Lai bērns ar ikdienas uzturu uzņemtu visas viņam nepieciešamās uzturvielas, arī pēc gada vecuma viņam nepieciešams izdzert ap 500 ml mātes piena. Realitātē var redzēt, ka mammas šajā vecumā visbiežāk jau pārtraukušas mazos barot ar krūti. Tādēļ veselīgs palīgs mazulim nepieciešamo uzturvielu nodrošināšanā ikvienai māmiņai ir speciālie piena dzērieni, kas paredzēti bērniem no gada līdz trīs gadu vecumam, portālam "Cālis" atklāj pediatre Anna Birka.

Ja bērns ikdienā neuzņem visas viņam nepieciešamās uzturvielas, tas rada veselības riskus nākotnei – aptaukošanos, alerģijas, zobu slimības, gastroenteroloģiskās saslimšanas un citas.

Taisnība, maza bērna kuņģis ir piecas reizes mazāks nekā pieaugušajam, tomēr nepieciešamo uzturvielu daudzums ir ievērojami lielāks. Aprēķināts, ka uz vienu ķermeņa kilogramu bērnam nepieciešams 5,5 reizes vairāk dzelzs, četras reizes vairāk kalcija, trīs reizes vairāk svarīgo taukskābju un septiņas reizes vairāk D vitamīna.

Bet ir tādas uzturvielu grupas, kuras vajadzētu īpaši pieskatīt, lai netiktu uzņemtas par daudz. Piemēram, olbaltumvielas, piesātinātie tauki un cukurs. Starp citu, tieši ar šīm uzturvielām visbiežāk grēko arī paši pieaugušie. Tā kā mazie mācās no vecākiem, likumsakarīgi, ka daudzu bērnu uzturs pēc gada vecuma kļūst nesabalansēts un viņiem parādās aptaukošanās problēmas, norāda pediatre.

Ja uzturā lieto pārāk lielu daudzumu olbaltumvielu, tas var paaugstināt aptaukošanās risku, pārāk daudz sāls var veicināt asinsspiediena paaugstināšanos, pārāk daudz piesātināto tauku var izraisīt sirds slimības, pārāk liels uzņemtā cukura daudzums ietekmē zobu veselību un palielina aptaukošanās risku.

Alternatīva govs pienam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ko rāda pētījumi

Foto: Shutterstock

D vitamīns – stipriem kauliem

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!