Foto: Shutterstock

Ir zināms, ka sekss stiprina mūsu imunitāti, mazina stresu un sāpes, kā arī uzlabo miegu. Tomēr, kā atklāts dažādos pētījumos, intīmā tuvība var izraisīt arī neparastus blakusefektus, kas rezultējas fiziskā un emocionālā diskomfortā. Lūk, ekspertu apkopoti novērojumi par mīlēšanās ietekmi uz sievietes pašsajūtu.

Kad baudas ir pārāk daudz…

Pēc intensīva orgasma sasniegšanas sievietes var izjust autonomās nervu sistēmas pārslodzi, organismā izdaloties neiroķīmiskām vielām un paplašinoties asinsvadiem. Tā rezultātā vari izjust galvas reiboņus un nelabumu, kā arī uz mirkli var tikt apgrūtināta mūsu spriestspēja, apgalvo mediķi.

Jāpiebilst, ka līdzīgus simptomus var izjust arī vīrieši. Pētījumos atklāts, ka nereti stiprā dzimuma pārstāvji pat cieš no pēcorgasma slimības sindroma (post orgasmic illness syndrome), kas rada līdzīgus simptomus kā saaukstēšanās.

Depresija

Lai gan valda uzskats, ka mīlēšanās uzlabo garastāvokli, pētījumos atklāts, ka katra trešā sieviete pēc intīmas tuvības vismaz reizi dzīvē ir jutusies nomākta (turklāt pētījumos aptaujātas dalībnieces, kuras bijušas ilgstošās attiecībās, nevis izvēlējušās gadījuma sakarus).

Savukārt 2011. gadā Austrālijā veiktā aptaujā atklāts, ka nomāktību, aizkaitinājumu, garastāvokļa svārstības un nožēlu pēc seksa jūt desmit procenti sieviešu. Mediķi šo tendenci skaidro ar hormonālā līmeņa svārstībām, kas rodas mīlēšanās laikā un pēc tās.

Galvassāpes

Sekss var izraisīt spēcīgas galvassāpes un pat migrēnu gan sievietēm, gan vīriešiem. Pētnieki šīs galvassāpes iedala divos paveidos – sāpes, kas rodas pirms orgasma sasniegšanas liela uzbudinājuma rezultātā, un sāpes, kas uzplaiksnī uzreiz pēc kulminācijas. 

Izdevumā "British Journal of Medical Practitioners" publicēts 2012. gadā veikts pētījums, kurā fiksēta arī korelācija starp regulārām migrēnas lēkmēm un intīmo tuvību – kā izrādās, nereti tās saasinājumi novēroti tieši pēc mīlēšanās vai spēcīga, tomēr nepiepildīta seksuāla uzbudinājuma.

Alerģijas

Ja mīlēšanās laikā izmanto prezervatīvus, spermicīdus vai lubrikantu, mediķi iesaka šos līdzekļus izvēlēties pārdomāti – nereti tie var ierosināt spēcīgas alerģiskas reakcijas. Tāpat ir novēroti gadījumi, kad sievietes organisms vīrieša spermu, kas, kā zināms, sastāv no olbaltumvielām, uztver kā "ienaidnieku".

Tā rezultātā rodas nieze, dedzināšanas sajūta un diskomforts. Tā kā spermas sastāvs katram vīrietim ir unikāls, atšķiroties olbaltumvielām tajā, vislielākā iespēja izjust alerģiskus simptomus ir pēc pirmās mīlēšanās reizes ar jaunu partneri, kad sievietes organisms pie tā vēl nav pieradis.

Savukārt, ja novērota paaugstināta jutība pret lubrikantu vai prezervatīviem, ieteicams izvēlēties tādus līdzekļus, kuru sastāvā nav lateksa, glicerīna un parabēnu, iesaka mediķi.

Atmiņas zudums

Ļoti iespējams, tavā pagātnē ir mīlēšanās reizes, kuras tu labprāt izdzēstu no atmiņas, kas tomēr neizdodas. Taču šādu atgadījumu patiesi pamanījusies piedzīvot kāda Amerikas iedzīvotāja, 24 stundu garumā ciešot no pilnīga atmiņas zuduma, kas sācies uzreiz pēc intīmas tuvības ar viņas partneri.

Sievietei tika uzstādīta reta diagnoze – pārejoša vispārēja amnēzija – rets stāvoklis, kurā atmiņa uz brīdi pilnībā pazūd. Pētījumos secināts, ka to izraisa spēcīgs nervu sasprindzinājums un tam sekojošs atslābums, kas attiecīgi novērots mīlēšanās laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!