Foto: Shutterstock
Iespējams, es dzirdējusi tik populāro apgalvojumu, ka laimīgu un harmonisku partnerattiecību pamatā ir regulāra, daudzveidīga un pēc iespējas biežāka intīmā tuvība. Seksa nozīmīgumu kultivē gan attiecību konsultantu veidotās publikācijas, gan sabiedrībā valdošie pieņēmumi par veiksmīgu partnerattiecību būtiskākajiem priekšnoteikumiem kopumā.

Tiesa, kā liecina kāds nesen veikts pētījums, kas publicēts izdevumā Society for Personality and Social Psychology, iespējams seksa regularitāte nebūt nav tik noteicoša. Kā izrādās, gluži pietiekami ir intīmo tuvību baudīt arī vien reizi nedēļā, vēstī Realsimple.com.

"Lai gan regulārs un kvalitatīvs sekss ilgu laiku ticis vērtēts par vienu no svarīgākajiem pāra savstarpējo attiecību harmonijas kritērijiem, mūsu veiktais pētījums liek secināt, ka mūsdienu cilvēku ikdienā seksa nozīme ir kļuvusi ievērojami mazāka. Protams, ir būtiski saglabāt saikni ar mīļoto cilvēku, baudot intīmu tuvību un vienam otra klātbūtni, tomēr seksam nav jābūt katru dienu, lai pāris saglabātu savstarpējo saskaņu. Gluži pietiekami un normāli ir ar to nodarboties arī reizi nedēļā," apgalvo pētījuma vadītāja Eimija Muīze (Amy Muise).

Tas secināts, aptaujājot vairāk nekā 30 000 amerikāņu četru dekāžu garumā, konstatējot, ka pāri, kuri mīlējas reizi nedēļā nebūt nejūtas nelaimīgāki par pāriem, kuri tuvību bauda divas reizes nedēļā. Tiesa, pētījumā arī secināts, ka pāri, kuriem sekss ir retāk nekā reizi nedēļā, gan jūtas ar attiecībām neapmierinātāki.

Jāpiebilst, ka pētījums ir arī apgāzis mītu par seksa nozīmīgumu vīriešu ikdienā. Arī, analizējot stiprā dzimuma atbildes par savu attiecību kvalitāti un meklējot tās iespējamo korelāciju ar tuvības regularitāti un biežumu, secināts, ka iepriekš minētais apgalvojums paliek spēkā.

"Mūsu gūtie secinājumi attiecas gan uz sievietēm, gan vīriešiem, jaunākiem un vecākiem cilvēkiem, pāriem, kuri laulībā ir vien dažus gadus, un pāriem, kuri atzīmējuši jau trīsdesmito gadadienu," atklāj Muīze.

"Protams, plānojot savu ikdienu, tajā nebūt nav jāveido mīlēšanās biežuma uzskaitījums. Laimīgu attiecību pamatā, ko apliecina mūsu veiktais pētījums, nav pēc iespējas regulārāka un biežāka dzimumdzīve. Kādam pārim pietiks ar reizi nedēļā, citam – ar divām vai trijām. Tas nebūt nav attiecību kvalitāti noteicošais faktors. Svarīgi ir arī neradīt par šo tēmu pārmērīgu spiedienu, cenšoties mākslīgi palielināt seksa biežumu cerībā, ka tas atrisinās iespējamās attiecību problēmas," rezumē pētniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!