Foto: Shutterstock

Bērns pirmajā dzīves gadā ir īpaši jutīgs pret apkārtējās vides ietekmi, un tāpēc, sākot mazulim piedāvāt papildēdienu, daudzi vecāki izvēlas tieši bioloģisko pārtiku vai arī gribētu to darīt. Taču daudziem pārtikas jautājums rada uztraukumus un stresu, ja bioloģisko pārtiku nevar atļauties, ja tā šķiet ļoti dārga un nepieejama. Māmiņas jūtas vainīgas, ja baro mazuli ar "parastajiem" produktiem un satraucas, ka tas varētu bērnam kaitēt.

Kā pabarot mazuli bioloģiski, bet arī ekonomiski, turklāt tikt vaļā no stresa, ka nevaram atļauties nodrošināt 100 procentu bioloģsku pārtiku?

Lūk, daži ieteikumi, ko piedāvā projekta "BioLoģiski!"pārstāve Liene Brizga!

1. Gatavo bio biezenīšus pati

Bioloģiskie burciņu biezenīši ir laba izvēle, bet, ja esi mājās, noteikti lētāk sanāks pašai pagatavot biezenīti no bioloģiski audzēta ķirbja, kartupeļa vai burkāna. Burciņas lai paliek ceļojumiem un izgājieniem ārpus mājas!

2. Izvairies no "netīrajiem" produktiem

"Netīro" produktu saraksts (skat. beigās) būs labs orientieris vecākiem, lai parādītu, kurus produktus labāk izvēlēties bioloģiski audzētus, bet kurus var iegādāties arī "parastos". Nepērc bērnam zemenes ziemā, esi piesardzīga pret vīnogām, bet radini bērnu pie mūsu pašu dārzeņu un augļu garšām. Te palīdzēs arī sezonalitātes principa ievērošana!

3. Ko mazais ēd visvairāk?

Izvērtē, kurus produktus bērns ēd visvairāk, un tos iegādājies bioloģiski audzētus. Ja mazulis ik pa laikam cienājas ar kivi vai avokado, tad to mierīgi var iegādāties lielveikalā, bet ikdienas ķirbi vai kartupeli ēdiet bioloģiski audzētu.

4. Bio gaļu pērc vairumā

Gaļu mazulim var nodrošināt uz pustotru mēnesi, ja nopērk veselu bioloģiski audzēto trusi, sadala to gabaliņos un sasaldē. Bioloģiskais trusis ir piejams gan ekoveikalos, gan tieši no saimniecībām, un, pērkot veselu, tas ir daudz lētāks nekā safasēts gabaliņos.

5. Bio putras no bio graudaugiem vāri pati

Var iegādāties bioloģiskos ātri gatavojamos putru maisījumus bērniem pēc pusgada vecuma, bet var arī nopirkt bioloģiskās auzu pārslas, tās nedaudz samalt un pagatavot putru daudz lētāk.

6. Bio piena produkti – vispieejamākie

Bērnam, kurš jau ēd piena produktus, lielveikalā var iegādāties plašu sortimentu bioloģisko piena produktu – pienu, biezpienu, jogurtus, turklāt to cenas ir tikai nedaudz augstākas par "parasto" produktu cenām.

7. Nebaidies no brūniem bio banāniem

Ekoveikalos bioloģiskos banānus, kuri jau sākuši kļūt brūni, pārdod par lētāku cenu, taču tieši šie banāni ir ļoti garšīgi un saldi, turklāt tos var sasaldēt un sablenderēt – sanāks krēmīgs, garšīgs saldējums, kurā nav nekā cita kā tikai banāni.

8. Uzdod jautājumus tirgotājam

Ja iepērcies tirgū, tad vislabākais ir atklāti pavaicāt pārdevējam, vai šo produktu var dot zīdainim – vēl labāk, ja var parādīt mazuli pašu.

9. Tikai bioloģiskos var ēst ar mizu

Ja dodam bērnam nebioloģiski audzētu augli vai dārzeni, rūpīgi to nomazgā un nomizo. Tikai bioloģiskos var droši ēst ar mizu.

Saskaņā ar "Environmental Working Group" un Eiropas Pārtikas drošības institūcijas datiem, "netīrie" jeb produkti, kuros ir visvairāk pesticīdu atliekvielas, ir āboli, nektarīni, persiki, zemenes, vīnogas, selerijas, zaļie salāti, spināti, saldie pipari, gurķi, ķiršu tomātiņi, tomāti, kartupeļi, auzas, pilngraudu produkti.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!