Foto: Shutterstock
Bērns ir pabarots, padzēries, nav slims. Tad kādēļ viņa iemidzināšanai jāvelta divas stundas? Bieži vien mazuļa likšana gulēt pārvēršas par kārtējo nepatīkamo uzdevumu, jo nogurums ir gan bērnam, gan tam, kurš cenšas mazo dabūt pie miera.

Bērna miega un attīstības centra "BabySleep" radītāja, trīs bērnu mamma Elēna Muradovoja portālam "Detimail" skaidro četrus izplatītākos iemeslus, kādēļ vecākiem neizdodas mazuli nolikt gulēt mierīgi un bez lieliem pūliņiem.

Nepietiekamas fiziskās aktivitātes

Par fizisko aktivitāšu nozīmi veselības labā zina visi vecāki. Bērniem ir nepieciešams kustēties (atkarībā no viņa vecumam atbilstošām iespējām), pastaigāties. Taču nebūt ne visi vecāki redz saistību starp fizisko slodzi un iemigšanas procesu. Bet bez aktīvām nodarbēm tu riskē pirms miega kļūt par liecinieku pusotru stundu ilgam šovam "Mammu, skaties, kā es māku".

Speciāliste min vienu piemēru. Nomoda periods starp dienas gulēšanu deviņus mēnešu vecam mazulim ir vidēji trīs stundas. Pieņemsim, ka tu nolēmi iziet vakara pastaigā. Divas ar pusi stundas jūs abi pavadījāt laukā, bet bērns visu laiku bija ratiņos. Bet tad, kad tu nolēmi viņu likt gulēt, visticamāk, viņš vēl stundu rāpos, līdīs, centīsies piecelties kājās vai pat staigāt (atkarībā no tā, ko mazulis jau prot darīt). Bet mēģinājumi nolikt viņu gulēt beigsies vien ar asarām.

Foto: Shutterstock

Pacenties pagūt iztērēt bērna fizisko aktivitāšu rezerves jau iepriekš, kamēr viņš ir nomodā. Tikai necenties arī viņu pārmērīgi nogurdināt pirms miega. Un, lūk, kāpēc – par to otrā iemesla aprakstā!

  • Šeit atradīsi pediatra Arta Žeigura ieteikumus, kā iemācīt bērnam viegli iemigt.

Pārāk ilgs nomoda periods

Foto: Shutterstock

Daži vecāki uzskata, – jo vairāk bērns "iztrakosies" pirms miega, jo ciešāk gulēs. Tas ir vien tajā gadījumā, ja runa ir par labu fizisko noslodzi nomoda laikā.

Bez visbiežāk zem vārdiem "izskriesies/iztrakosies" tiek domāts sekojošais: "Laiks gulēt, bet bērnam gluži kā otrā elpa atvērusies, bet es zinu, kā viņu nolikt gulēt, lai izspēlējas. Piekusīs un pats iemigs." Šajā gadījumā "izskriesies" daudzās ģimenēs beidzas ar ilgu likšanu gulēt asaru pavadībā.

Cits piemērs. Bērnam divi mēneši, viņš ir nomodā jau vairāk nekā divas stundas, bet mammu tas neuztrauc, jo zīdainis ir mierīgs. Bet pēkšņi dažu minūšu laikā mazulis gultiņā mainās līdz nepazīšanai: satraukti kustās, iekliedzas un īd, ar visu ir neapmierināts. Centieni nolikt viņu gulēt rada vēl lielāku protestu, spēcīgu raudāšanu. Nepalīdz pat pabarošana.

  • Kā bērnam iemācīt iemigt pašam, lasi te.

Mamma jūtas sašutusi, galvā pārskatot desmitiem iespējamos pēkšņās histērijas iemeslus. Veselam mazulim šāda veida uzvedība vairumā gadījumu saistīta ar pāruzbudinājumu.

Liec bērnu gulēt savlaicīgi, ņemot vērā viņa nervu sistēmas iespējas. Tās katram vecumam ir savas.

Bez pāruzbudinājuma un papildu slodzes nervu sistēmai bērni parasti ir spējīgi būt nomodā un komunicēt ar vecākiem:

  • Jaundzimušie – ne ilgāk par vienu stundu;
  • Bērni, kuri jaunāki par četriem mēnešiem, – ne ilgāk kā divas stundas;
  • Bērni, kuri jaunāki par astoņiem mēnešiem, – ne ilgāk kā trīs stundas;
  • Bērni ap gada vecumu – aptuveni četras stundas;
  • Bērni vecumā no pusotra līdz trīs gadu vecumam – 5-6 stundas (tiek rekomendēts saglabāt vismaz vienu reizi dienas gulēšanu).

Pārāk ilgs dienas miegs

Foto: Shutterstock

Ja bērnu ir arvien grūtāk nolikt gulēt vakarā, ir vērts pievērst uzmanību, vai viņš dienas laikā neguļ pārāk ilgi. Tādā gadījumā viņa nakts miegs arī būs saraustītāks un īsāks.

Piemēram, mazulim ir 10 mēneši un viņš pa dienu guļ divas reizes pa pusotrai vai pat divām stundām. Viss labi, bet vakarā mamma viņu nevar nolikt gulēt divu stundu garumā., un tā rezultātā mazais iemieg tikai pēc pusnakts. Šajā gadījumā problēmu var atrisināt, saīsinot dienas miega ilgumu no stundas līdz pusotrai.

Kā apliecina speciāliste, ļoti bieži miega konsultantu praksē varot sastapties ar šādiem gadījumiem, kad nakts miegs gluži kā pa gabaliņiem tiek nogulēts dienas laikā. Ilgs iemigšanas process ir ticams signāls tam, ka noteikti nepieciešams pārskatīt bērna dienas režīmu.

  • Šeit atradīsi četras bērna iemidzinšānas metodes, kuras esot pārbaudītas praksē un labi strādājot. Starp tām ir arī amerikāņu pediatra Dr. Ričarda Ferbera vārdā nosauktā metode.

Gaismas avots istabā

Foto: Shutterstock

Jau trīs vai četru mēnešu vecumā bērna organismā sāk izstrādāties miega hormons – meletonīns. Šī hormona līmenis bērniem paaugstinās vakarā, maksimumu sasniedzot ap pusnakti, un pazeminās, tuvojoties rītam.

Melatonīna izstrāde lielā mērā ir atkarīga no apgaismojuma – spilgtas gaismas ietekmē tā vispār apstājas. "Vakarā, neilgi pirms bērna likšanas gulēt, es rekomendēju apgaismojumu samazināt. Tā tu dabiskā veidā sāksi gatavoties miegam, samazinot arī likšanas gulēt laiku," iesaka speciāliste.

Vai var atstāt ieslēgtu nakts lampiņu pa nakti? Miega speciālisti visā pasaulē ir vienās domās: bērniem, tāpat kā pieaugušajiem, ir jāguļ pilnīgā tumsā.

Pat salīdzinoši neliela nakts lampiņa var būt iemesls biežām pamošanās reizēm. Ja guļamistabā deg gaisma un mazulis naktī pamostas, ir jārada tumsa. Savukārt, ja jau nedaudz lielāku bērnu nemierīgu dara briesmīgi sapņi, laiku pa laikam var izmantot nakts lampiņu ar vāju apgaismojumu vai tā saukto oranžo gaismu.

Un, protams, izvairies no galējībām. Pilnīga tumsa tomēr rada nelielu dabisko gaismu no laternām uz ielas, lai tu varētu pārvietoties pa istabu, neuzskrienot virsū mēbelēm. Šis gan attiecas tikai uz pilsētās dzīvojošiem.

  • Gluži neticami šķiet, bet vecāki šīs grāmatas "ķerot kā karstus pīrādziņus" - sarakstīta grāmata, kas palīdzot bērniem ātrāk un vieglāk iemigt. Par to plašāk lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!