Ja ar kādu tuvu cilvēku izveidojies konflikts, tā risināšana var būt sarežģīta un atvainošanās var šķist viens no grūtākajiem uzdevumiem, kāds jebkad dzīvē paveikts. Tomēr ne mazāk grūti ir patiešām piedot kādam, kurš nodarījis pāri. Piedot ne tikai vārdos, bet piedot pa īstam, lai laiku pa laikam nenāktos cilāt vecos notikumus un atkal izjust aizvainojumu, kas tā arī netika palaists vaļā.

Lai palīdzētu vieglāk piedot brīžos, kad tas ir svarīgi "Readers Digest" attiecību eksperti ir izstrādājuši četru soļu plānu.

Pirmais solis: nomierinies

Kamēr mūsos mutuļo niknums un sāpes, mūsu ķermenī izdalās adrenalīns. Tas neļauj skaidri domāt un līdz galam izprast savas patiesās emocijas un sajūtas. Mēs varam pārspīlēt un veikt darbības, ko vēlāk var nākties nožēlot. Lai izvērtētu emocijas un saprastu savas sajūtas, ir svarīgi nomierināties. Palīdzēt var meditācija, elpošanas vingrinājumi, pastaiga vai kāda cita nomierināšanās taktika.

Otrais solis: maini savas uzmanības fokusu

Tā vietā, lai koncentrētos uz to, cik ļoti kāds tevi ir sāpinājis, centies skatīties un domāt plašāk. Mēģini izprast pati sevi un savas vajadzības. Tas palīdzēs saprast, kāpēc esi aizvainota un dusmīga. Iespējams, ka nonāksi pie secinājuma, ka tev ir vēlmes, gaidas un vajadzības, kuras otrs nepiepildīja un, iespējams, nemaz nav spējīgs piepildīt.

Trešais solis: centies izprast cilvēku, kas tevi ir sāpinājis

Ja kāds tev ir nodarījis pāri, varētu šķist, ka tas veikts ar nolūku, tomēr realitātē tā ļoti bieži tomēr nav. Pasaule un citu cilvēku dzīves neriņķo tikai ap tevi. Padomā divreiz, vai otra cilvēka rīcības motīvs patiešām ir tavas sajūtas un dzīve. Iespējams, ka viņš domāja par sevi, centās apmierināt savas vēlmes un vajadzības. Atceries, ka cilvēks, kas tevi pievīla arī ir tikai cilvēks – ievainojams, ar trūkumiem un vēlmēm.

Ceturtais solis: beidz domāt kā upuris

Mainīt savu domāšanas veidu un pozīciju ir ļoti būtiski. Cilvēki ļoti bieži iestrēgst ceļā uz piedošanu, jo viņiem ir ļoti skaidra un šaura izpratne par notiekošo. Tas neļauj virzīties uz priekšu. Tā vietā, lai domātu par to, kā bērnībā (vai vēlāk) kāds tev nodarījis pāri, domā par to, kā tu tagad vari uzņemties atbildību par savu dzīvi un rīkoties tā, lai justos labāk un būtu laimīgāka. Atceries, ka tu, nevis pāridarītāji, veido tavu dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!