jo baidāmies tikt sāpināti. Līdz ar to nemitīgi tiek ieturēta distance un piesardzība, kas potenciālo otro pusīti var ne tikai nogurdināt, bet, nemainoties situācijai, pat atgrūst.

Tāpat zems pašvērtējums neļauj pieņemt objektīvu kritiku, kas nepieciešama jebkurās veselīgās attiecībās.

Lielam priekam vienmēr sekos liela vilšanās


Foto: PantherMedia/Scanpix
Reizēm cilvēki neļauj sev būt laimīgiem, baidoties un gaidot, kad prieku un patīkamās emocijas aizēnos kāda nelaime. Rezultātā netiek izbaudīta arī iemīlēšanās sajūta, jo nemitīgi gaidām, kad uzplaukušo mīlu kaut kas izpostīs.

Jāpiebilst, ka bailes visbiežāk arī materializējas realitātē, tā vēl vairāk rosinot neticību patiesai laimei.

Attiecības var laupīt ģimenei vai hobijam veltīto laiku


Foto: PantherMedia/Scanpix
No ļaušanās mīlestībai mūs var atturēt arī bailes, ka otrā pusīte atņems laiku, ko veltām hobijiem, ģimenei un draugiem. Normālās un veselīgās attiecībās, uzsver speciālisti, partnerim mūsu dzīve jāpadara laimīgāka un pilnīgāka, nevis jākļūst par tās centru. Tādējādi tas, cik lielā mērā pratīsim attiecības un otra cilvēka vajadzības sabalansēt ar savējām, ir pilnībā atkarīgs no mums pašiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!