Foto: Shutterstock
Šķiet, daudzi piekritīs apgalvojumam, ka nav seksīgāka partnera kā tāds, kurš zina, ko guļamistabā vēlas, un nebaidās to jautāt. Ir cilvēki, kam šāda pašpārliecinātība rodas dabiski, taču citiem pārliecība palagos prasa daudz spēka un enerģijas. Tāpēc, lai tu neļautu savai nedrošībai sabotēt gaidāmos mīlas priekus, ir svarīgi zināt, kas var palīdzēt celt pašapziņu.

Nav šaubu, ka pieredzes trūkums ir viens no iemesliem, kāpēc guļamistabā jūtamies nedrošas, taču nereti arī liela pieredzes bagāža nelīdz. Bet kāpēc vispār seksā vajadzīga pārliecība par sevi? Dažkārt mūsu domas ir kaut kur citur, savukārt pārliecība var palīdzēt noskaņoties, tādējādi būt klātesošai intīmās tuvības brīdī. Kā arī tā var palīdzēt no seksuālās pieredzes gūt maksimālu baudu gan tev, gan tavam partnerim.

Ja arī tu guļamistabā nejūties pārliecināta par sevi vai vienkārši vēlies pārliecību vairot, turpinājumā piedāvājam portāla ''Elite Daily'' ekspertu ieteikumus, kā to izdarīt.

Iedrošini sevi


Ja vēlies justies kā sevis labākā versija, ņem vērā seksoloģes Džidži Engles ieteikumu – atgādini sev, cik lieliska esi. ''Saki sev, cik seksīga un spēcīga esi. Ja jutīsies labi savā ķermenī un būtībā, spēsi izbaudīt visu, kas ar tevi notiek,'' stāsta speciāliste. Ja pašai neizdodas sevi pārliecināt, var noderēt labas draudzenes vai tuvinieku atbalsts. ''Lūdz draudzenei uzskaitīt lietas, kas viņai tevī patīk. Es pati tā daru brīžos, kad jūtos nomākta un man ir vajadzīgs papildu grūdiens. Tāpat nereti cilvēkiem mums apkārt ir vieglāk mūsos ieraudzīt labo, nekā tas izdodas mums pašiem,'' skaidro seksoloģe.

Nospraud robežas

Foto: Shutterstock
Pārāk bieži bailes no nezināmā iedragā mūsu pašapziņu. Tāpēc, nosakot robežas un gaidas jau pašā sākumā, tas var palīdzēt nomierināt nervus un stiprināt pašpārliecinātību, atklāj Engle. ''Robežas un abpusēja piekrišana tām ir īpaši svarīgas, lai seksuālā pieredze būtu patīkama. Tu visticamāk negribi nonākt situācijā, kurā nejūties ērti,'' saka seksoloģe. Arī seksa trenere Eimija Levina uzsver: ''Pats svarīgākais ir darīt to, kas tev liek justies labi.''

Kas vēl būtiski – robežas vislabāk ar partneri pārrunāt vēl pirms esat nonākuši līdz guļamistabai, lai jūsu abu seksuālā pieredze būtu pēc iespēja patīkamāka. Tāpat atklātība palīdzēs ne tikai tev justies vēl pārliecinātākai, bet, ļoti iespējams, vairos arī partnera pārliecību. Kā arī šāda atklātība palīdzēs jau sākumā saprast, vai jums ir kopīgas vēlmes un intereses, vai varbūt jau katram jāiet savs ceļš.

Vizualizē iespējamo iznākumu un atceries par drošu seksu

Foto: Shutterstock
Ja pirms seksa jūti satraukumu, it īpaši reizē, kad tas notiks pirmo reizi ar jaunu partneri, nervozitāti var palīdzēt mazināt vizualizācija. Seksoloģe Džidži Engle iesaka: ''Iztēlojies situāciju, kur ar partneri esat guļamistabā. Domās izspēlē savas robežas un pavēro savu reakciju – vai tas tevi uzbudina, vai tomēr liek justies neērti.'' Iespējams, tev tā nešķiet, bet mūsu domas spēj izsaukt sajūtas, kas ir ļoti tuvas realitātei. Tāpēc vēlams iztēloties ne tikai to, ko gribētu darīt, bet arī, piemēram, vietu, kur tas notiks. Varbūt notikuma vizualizācijas laikā sapratīsi, ka vēlies mīlēties savās mājās nevis partnera.

Tāpat mīlas prieku karstumā nav viegli domāt par drošību, tāpēc vislabāk par to domāt pirms esat nonākuši līdz guļamistabai. Seksuālās labsajūtas un auglības konsultante Fiona Gilberte skaidro, ka drošības sajūta jau no sākta gala ne tikai seksuālo pieredzi padarīs patīkamāku, bet arī palīdzēs stiprināt pašpārliecinātību. ''Vai tev līdzi ir prezervatīvs? Vai tava kontracepcija darbojas? Apziņa, ka tev ir viss drošam seksam vajadzīgais, palīdzēs tavai pārliecībai,'' stāsta Gilberte.

Atslābini ķermeni un elpo

Foto: Shutterstock
''Uztraukumā mūsu ķermenis saspringst. Rezultātā domās nespējam būt klātesošas notiekošajam un neesam vienotas ar savu ķermeni,'' skaidro Engle. Lai atslābinātu savu ķermeni, atpūtini plecus (visbiežāk ikdienu pavadām ar neapzināti paceltiem pleciem – nolaid tos!), izkustini žokļa muskuļus un izstaipi kājas un rokas. Seksoloģe atklāj – veltot laiku fiziskai ķermeņa atslābināšanai, tas var palīdzēt atraisīt arī prātu, tādējādi iegūstot vairāk pārliecības par sevi.

Runājot par ķermeņa relaksāciju, svarīga ir arī elpošana. ''Ieelpo gaisu, cik vien dziļi iespējams, un mēģini atpazīt visu, ko tavs ķermenis jūt,'' aicina speciāliste. Veltot laiku, lai ar elpošanas vingrinājumu palīdzību pilnībā apzinātos savu ķermeni, tas palīdzēs spēcīgāk izjust gan emocionālās, gan fiziskās sajūtas mīlas prieku laikā.

Ļauj sev pieredzi izbaudīt

Foto: Shutterstock
Šķiet, lielākoties pirms seksa jūtamies nedrošas, ja mūsu dzīvē ienāk jauns partneris. Iespējams, tu vēlies, lai viss nebeigtos ar vienu reizi, bet nav viegli paredzēt nākotnes notikumus. Lai raizes par to, kas notiks tālāk, neietekmētu iznākumu, pārliecini sevi, ka gaidāma pieredze ir jāizbauda. Ja tas ir vienas nakts sakars vai varbūt mīlēšanās ar draugu bez saistībām, zini – kamēr tas ir tas, ko tu gribi, tev par to nav jākaunas. Šī pārliecība ne tikai atvieglos mīlas priekus, bet arī turpinās likt justies pašpārliecinātai, ejot katram savu ceļu.

Visticamāk, pārliecību neizdosies iegūt ar pirmo reizi, jo tā prasa laiku un darbu, bet atceries – tas ir normāli. Līdzīgi kā daudzas citas lietas dzīvē, arī ceļš uz pārliecību var šķist kā garš ceļojums, kuram nav šķietama finiša. Taču dziļi ieelpo, dari to, kas tev liek justies labi, un tev viss izdosies. Savukārt, ja pašas spēkiem tomēr nav iespējams iegūt pārliecību, iespējams, nepieciešams apsvērt profesionāļa palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!