Sapņojot par savu īsto un vienīgo, visticamāk, galvā jau ir izdomāts saraksts ar to, kādam jābūt gan cilvēkam blakus, gan attiecībām. Piemēram, saprotams, ka cilvēkam jāliek smieties, attiecībām guļamistabā jābūt izcilām, labi jāsatiek arī ar ģimeni un draugiem. Protams, viss uzskaitītais ir svarīgi, taču ne vienmēr ar to pietiek, lai attiecības tiešām izdotos ilgtermiņā.

Jāatzīst, visbiežāk mēs partneri vispirms vērtējam pēc tādām lietām kā sociālais un finansiālais stāvoklis, ķermeņa garums un auguma proporcijas. Arī pēc tā, kā viņš apģērbies un kā izsaka savu viedokli. Taču vai ar to pietiek, lai saprastu, cik nopietnas un laimīgas attiecības ar cilvēku var izdoties ilgtermiņā?

Jāsaprot, ka fiziskā pievilcība nenozīmē, ka attiecības būs veiksmīgas un abi partneri būs apmierināti ar kopdzīvi. Jo visa pamatā ir emocionālā saikne. Ja cilvēks blakus ir laipns, iecietīgs, uz sadarbību vērsts, atvērts un emocionāli stabils jau attiecību sākumā, varam būt droši, ka ar šo cilvēku ir vērts mēģināt attiecības ievirzīt nopietnākā gulsnē. Šādas rakstura īpašības pierāda, ka cilvēks ir gatavs strādāt un pielikt, lai attiecības izdotos.

Kam vēl pievērst uzmanību, un kādus "sarkanos karogus" pamanīt jau attiecību sākumā?

Svarīgi, lai cilvēks ir emocionāli un finansiāli stabils. Tas nenozīmē, ka otrai pusei jābūt bagātam un visveiksmīgākajam savā profesionālajā karjerā, taču viņam ir jāspēj sevi uzturēt un par sevi pastāvēt jebkurā dzīves situācijā. Tas nozīmē, ka tev nebūs jāuzņemas atbildība par viņa saistībām.

Atceries – visa pamatā ir komunikācija. Cilvēkam, kas atrodas tev pie sāniem, jāspēj ne tikai paust savas domas, bet arīdzan uzklausīt un saprast tavējās. Dalīšanās savās jūtās un vajadzībās uzlabo tuvības sajūtu starp pāriem, turklāt tas atvieglo kopdzīvi, jo, zinot otra cilvēka bažas vai vēlmes, nepastāv vieta neskaidrībām un minējumiem.

Vienotas vērtības ir ļoti svarīga labu attiecību sastāvdaļa. Protams, reti ir gadījumi, kad diviem cilvēkiem ir identisks skatījums uz dzīvi, taču tam vajadzētu būt vismaz līdzīgam. Īpaši svarīgi, lai līdzīgi uzskati būtu par svarīgām tēmām – sākot no tā, kā audzināt bērnus, līdz tam, vai dalībai labdarības akcijās un ziedošanā ir jābūt daļai no abu dzīves. Jāsaprot, ka viens partneris var ietekmēt otru, taču svarīgi, lai neliktu otram darīt kaut ko, kas ir pret viņa morāles normām. Pat ja kādreiz vērtības ne līdz galam sakrīt, svarīgi, ka savstarpēji varat vienoties par kompromisu, neiedzenot otru stūrī un negaidot brīdi, kad strīdam piemest vēl kādu jau gruzdošu "pagali". Tas attiecībās tikai raisīs neapmierinātību, aizvainojumu un sajūtu, ka otrs tevi nesaprot.

Cilvēku sev blakus ir jāciena, un par cieņu nevajadzētu aizmirst arī gadījumos, kad dusmās galva draud uzsprāgt vai vilšanās un aizvainojums jau uzlicis uz mēles kādu sirdi grauzošu frāzi. Ja partneris tevi ir sāpinājis, svarīgi, lai viņš to saprot un atzīst savas nepilnības, nevis aizstāvas un mēģina attaisnot savu rīcību. Vēl svarīgāk – lai viņš tevis dēļ ir gatavs mainīties un šādas situācijas vairs nepieļaut.

Taču domājot par otru, nevajag aizmirst par sevi un savām vajadzībām. Katrs no mums grib justies mīlēts, taču savu mīlestību mēs mēdzam izrādīt citādāk. Kamēr vienam nepieciešams, lai mīla tiktu akcentēta arī caur vārdiem, daži to spēj parādīt tikai ar darbiem, un šādās attiecībās, kad otrs cilvēks nespēj otrā raisīt sajūtu, ka ir patiesi mīlēts, var rasties nenovērtējuma sajūta un neapmierinātība.

Kad sāc satikties ar cilvēku, pievērs uzmanību tam, vai viņš izrāda savu pieķeršanos un rūpes par tevi. Labs partneris būs tāds, kas nepieciešamajos brīžos būs blakus, lai sniegtu ne tikai fizisku atbalstu (piemēram, aizgādātu tevi no punkta A uz punktu Z, ja saplīsis auto), bet arī emocionālu palīdzību, īpaši dzīves zemākajos punktos – kad esi nopietni sasirdzis vai zaudējis sev tuvu cilvēku. Tātad svarīgi, lai cilvēkam piemistu empātija pret citiem.

Tāpat jau attiecību sākumā vēro to, vai kopā būšanas laikā cilvēks visu savu laiku velta tikai tev. Ja saproti, ka sarunu laikā cilvēka acu skatiens ieslīd tālrunī, tā varētu būt pirmā zīme, ka nekas labs no attiecībām nesanāks. Savukārt, ja sarunas laikā partneris ar tevi uztur acu skatienu, pavaicā vēl kādu papildu jautājumu un iesaistās diskusijā, virziens ir pareizs.

Izmantotie avoti:

What to Look For in a Long-Term Partner
What Qualities Should I Look For in a Life Partner?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!