Foto: Shutterstock
Mūsu kultūrā ir pieņēmums, ka katra māte automātiski mīl savu bērnu vienmēr un visur. Neuztraucies, ja tev pēc pilnīga spēku izsīkuma dzemdībās nav īpašu jūtu pret bērnu. Tev nav jāpakļaujas šai kultūras prasībai par spontānu mīlestību!

Pētījumi ir pierādījuši, ka arī mātēm pēc dzemdībām ir nepieciešams laiks, kamēr viņām izveidojas stabila saikne ar bērnu. Mātes laime nenozīmē uz visu skatīties caur rozā brillēm, bet gan reāli, uzsver Labklājības ministrijas speciālisti, kuri sagatavojuši īpašas "Vēstules vecākiem" jeb padomus par bērnu aprūpēšanu un audzināšanu.

Iespējams, tu pazīsti kādu vectēvu, kurš mirdzošām acīm stāsta par saviem mazbērniem. Ar lielu sajūsmu viņš attēlo, kā ar trīsgadīgo mazmeitu katru pēcpusdienu dodas atklāt pasauli. Tas, kas viņam nebija iedomājams ar paša bērniem, tagad izdodas ar mazmeitu: viņš velta viņai laiku un aprūpē viņu mīļi un regulāri. Viņš rūpējas par viņas fizisko un garīgo labsajūtu.

Angļu valodā ir jēdziens, kas plaši apraksta šo darbību: "to take care" (latviski – parūpēties). Tas nozīmē visu aprūpes un gādības darbību kopumu, kas cilvēkiem nepieciešams, lai justos labi. Un šai vecāku gādībai ir ļoti liela nozīme, lai izveidotu labas attiecības ar bērnu.

Tās ir šķietami neievērojamās ikdienas darbības kā zīdīšana, barošana, autiņbiksīšu nomaiņa, vannošana, ar kuru palīdzību veido un uzturi attiecības ar bērnu. Turklāt māte un tēvs šajā ziņā katrs var rīkoties atšķirīgi. Ja, piemēram, māte rūpējas par zīdīšanu, tēvs var kļūt par galveno autiņbiksīšu mainītāju vai izcilāko mazuļa masieri.

Saiknes veidošanās

Foto: Shutterstock

Kas jāņem vērā abiem jaunajiem vecākiem

Foto: Shutterstock

Jaunajiem tētukiem…

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!