Foto: Shutterstock
Zīdainīša pirmajos dzīves mēnešos jaunie vecāki raduši, ka bērns guļ daudz un dikti. Bet ap deviņu mēnešu vecumu zīdaiņa dienas ritms mainās un gaišajā diennakts laikā pusdienlaika snauda kļūst īsāka. Cik daudz diennaktī ir jāguļ zīdainim, kurš ir deviņus līdz divpadsmit mēnešus vecs, lai bērns būtu izgulējies pilnvērtīgi?

Kā vietnē "Bundoo" atklāj bērnu miega eksperte un terapeite Kima Vesta, 9–12 mēnešu vecumā zīdainim nepieciešamas 11 miega stundas nakts laikā un aptuveni trīs stundas miega dienas laikā. Jaunāka vecuma zīdaiņi mēdz gulēt pat trīs diendusas, bet deviņu mēnešu vecumā bērns iesnaužas divreiz, katrai diendusai ilgstot aptuveni pusotru stundu. Pirms viena gada vecuma zīdainim nepieciešams vēl īsāks diendusas laiks, tāpēc tā ilgst aptuveni 2,5 stundas, nevis trīs.

Šajā vecumā zīdaiņi kļūst arvien mobilāki – lielākoties spēj pievilkties pie gultiņas redelītēm un pieslieties uz celīšiem vai pat pēdiņām, priecējot vecākus ar savu augošo attīstību. Tā kā zīdaiņi vispirms iemācās tikt uz augšu, pirms veiksmīgi iemācās atgriezties guļus pozīcijā, visaizrautīgākais treniņu laiks ir tieši dienas laikā. "Palielinātās aktivitātes ātri var nogurdināt zīdaiņus šajā vecumā, tāpēc pievērs uzmanību noguruma signāliem. To palaišana garām var novest līdz tam, ka mazulis būs pārguris un došanās pie miera būs sarežģītāka," iesaka Vesta.

Vēl viena prasme, ko zīdainis 9–12 mēnešu vecumā apgūst, ir sevis mierināšana, lai varētu iemigt bez mammas vai tēta palīdzības, viņu šūpojot vai glāstot pierīti. Tāpat vecākiem nebūtu jāuztraucas, ka bērns naktsguļas laikā īd vai miegā raud – tā ir vecumam atbilstoša parādība. "Daudzi zīdaiņi asociē ēdienreizes ar gulētiešanu, tāpēc abu šo lietu nošķiršana palīdzēs izveidot gulēšanai draudzīgu dienas plānu. Ja zīdaini barosi noteiktos laikos un starp ēdienreizi un došanos uz gultiņu dosi zīdainim starplaiku, piemēram, pabūšanai uz grīdas, varēsi uzsākt pāreju no neregulāru ēdienreižu laika uz jau noteiktāku un veselīgāku miega ritmu," norāda miega eksperte.

Ievies vienkāršu dienas grafiku. 9–12 mēneši ir tas zīdaiņa vecums, kad vari izplānot dienas ritmu tā, lai bērns sāktu pielāgoties grafikam, kas palīdzēs uzlabot naktsmieru. Veselīgs zīdainis šajā vecumā var nogulēt pat 11 stundas naktī bez ēdienreizes. Miega speciāliste Kima Vesta, balstoties uz Amerikas Pediatru asociācijas ieteikumiem, piedāvā šādu dienas režīma piemēru:

  • 7.00–7.30 – bērns pamostas, brokastu krūtsbarošana, pudelīte vai putra.
  • 9.00–9.30 – zīdainis gatavojas rīta snaudai. Ja bērns netraucēti noguļ 11–12 stundas naktī, rīta snauda pienāk pat pulksten 10. Ir zīdaiņi, kuri noguļ pusotru stundu, ir zīdaiņi, kuri pirmo dienas snaudu guļ mazāk.
  • Ap 12.30 – pusdienas.
  • 13.00–14.00 – pusdienlaika gulēšana, pēc pamošanās neliela uzkošana.
  • 17.00–16.00 – vakariņu laiks ar biezeni vai citu maltīti un krūtsbarošanu vai pudelīti.
  • 19.00–19.30 – pēdējā maltīte pirms miega un došanās gulēt uz nakti.

Kā norāda eksperte, šis dienas režīms lielākoties piemērots bērniem, kuriem citādi nav problēmu ar gulēšanu. Ja bērns nakts un dienas laikā joprojām guļ saraustīti, jākonsultējas ar pediatru par zīdaiņa dienas režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!