Foto: Shutterstock
Jauna, izskatīga un izglītota. Karjera – veiksmīga, draugu loks – plašs, raksturs – lielisks. Un tomēr šķietami nevainojamā sieviete ir viena. Turklāt dāmu, kuras, šķiet, ikviens saprātīgi domājošs vīrietis varētu dēvēt par savu sapņu sievieti un kuras tomēr ir vienas, nav maz. Kādi faktori sievietēm traucē veidot partnerattiecības un dibināt ģimeni?

Konsultējoties ar nozares profesionāļiem, Ladymail.ru piedāvā iemeslus, kas bieži vien ir pie vainas tam, kāpēc tik skaistās, veiksmīgās un gudrās sievietes tomēr ir vientuļas.

Attiecības ar vecākiem

Bieži vien mūsu nespējā veidot veselīgas partnerattiecības ir vainojamas attiecības ar mūsu ģimeni, īpaši – vecākiem. Izplatītākais iemesls – pārmērīga vecāku ietekme, kas var izpausties dažādi. Piemēram, kā bērnības trauma, vecāku kļūdu atkārtošana vai bailes to darīt, attiecīgi rīkojoties pilnīgi pretēji viņu rīcībai savulaik, sekošana vecāku prasībām un gaidām, baidoties viņus pievilt utt. Viens no galvenajiem iemesliem, kas traucē ģimenes dibināšanai pieaugušā vecumā, kā norāda psihologi, ir sievietes attiecības ar tēvu bērnībā.

Ja, piemēram, tēvs meitai nav veltījis pietiekami daudz uzmanības, pieaugot sieviete, visticamāk, veidos atkarīgas attiecības. Ja tēvs bijis rupjš pret meitas māti, arī meitai nākotnē var rasties problēmas uzticēties vīriešiem.

Tāpat, piemēram, ja mamma, vecmāmiņa vai kāda cita ģimenes sieviete bieži runājusi kaut ko līdzīgu "Ne vīrietis, bet lupata!", "Dzemdēsi bērnu un nevienam nebūsi vajadzīga!", loģiski, ka pieaugot sieviete zemapziņā vēlēsies dominēt attiecībās un izvairīties no nopietna sakara ar vīrieti, baidoties pazaudēt savu individualitāti.

Ko darīt: analizēt savas attiecības ar vecākiem, īpaši ar tēvu, un izvērtēt, cik liela ietekme uz privāto dzīvi tām piemīt.

Pārmērīga patstāvība

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nesamērīgas gaidas

Foto: Shutterstock

Destruktīvu iespaidu uz attiecībām atstāj kā pazeminātas, tā arī pārāk sakāpinātas gaidas, tomēr psihologi iesaka atcerēties – visi mēģinājumi padarīt partneri piemērotāku, viņu pāraudzinot, beidzas ar neveiksmi. Vīrieti noteikti nevajadzētu uztvert kā projektu, kas jāattīsta, līdz cerētais rezultāts būs sasniegts. Ja nespēj mīļotā trūkumus pieņemt jau attiecību sākumā (protams, tos saprāta robežās izvērtējot), tad, visticamāk, laika gaitā šīs nesaskaņas tikai samilzīs.

Ko darīt: būt reālistei un atcerēties, ka līdzīgs pievelk līdzīgu. Ja ir vēlme sastapt veiksmīgu partneri, tādai jākļūst arī pašai.

Kļūmes savstarpējā saskarsmē un rīcībā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viena no galvenajām kļūdām, ko teju katra sieviete ir pieļāvusi vismaz reizi mūžā, ir pārmērīga vēlēšanās iespējami ātrāk satikt "īsto un vienīgo". Un, kad potenciālais "upuris" ir nolūkots, acīmredzami demonstrēt savas vēlmes pēc iespējas ātrāk nobāzēties un veidot ģimeni.

Kā norāda psihologi, reizēm sievietes nevēlas būt vienas, jo baidās par to saņemt sabiedrības nosodījumu, tāpēc gandrīz histēriski meklē partneri. Savukārt no vīriešu puses tāda iniciatīva var tikt vērtēta kā biedējoša un nepatīkama, tāpēc potenciālais partneris, izjūtot spiedienu, var izturēties noraidoši.

Ko darīt: iesākumā pārskatīt savu attieksmi pret vienatni un iemācīties pašai interesanti pavadīt laiku, sevī attīstot pašpietiekamību. To izdarīt var palīdzēt ceļošana un visas nodarbes, kas sagādā prieku un jaunus iespaidus.

Līdzsvara trūkums attiecībās

Foto: Shutterstock

Jebkuras attiecības balstās uz abpusēju enerģijas un resursu apmaiņu jeb uz līdzsvarotu "ņemt un dot" taktiku. Savukārt jebkurš mēģinājums to izjaukt noved pie nepatīkamām sekām. Kā norāda psihologi, ja sieviete pārāk daudz dara, nesaņemot neko no vīrieša, kādā brīdī viņa sāk justies iztukšota un nomākta, kas var novest pie attiecību iziršanas. Bet, ja notiek otrādi un sieviete grib vairāk saņemt no partnera, pati attiecību kopšanā neieguldot nekādas pūles, tas var sākt vīrieti atgrūst.

Ko darīt: analizēt savas iepriekšējās attiecības, lai saprastu, vai jau agrāk ir novērota tendence izjaukt attiecību līdzsvaru. Kā norāda psihologi, tāpat jānosaka, kādā virzienā disbalanss visbiežāk veidojas – pārāk daudz dot un neko nesaņemt pretī var izrādīties tikpat postoši, cik ņemt, pretī nedodot neko.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Psychalive.org un Sheknows.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!