Foto: Shutterstock
Kas gan var dot labākus padomus bērnu audzināšanā, ja ne paši bērni? Iemāci bērnam tīrīt zobus, nezodz viņa konfektes un maini autiņbiksītes arī tad, ja tev to negribas, ir tikai daži no ieteikumiem bērnu audzināšanā, ko jaunajiem vecākiem sniedz sākumskolēni.

Mēs, vecāki, nereti aprobežojamies ar domu – viss, kas mūsdienu bērniem nepieciešams ir jaunākās viedierīces un izglītojoši pulciņi, bet šie bērnu ieteikumi parāda, ka daudz vairāk par to viņiem ir nepieciešama mammas un tēta uzmanība un gādība. Tas nenozīmē, ka tev katru dienu vairākas stundas ir nemitīgi jāizklaidē sava atvase, nebūt nē. Kā pierāda viņu ieteikumi jaunajiem vecākiem, bērniem pietiek vien ar nelielu žestu, lai justos mīlēti.

Tālāk lasi, kādu ieteikumus savam sporta skolotājam Aleksim Celnikam, kurš drīz grasās kļūt par tēti, sniedza viņa skolēni. Kā pats pedagogs smejas, sekojot šiem ieteikumiem, viņš būs labākais tēvs, vēstīts portālā "Fatherly".

Vispārīgi ieteikumi, kā nodrošināt bērna labklājību

"Tev vajadzētu nodrošināt savu bērnu ar ēdienu un vest viņu uz skolu. Tāpat pārliecinies, ka viņš saņem pietiekami daudz miega, kā arī, vai viņam nav pārāk auksti vai karsti," iesaka pirmklasniece Sāra.

"Galvenais nodrošini savu bērnu ar pajumti, ēdienu un ūdeni. Ā, un neizmirsti palīdzēt viņam atrast nozaudētās lietas," ar padomu dalās 3. klases skolnieks Džeimss.

"Pārliecinies, ka bērnam ir visas nepieciešamās drēbes, un neļauj viņiem garlaikoties. Ik dienas dari visu, kas tavos spēkos, lai viņš nenomirtu un iemāci viņam mazgāt zobus," atklāj trešklasniece Nadija.

"Atceries," piekodina 6. klases skolnieks Mets, "autiņbiksītes ir jāmaina arī tad, ja tev to negribas darīt."

Ieteikumi, kā izvēlēties bērnam piemērotāko uzturu

"Noteikti baro viņu ar augļiem," atklāj otrklasnieks Olivers. "Bet tad, kad jūs dodaties izbraucienā vai garākā pastaigā, neaizmirsti nodrošināties ar uzkodām gadījumā, ja viņš būs izsalcis."

"Dažreiz mans tētis mēdz jautāt, ko es gribu ēst vakariņās. Tad, kad es viņam izsaku savs vēlmes, viņš vienmēr to pagatavo, pat tad, ja tas aizņem veselu stundu. Esmu pārliecināta, ka tu darīsi tāpat," iedrošina Stefānija, kura mācās 4. klasē.

"Labs vecāks atnestu tev ēdienu no restorāna," stāsta 1. klases skolnieks Alberts.

"Nekādā gadījumā nezodz konfektes, kuras viņš ir savācis Helovīnos," iesaka 4. klases skolniece Desija.

Foto: Shutterstock

Kā parūpēties par bērna labsajūtu un drošību

"Tev rūpīgi jāpieskata savs bērns. Atceros, kad vienreiz mazais brālis uzrāpās uz virtuves galda un sāka mētāties ar ēdienu," stāsta otrklasnieks Lea.

"Pie guļamistabas loga pieliec kāpnes, kuras varēsi izmantot gadījumā, ja sākas ugunsgrēks vai kāds ir ielauzies tavā mājā," iesaka 3. klases skolnieks Džeks.

"Tu būsi pats labākais tētis, ja vienmēr pirms gulētiešanas jau būsi sagatavojis pasaku lasīšanai. Tāpat līdz deviņu gadu vecumam neļauj savam bērnam lietot dažāda veida viedierīces bez vecāku uzraudzības. Un, ja tu kādreiz nolem savam bērnam iedot pienu, tad parūpējies, lai tas būtu silts, jo silts piens nomierina bērnus," ar padomiem dalās otrklasniece Rafa.

Kā būt jaukam pret bērnu un izrādīt rūpes

"Lai gan tas varētu šķist grūti, centies nereaģēt brīžos, kad viņš bļauj. Taču neignorē viņu, skatoties telefonā," skaidro 4. klases skolniece Saša. "Tāpat atceries, ka cukurs padara bērnus trakus."

"Pārliecinies, ka katru dienu vismaz piecas minūtes laika velti tikai sarunām ar savu bērnu," atgādina 4. klases skolniece Pia.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!