Nesen vēstījām, kā vecākiem parūpēties, lai bērns viens pats droši aizčāpo līdz skolai, ja pa ceļam jāšķērso ne viens vien autoceļš. Šoreiz par to, kā bērnu droši nogādāt skolā ar automašīnu. Vērtīgus padomus sniedz LTV1 raidījums "Zebra".

  • Ja bērnu vēlies vest automašīnā, pirmkārt, ir vajadzīgs pareizā izmēra bērnu sēdeklītis vai paliktnis. "Būtība ir viena: lai bērnam drošības josta būtu pāri tā, kā vajag, tā, kā mums, pieaugušajiem, nevis kaut kur pāri mutei," skaidro raidījuma vadītājs, žurnālists un auto eksperts Pauls Timrots. Bez bērnu sēdeklīša vai paliktņa, kas bērnu paceļ mazliet augstāk, sakārtot siksnu pareizi nebūs iespējams. Daļā automašīnu drošības jostas augšējo stiprinājumu var palaist zemāk – arī tas var palīdzēt sariktēt siksnu labāk.
  • Ar to, ka ir paliktnis vai sēdeklītis, arī drošība vēl nav garantēta. Bērnam paliktnī jāiesēžas kārtīgi, līdz galam, un drošības jostas apakšējai daļa cieši jāapņem viņa gurnu kaulus. Augšējai siksnai jāiet šķērsām pāri no pleca līdz gurnu kaulam.
Foto: Kadrs no raidījuma
  • Ziemā vislabāk biezo jaku pirms piesprādzēšanas ir novilkt vai vismaz attaisīt, lai drošības josta labi piegulētu un būtu drošāk. Citādi var gadīties, ka bērns ar visu pufaiku izmaucas no jostas ārā. Lai mazajam nav jāsalst, pirms taisīt vaļā jaku, mašīna jāuzsilda.
  • Dažiem bērniem, braucot automašīnā, mēdz kļūt slikti. Visbiežāk tas ir no tā, ka braucot skatās mobilajā tālrunī, spēlē spēles un neredz, kas notiek ārpusē, skaidro Timrots. Tāpēc vislabāk ir, mērojot garākus gabalus, vecākiem ar bērniem uzspēlēt kādu spēli, kaut vai skaitīt katram noteiktas krāsas mašīnas. Bērni būs spiesti skatīties ārā pa logu, nebūs sliktas dūšas un arī pa ceļam būs interesanti, būsiet parunājušies.
  • Vēl viena interesanta un populāra spēle bērnu izklaidēšanai: bērns, kurš zina alfabētu, klusām to pie sevis skaita, otrs kādā brīdī saka "stop". Tad katrs pēc kārtas sauc vārdu, kas sākas ar šo burtu. Tā pa ceļam līdz skolai var domāt vārdiņus – kurš spēj nosaukt vairāk? Tas ir veids, kā parūpēties, lai bērni mazāk lietotu viedtelefonu.
  • Kad esat pie skolas, nekas vēl nav beidzies – vēl jātiek līdz skolas durvīm! Ir vairāki būtiski nosacījumi. Pirmais: bērnus no mašīnas jālaiž nevis ceļa pusē, bet skolas pusē, kur garām netraucas mašīnas. Katrā ziņā auto jānovieto tā, lai bērnam uz skolu nebūtu jāskrien pāri ceļam!
  • Tāpat ir svarīgi laikus izbraukt uz skolu, lai pašam nav stresa un nav jāsteidzas, un lai bērniem nav stresa, kāpēc tētis/mamma tā nesas.
  • Vēl ir svarīgi nepiebraukt gluži pie pašām skolas durvīm. Tur visbiežāk ir sastrēgums un jezga, kā arī bērnam ir labi nedaudz izkustēties, jo tūliņ būs ilgi jāsēž klasē. Tas arī vienkārši ir demokrātiskāk – tad bērns varēs iejukt pūlī un justies kā visi pārējie, it kā būtu ar kājām atnācis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!