Foto: Shutterstock
Ir zināms, ka efektīvai dienai darbā vai mājās nepieciešams veltīt vairāk laika pašam procesam, atteikties no apkārtējiem traucēkļiem vai pavadīt mazāk laika sociālajos medijos. Tomēr, kā liecina "Rider's Digest" informācija, produktivitātes kritēji slēpjas detaļās un sīkumos, kuri ikdienā ieviešami pavisam vienkārši, taču dod lielu efektu, lai padarītu tavu darbu ražīgāku.

Nav svarīgi, vai darbā pavadi 14 stundas vai strādā tikai atsevišķas dienas nedēļā, vai arī grūti pārvadi mājas pienākumus, produktivitātes balsts ir arī pareiza dienas strukturēšana, norādīts "Forbes". Turklāt tev jāspēj laiks saplānot tā, lai jau zini precīzu struktūru nākamajām 24 stundām. Savukārt tālāk iepazīsties ar ieradumiem, kas ļaus tavai dienai kļūt produktīvākai.

Fokuss – būt laimīgākai

Var šķist – kāds laimei sakars ar produktivitāti? Tomēr laime vai vismaz apmierinātība par dzīvi kopumā rada produktīvāku darba dienu par 12 procentiem, salīdzinot ar nelaimīgākiem kolēģiem, liecina Lielbritānijā atrodošās Varvikas universitātes pētījums. Turklāt, ja ņem vērā, ka depresijas biežākie simptomi ir samazināta motivācija un koncentrēšanās spējas, tad ar dzīvi apmierinātāki cilvēki jau ir veiksmīgāki un ražīgāki.

Pat slikts garastāvoklis rosina motivācijas samazināšanos un nespēju pilnībā veltīt sevi nopietniem projektiem vai pienākumiem. Tāpēc, ja šajā situācijā atpazīsti sevi, pārstāj cīnīties, bet meklē palīdzību. Te var noderēt gan ārsta konsultācija, gan terapeits – atkarīgi no tavas individuālās situācijas. Tāpat tu nekad nevari līdz galam zināt, kas īsti ir pie vainas, tāpēc pati diagnozi sev noteikti neuzstādi.

Pauzes, regulāras aktivitātes un logu esamība

Foto: Shutterstock

Fizisku aktivitāšu nozīmība ir skaidrota neskaitāmas reizes – tā ne tikai uztur veselu tavu ķermeni un palīdz uzlabot koncentrēšanās spējas, bet arī ir nozīmīgs spēlētājs produktivitātes veidošanā. Turklāt endorfīnu izdalīšanās pēc treniņa ļauj atplaukt smaidam un uzlaboties garastāvoklim. Kā liecina, "Rider's Digest" informācija, trīs līdz četri 30 minūšu treniņi vai fiziskas aktivitātes nedēļā var palīdzēt sasniegt arī tavus personīgos un pat profesionālos mērķus. Tāpēc – jo labāk jutīsies, jo ražīgāka kļūs arī tava diena.

Darba laikā tu patērē milzum daudz enerģijas, koncentrējot uzmanību uzdevuma izpildē, taču tikpat svarīgi ir ik pēc laika paņemt pauzi un ļaut savam prātam vai ķermenim atpūsties. Ja vēlies būt pēc iespējas ražīgāka, centies ieplānot vairākas pauzes dienas laikā un vienmēr tās ievēro. Tās var būt ne tikai došanās pusdienās, bet arī desmit minūšu atpūta, atejot no darba vietas, piemēram, datora. Turklāt, vēl produktīvāka būsi, ja šajās pauzēs fiziski izkustināsi ķermeni, ja iepriekš esi ilgstoši sēdējusi. Tev var palīdzēt arī mērenas slodzes treniņš pusdienlaikā vai arī pastaiga pa telpām.

Ja tas ir iespējams, savā darba vietā izvēlies tādu vietu strādāšanai, kas atrodas tuvu logam. Šī pozīcija atļaus vairāk būt dienasgaismā, kas saistāma ar labsajūtu, miega kvalitāti un aktivitāti. Savukārt tumšāka vide rosina augstāku melatonīna (hormons, kurš ietekmē cilvēka bioloģisko diennakts ritmu) rādītājus tavā organismā, kas var ietekmēt garastāvokli un enerģiju. It īpaši ziemas sezonā, kas arī Latvijā ir salīdzinoši tumša, iepriekš minētās pauzes ieteicams pavadīt ārpus darba vides, lai uzņemtu dabisko dienasgaismu, kas attiecīgi rosina produktīvāku darba rezultātu.

Pilnvērtīgs miegs, viens uzdevums un individuālā zona darbā

Foto: Shutterstock

Mūsdienās neskaitāmi cilvēki paspējuši attīstīt prasmi paveikt vairākus darbus jeb uzdevumus vienlaicīgi, piemēram, atbildēt uz telefona zvanu, kamēr pildi nedēļas atskaiti un vēl centies iedziļināties citos rādītājos. Tomēr vairāku lietu darīšana vienlaicīgi ir viens no lielākajiem produktivitātes grāvējiem. Tāpēc, ja iespējams, centies attiecīgajā brīdī veikt vienu konkrētu uzdevumu – tā koncentrēsies tikai noteiktām darbībām, nevis uzmanība būs sadalīta.

Arī regulāram un pilnvērtīgam miegam ir liela nozīme, lai nākamajā dienā tu vispār kaut ko spētu paveikt. Turklāt ražīguma augšanai ir nepieciešams, lai tu būtu mundra un pietiekami labi atpūtusies. Nogurums un nepilnvērtīgs miegs ilgtermiņā nepalīdzēs ar sakrājušos darba kaudzi. Tā vietā centies ieviest miega režīmu, ko ievēro katru vakaru, kā arī rūpējies, lai miega kvalitāte būtu augstā līmenī, piemēram, atsakoties no elektronisku ierīču lietošanas un treknu produktu ēšanas pirms gulētiešanas.

Tāpat nozīme jāpievērš tam, kā iekārtota ir tava darba vide. Mūsdienās arvien populārākas ir atvērtā tipa zonas, kur strādā, piemēram, 75 cilvēki. Šādās zonās var būt grūti nodrošināt katram darbiniekam savas vajadzības, piemēram, ja viens ir izvēlējies skaļi pārrunāt problēmas telefona sarunā, tad citam tas var traucēt. Optimālā vidē darbiniekam būtu jājūtas komfortabli un tā, lai viņu netraucē apkārtējie. Saprotams, ka tas atkarīgs arī no amata un nozares, taču pastāv neskaitāmi veidi, kā ir iespējams uzlabot darba telpas, kas pie reizes veicinās ražīguma pieaugumu.

Mazie mērķi, svarīgākie uzdevumi un 'divu minūšu likums'

Foto: Shutterstock

Savukārt "Forbes" norādīts, ka produktivitātes veicināšanai palīdz arī mazu mērķu izvirzīšana. It īpaši stresu var radīt vesela gūzma lielu un tālejošu mērķu, kuru sasniegšana prasīs gan ilgu laiku, gan daudz pūļu. Tāpēc sadali tos mazākās vienībās, kas palīdzēs radīt kontroles sajūtu pār notiekošo. Mazu mērķu izvirzīšana un to sasniegšana labi palīdzēs lielos projektos, kas notiek ilgstoši un kur rezultāti nav saskatāmi tik ātri, taču sīkāku vienību sasniegšana un izsvītrošana no saraksta dos vajadzīgo pārliecību turpināt.

Dažkārt rodas situācijas, kad vienā brīdī tev ir jāpaveic vairāki svarīgi uzdevumi vienā laikā. Tad izvēlies to, kurš tev šķiet pats nozīmīgākais. Lai saglabātu vai uzturētu produktivitāti, strādā atbilstoši savai būtībai, piemēram, tev vislabāk sarežģītos darbus izdodas veikt rīta pusē, bet pēcpusdienās, kad nogurums ņem virsroku, spēks atliek vien mazajiem uzdevumiem. Ja iespējams, ievies tev atbilstošu grafiku un dienas uzdevumus izplāno pēc sava prāta un rocības.

Tāpat gan tavā ikdienā, gan darba dzīvē eksistē neskaitāmi mazi uzdevumi, kuru izpilde prasa vien dažas minūtes. "Forbes" iesaka šādiem pienākumiem izmantot "divu minūšu likumu" – ja uzdevuma izpilde prasa vien tik īsu laiku, paveic to nekavējoties jeb neatstāj uz vēlāku laiku. Tā iemācīsies sasniegt mazos mērķus un varēsi pāriet pie lielajiem, kā arī darbi ies raitāk uz priekšu. Tomēr, ja arī produktivitātes palielināšana tev neizdodas tik vienkārši vai arī paradumu ieviešana notiek lēnām, nepārmet sev – sper tikai soļus uz priekšu un centies vairāk domāt gan par apkārtējo darba vidi, gan to, lai tu būtu atpūtusies un priecīga strādāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!