Foto: Shutterstock
Pusdienmiegs ir ļoti būtiska dienas režīma sastāvdaļa. Pētījumi ir pierādījuši, ka pareizi sakārtots gulēšanas laiks dienas vidū zīdaiņiem un maziem bērniem sniedz lielu labumu. Tomēr nereti rodas problēmas, jo bērns diendusas laikā bieži atmostas un vairs nevar iemigt, lai gan jūtas vēl noguris un samiegojies. Par būtiskākajiem diendusas miega traucējumiem un metodēm, kā tos risināt, savā grāmatā "Apmierināta mazuļa dienas ritms" stāsta britu bērnu aprūpes māsa Džīna Forda.

Bērniem augot un kļūstot aktīvākiem, pusdienmiegs ir laiks, kad viņš var atpūsties pēc rīta aktivitātēm, tas sniedz bērnam iespēju kopā ar tevi un citiem cilvēkiem izbaudīt pēcpusdienu.

Tomēr reizēm jau pirmajās dzīves dienās ar diendusas gulēšanu kaut kas var noiet greizi. Ir saprotama vecāku neapmierinātība, ja mazulis atmostas pēc 30-45 minūtēm un, par spīti nogurumam, nespēj atkal iemigt. Ja pieņem, ka zīdainim vēl nav izveidojušies nepareizi gulēšanas ieradumi, ir vairāki paņēmieni, kurus pielietojot, varētu uzlabot diendusas kvalitāti.

Vispirms īsu brīdi pagaidi, lai mazulis iemieg patstāvīgi, ja vien esi pārliecināta, ka viņš nav atmodies izsalkuma dēļ. Ja zīdainim ļauj 5-10 minūtes paraudāt (izraudāties), parasti jau nedēļas laikā viņš iemācās aizmigt patstāvīgi. Protams, ja pēc 10 minūšu ilgas raudāšanas bērns nav nomierinājies un iemidzis, bet raud vēl stiprāk, tev par mazuli ir jāparūpējas.

Ja bērns nerimstas raudāt, ieteicams iedot pusi no pulksten 14 paredzētās piena porcijas un izturēties atbilstoši nakts barošanas reizei, lai sarunāšanās un acu kontakts mazuli lieki nerosinātu aktivitātei. Šādā situācijā ieteicams pieņemt, ka viņš nav spējis iemigt patstāvīgi, jo ieslīgšana vieglā miega fāzē ir sakritusi ar izsalkuma sajūtas rašanos.

Pieci ieteikumi diendusas miega traucējumu risināšanai

Izskaud nepareizus gulēšanas ieradumus, piemēram, aizmigšanu pie krūts vai dzerot no pudelītes, kā arī rūpējies, lai bērns būtu kārtīgi paēdis, tad viņam viegli izdosies aizmigt savā gultiņā. Labu ieradumu ieviešana var prasīt laiku, tāpēc esi pacietīga.

Ja mazulis ir vecāks, pārliecinies, ka viņš nav izslāpis – piedāvā bērnam padzerties atdzesētu vārītu ūdeni tieši pirms diendusas.

Lai izsalkums nekļūtu par iespējamo iemeslu, kādēļ mazulis diendusas laikā atmostas, tieši pirms diendusas iedod mazulim papildporciju piena. Ja uzsākta piebarošana, bet bērns apēd vairāk nekā 60 ml, iespējams, ir jāpalielina papildēdiena porcija. Lai gan daži ar krūti baroti mazuļi apēd pietiekami daudz papildēdiena, līdz deviņu mēnešu vecumam viņiem ir nepieciešama papildu barošanas reize ar krūti.

Novērs arī pārējos pamošanās iemeslus, piemēram, troksni vai nepareizu mazuļa ietīšanu. Mazuļiem līdz sešu mēnešu vecumam ļoti spēcīgi ir izteikts Moro reflekss (izbīļa reflekss, kad bērns pēkšņi var noraustīt kājas vai rokas), tādēļ rūpīga mazuļa ietīšana nodrošinās, lai viņš pats sevi neuzmodinātu.

Kad aizritējušas pirmās pāris nedēļas, vienmēr ļauj bērnam atmosties pašam, ja vien viņš neraud izsalkuma dēļ, ļauj mazulim kādu brīdi padzīvoties nomodā savā gultiņā un tikai pēc tam paņem viņu rokās. Tādējādi bērns pamošanos nesaistīs ar rokās ņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!