Foto: Shutterstock

Ne vienmēr ir vērts mainīt lēmumu, bet ja tomēr tas ir nepieciešams, atteikt un saglabāt normālas attiecības var palīdzēt vienkārši rīcības soļi.

Iedomājies, – darba dunā pie tevis pienāk kolēģis un piedāvā novadīt vienu lielu sapulci. Bez liekas apdomāšanās tu acumirklī piekrīti – ko tur daudz domāt, jo tā taču ir tik lieliska iespēja!

Paiet nedēļa. Un tu sēdi pie atvērta epasta, kurā nemitīgi birst vēstules, bet tavā kalendārā vairs nav vietas viselementārākajām lietām. Pēkšņi tu saproti, ka esi pārvērtējis savus spēkus un ir jāatsaka, kamēr nav par vēlu. Bet tu taču jau it kā esi piekritis. Un ko tagad darīt?

Teikt "nē" vienmēr ir sarežģīti. Turklāt vēl pēc tam, kad esi jau pārliecinoši pateicis "jā". Iespējams, tu pārdzīvo, ka sabojāsi attiecības ar kolektīvu vai tevi uzskatīs par tādu cilvēku, uz kuru nevar paļauties. Šādi pārdzīvojumi visbiežāk ir raksturīgi "jūtīgiem izcilniekiem" – perfekcionistiem, kuriem ir tendence sevi "uzskrūvēt" un kuri neprot novilkt robežas.

Ja esi sevi iepazinis, tev var šķist nepanesama jau pati doma par to, ka varētu atteikties izpildīt solījumu, bet pēc tam tikt galā ar sarūgtinājumu vai pat dusmām. Tāda reakcija nepārsteidz, vietnē "Harvard Business Review" atzīst raksta autore Melodija Vaildinga.

Kāds ASV veikts pētījums parādīja, ka mūsu smadzenēm nav nekādas atšķirības starp sociālo noraidījumu un fiziskām sāpēm. Tieši tāpēc mēs ejam līdz galam, sakožot zobus un pieverot acis uz savām personīgajām vēlmēm. Šāda taktika reti kad darbojas, jo mēs piedzīvojam stresu, bet apkārtējie jūt mūsu atsvešinātību.

Nav svarīgi, vai tu uz saviem pleciem esi uzņēmies pārāk daudz darbu vai vienkārši pārdomājis, no jebkuras šādas situācijas var izkulties gana cieņpilni un ne tikai nekaitējot savai reputācijai, bet arī saglabājot labas attiecības ar apkārtējiem. Un tajā var palīdzēt vienkārši soļi.

Foto: Shutterstock

Padomā vēlreiz

Pirms tu atsaki, pārsver situāciju vēlreiz un pārliecinies, ka pieņemsi īsto lēmumu. Novērtē iespējas, kuras vari palaist garām.

Teiksim, tu esi piekritis piedalīties priekšnieka piedāvātā jaunā projektā, bet tagad šaubies, vai tas ir tev domāts. Padomā, cik lielā mērā šis projekts tev varētu būt noderīgs. Ja dalība tajā pavērs tev daudz durvju un dāvās jaunas prasmes, pieredzi un iespaidīgu ierakstu CV, iespējams, tas ir tā vērts, lai pieliktu pūliņus un enerģiju. Tomēr, ja tavs solījums stipri kaitē pamatdarbam vai personīgai dzīvei, visticamāk, atteikums būs pareizā izvēle.

Paraugies uz situāciju no cita skatpunkta

Ja tu pārdzīvo, ka pēc tava "nē" cilvēki sāks tevi uzskatīt par tādu, uz kuru nevar paļauties, padomā: vai sākt projektu, zinot, ka tu nevarēsi to pabeigt, arī savā ziņā nav bezatbildīgi?

Iespējams, tu parādīsi sevi kā dāsnu un atsaucīgu cilvēku, pieņemot piedāvājumu, taču nododot kāda cita uzticību, attiecības ar apkārtējiem tādā veidā nekļūs stiprākas. Savlaicīgi pasakot "nē", tu demonstrēsi tādus svarīgus tikumus kā godīgums, prioritāšu noteikšana un pašapziņa, kas ir īsta līdera īpašības.

Esi pieklājīgs, bet godīgs

Kad pienācis laiks šai sarunai, esi neatlaidīgs un precīzi formulē savu atteikumu. Piemēram, atteikties no sapulces vadīšanas vari aptuveni šādi:

"Kad pagājušajā mēnesī es piekritu šai slodzei, biju absolūti pārliecināts, ka lieliski ar visu tikšu galā. Bet tad rūpīgi izpētot savu grafiku, sapratu, ka esmu uzkrāvis pārāk daudz darbu uz saviem pleciem, un to nedrīkst pārcelt vai atcelt. Diemžēl, bet es nevarēšu izpildīt savu solījumu."

Tāds skaidrojums palīdzēs sarunas biedram labāk pieņemt tavu lēmumu, bet var atteikumu izpaust vēl vienkāršāk: "Es zinu, ka mēs vienojāmies, ka uzņemšos vadīt šo sapulci, bet kad tam piekritu, negaidīju, ka mani gaida jauns, apjomīgs projekts darbā. Tā dēļ esmu spiests atteikties."

Situācijās, kad tavus pakalpojumus lūdzis pats priekšnieks, var izmantot šādu formulējumu: "Es apdomāju savas prioritātes un iespējas, un sapratu, ka šis projekts man neļaus izpildīt galvenos darba pienākumus pietiekami augstā līmenī. Un gan man, gan komandai vislabākais risinājums būs, ja es ar cieņu mainīšu savu lēmumu un atteikšos."

Pacenties saglabāt attiecības

Esi gatavs atvainoties un uzņemties atbildību par savu lēmumu un jebkuru neizpratni. Galu galā, ar tevi rēķinājās un, iespējams, pat būvēja nopietnus plānus, kas saistīti ar tavu sākotnēji sniegto piekrišanu. Var pateikt: "Atvainojiet par neērtībām, kuras radušās mana atteikuma dēļ. Es ļoti novērtēju, ka šo iespēju piedāvājāt tieši man, un ceru, ka pasākums vainagosies panākumiem. Būtu lieliski, ja jūs mani par to informētu."

Pateicības paušana un sarunas noslēgšana uz pozitīvas nots palīdzēs saglabāt labu iespaidu un sirsnīgas attiecības.

Piedāvā alternatīvu

Ja patiešām vēlies palīdzēt, bet tev vienkārši tam nav laika, piedāvā mainīt grafiku vai pārcelt projekta īstenošanu tev piemērotā brīdī. Piemēram: "Es ielūkojos savā grafika un pagaidām esmu spiests atteikties no piedāvājuma. Bet, lūdzu, neizslēdziet manu kandidatūru. Iespējams, mēs varēsim vēlreiz sazināties pēc pāris mēnešiem."

Pamēģini ieteikt citu cilvēku pozīcijai, ko piedāvāja tev, vai arī konkrētus speciālistus un resursus, kas var palīdzēt atrisināt problēmu un īstenot projektu.

Izdari secinājumus

Atsakoties no saviem solījumiem, vienmēr ir visai neērti, taču no šīs situācijas var gūt svarīgu pieredzi. Iespējams, tas pat tev var palīdzēt lauzt tipisko vēlmi – visiem izdabāt, bet tas savukārt ir vēl viens solis ceļā uz panākumiem.

Izmanto šo pieredzi kā starta laukumu. Sāc būt daudz apdomīgāks, izvēloties, kam ir vērts piekrists, bet ko labāk ignorēt. Saki "jā" tikai tām iespējām, kuras tu pats nevari sagaidīt savā dzīvē un kurām tev patiešām atradīsies laiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!