Ikviens no mums sevi redz un vēlas tikt uzlūkots dažādos veidos. Liela daļa cer, ka apkārtējie viņus saskatīs, kā patīkamus, pievilcīgus un interesantus cilvēkus, kuru sabiedrībā gribas uzturēties. Diemžēl gadās, ka sapņi nesakrīt ar realitāti. Kā saprast, vai citiem liecies garlaicīga, lai to varētu mainīt?

Kā portālam "Psychology Today" norāda klīniskā psiholoģe Barbara Grīnberga, neviens no mums nevēlas tik uzskatīts par garlaicīgu. Tāpat arī reti kurš vēlas uzturēties neinteresantu un blāvu cilvēku kompānijā. Pat būt kaitinošam ir labāk nekā būt garlaicīgam. Kāpēc gan mēs tik ļoti nevēlamies būt garlaicīgi?

Grīnberga aicina par to domāt sekojošā veidā: "Ir ļoti mokoši būt kopā ar cilvēkiem, kas ir blāvi, kam trūkst enerģijas un entuziasma. Tātad mēs, reaģējot uz šo, nevēlamies, lai citi no mums izvairītos tāpēc, ka būt kopā ar mums ir mokoši. Būt kopā ar garlaicīgiem cilvēkiem patiešām var būt sāpīgi." Cilvēki, kas ir garlaicīgi sniedz ļoti mazu ieguldījumu sarunās, nepārtraukti runā tikai par sevi vai nenogurdami sūdzas par kaut ko. Ļoti bieži rodas sajūta, ka šie cilvēki ir emocionāli un vārdiski neiesaistīti tajā, kas notiek. Viņiem praktiski nav spējas pasmieties par sevi vai iesaistīties sarunās asprātīgā un ar humoru piesātinātā veidā. Rodas iespaids, ka viņiem trūkst intereses, kaisles un aizrautības pret dzīvi.

Arī tev noteikti nekaitēs, ka rūpīgi izvērtēsi sevi un uzdosi sev jautājumu par to, vai mēs negarlaikojam cilvēkus sev apkārt. Cilvēki ir ļoti naski, lai nosodītu citus, nemaz nepadomājot par to, kāds ir mūsu ieguldījums katrā situācijā. Ja vēlies saprast, vai tevi var saukt par garlaicīgu, pamēģini godīgi atbildēt uz šiem 10 jautājumiem:

1. Vai tu aktīvi klausies, ko citi stāsta tā vietā, lai domātu, kā mainīt sarunas tematu un vērstu fokusu uz sevi?

2. Vai tu uzdod jautājumus par tēmu, ko stāsta sarunu biedrs, nevis zaudē interesi un skaties telefonā vai veic citas darbības, kas parāda tavu neieinteresētību?

3. Vai tu spēj paust sajūsmu par kopīgām interesēm, nevēršot visu uzmanību uz sevi?

4. Vai tu uz maiņām runā par lietām, kas interesē tevi un tavu sarunu biedru?

5. Vai tu izrādi zinātkāri? Vai tev piemīt zinātkāre? Vai tu seko līdzi cilvēku stāstu pavedieniem un vai tu jautā par lietām, ko ar sarunu biedriem esat apsprieduši iepriekš?

6. Vai tu labi pārzini tēmas, kas tavus tuviniekus un draugus iepriecina un par ko viņiem patīk runāt? Vai tu mēdz virzīt sarunu uz šīm tēmām?

7. Vai tu seko līdzi sociālām zīmēm, kas parāda, kurā brīdī ir jāļauj runāt otram cilvēkam? Vai tu spēj no citu reakcijas noteikt, ka runā pārāk ilgi, norādot pārāk daudz detaļu?

8. Vai tev krājumā ir pāris stāstu, ko vari izmantot sarunas iedzīvināšanai? Vai laika gaitā esi apguvusi, kuri stāsti varētu būt piemēroti kurai situācijai?

9. Vai tu kādreiz riskē un dalies privātā informācijā par sevi, piemēram, par to, kas tevī rada trauksmi un bailes, kas tevi padara ievainojamu?

10. Vai izskatās, ka tavi bērni, draugi un kolēģi labprāt pavada laiku kopā ar tevi?

Ja uz lielāko daļu jautājumu spēji atbildēt pozitīvi, tad, visticamāk, tu neesi garlaicīgs cilvēks. Ja tomēr jautājumi radīja grūtības, ļoti iespējams, tev vajag vairāk piedomāt pie tā, kāda ir tava sarunu maniere un kā tu komunicē ar citiem. Atceries, ka sevis izvērtēšana vienmēr ir noderīga, bet godīga atzīšanās, ka, iespējams, daļai cilvēku tava klātbūtne varētu nebūt patīkama, ir pirmais solis ceļā uz pārmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!