Foto: stock.xchng
Tev šķiet, ka skaistu lūpu vienīgais noslēpums ir koša krāsa? Lai tās iegūtu seksapīlu, daudz svarīgāks ir veselīgs uzturs un rūpīga ikdienas kopšana.

Ar lūpām tu runā, dod buču bērnam un skūpsties ar savu mīļoto. Tās ir tikpat svarīgas saziņā ar citiem cilvēkiem kā acis, bet - kāds paradokss! - ādiņa uz lūpām ir vēl plānāka nekā ap acīm. Tādēļ maldīgs ir uzskats, ka tām nekāda īpaša vērība nav nepieciešama. Lūpas sprēgā, plaisā, lūpu kaktiņi plīst, izmisīgi lūdzoties pēc uzmanības. Pateicībā par visu labo, ko lūpas tavā labā ir darījušas, tik vien nepieciešams, kā ievērot septiņus kopšanas noteikumus.

1. Ēd veselīgi!
Viens no pirmajiem skaistu lūpu noslēpumiem ir veselīgs, daudzveidīgs uzturs. Tie, kas nav īpaši kaprīzi maltītes izvēlē un uzturā lieto gaļu, zivis, visdažādākos piena produktus, dārzeņus, augļus un riekstus, nepazīst uztraukumus par lūpu izskatu. Savukārt izvēlīgajiem, veģetāriešiem un vegāniem, ja vien viņi īpaši nepiedomā par savu ēdienkarti, diemžēl nākas laiku pa laikam piedzīvot dažādas mutes veselības problēmas.

Ja ikdienas maltītēs nav gaļas un organismā trūkst olbaltumvielu, lūpu āda kļūst tik irdena un plāna, ka tajā viegli veidojas plaisas. Dažkārt tās ir tik dziļas, ka lūpas asiņo, un mēģinājums notiesāt apelsīnu vai kādu citu sulīgu augli beidzas ar asarām. Ēst kļūst sāpīgi. 

Gaļas, dārzeņu un augļu trūkuma dēļ cilvēkam var būt par maz A, E un B vitamīnu, par ko signalizē ieplīsuši lūpu kaktiņi. Turklāt tādi taukos šķīstošie vitamīni kā A un E ir vispārzināmi kā antioksidanti, kas izvada no organisma brīvos radikāļus un pasargā to no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes.

2. Nelaizi lūpas! 
Mīļotā vīrieša lūpas var laizīt, bet savējās - ne. Dažkārt gan tas vienkārši nav iespējams: deguns ir ciet, jāelpo caur muti, lūpas ātri kļūst sausas, sasprēgā un to ādiņa lobās. Lai tās samitrinātu, cilvēks neapzināti ik pa laikam lūpas aplaiza, taču tādējādi tās vēl ātrāk paliek sausas. Nemitīgā aplaizīšana ir viens no iemesliem, kādēļ cilvēks kļūst uzņēmīgāks pret herpes vīrusu un uzmetas tā dēvētās aukstumpumpas - neglītas, sāpīgas un grūti ārstējamas.

3. Lieto lūpu balzamu!
Ja lūpas nav ieguvušas neveselīgu izskatu, ikdienas kopšanai pilnīgi pietiek ar lūpu balzamu. Veikalos tie nopērkami divējādi - krēmveida balzami tūbiņās un trauciņos un tā dēvētie lūpu zīmuļi. Ja pirmie ir mitrinoši un barojoši, otrie pēc uzklāšanas atstāj uz lūpām plānu kopšanas līdzekļa kārtiņu, kas tās pasargā no vēja, sala un saules ultravioletajiem stariem.

Lūpu balzamu var izvēlēties, ņemot vērā gadalaiku un laikapstākļus. Ziemā labāk izvēlēties treknu un barojošu lūpu kopšanas līdzekli, bet vasarā saules stari to izkausēs, notecinot gar muti un radot ne visai patīkamas sajūtas. Ir speciāli lūpu balzami slēpotājiem, kuros ir vien barojošas vielas, bet arī filtri, kas aizsargā pret saules kaitīgajiem ultravioletajiem stariem. Tāpat ir jāpievērš uzmanība norādei SPF, izvēloties, ko klāt uz lūpām, sauļojoties pludmalē. Lai gan ir pieejami lūpu balzami, kuros norādītais saules aizsargfaktors ir 30 un vairāk, pašmāju kosmētikas ražotnes "Dzintars" kosmētiķi iesaka izvēlēties tūbiņas ar norādi SPF 15. Ja ir lielāks cipars, iespējams, kosmētikas līdzekļa radīšanā izmantoti neorganiskie filtri.

4. Izpēti lūpu balzama sastāvu!
Visbiežāk uz mazā iepakojuma nav lasāms sastāvs, taču jebkuram pircējam ir iespēja palūgt vai, ja nepieciešams, tiesības pieprasīt anotāciju ar kosmētikas līdzekļa sastāvu.

Jo lūpu balzamā vairāk dabīgu vielu, jo labāk. Tā sastāvā noteikti jābūt eļļām (visbiežāk tiek likta lietā kokoseļļa, rīcineļļa, smiltsērkšķu ogu un makadamijas riekstu eļļa), taukvielām (piemēram, šī sviests, kakao sviests), kā arī dabīgiem augu izcelsmes vaskiem. Labā balzamā noteikti ir jābūt arī vitamīniem, parasti tie ir antioksidanti A un E. Ja tu esi izvēlējusies lūpu balzamu ar šādu sastāvu, to var droši lietot arī vīrs un bērni.

Bieži vien lūpu kopšanas līdzekļiem tiek pievienotas arī dažādas aktīvās vielas, piemēram, alojas, zaļās tējas, smiltsērkšķu ogu, pīlādžu, jūras aļģu vai mežrozīšu augļu ekstrakti. Alerģisku reakciju tie parasti neizraisa. To daudz biežāk izsauc dažādi smaržvielu komponenti. Nav tiesa, ka ekoloģiskā jeb biokosmētika nevar būt alerģiska. Tajā bieži vien ir ēteriskās eļļas, un it īpaši smaržīgās citrusaugu eļļas var ādai nepatikt.

5. Izvēlies labu lūpu krāsu!
Ja dekoratīvajā kosmētikā ir daudz dabīgo eļļu un sviestu, vasks un vitamīni, tad tā lūpas kops tikpat labi kā lūpu balzams. Noteikti nevajadzētu ikdienā lietot ilgnoturīgās lūpu krāsas, kuru sastāvā ir ļoti daudz fiksējošo izejvielu, piemēram, polimēri un silikoni, kuri neļauj ādai elpot un kuru dēļ lūpas jau pēc nedēļas vai divām kļūst sausas. Tad noteikti būs vajadzīgs ārstējošais pīlings un mitrinošs balzams.

6. Zini, kas nav vēlams tavām lūpām!
Dažādos pētījumos kā veselībai kaitīgi tiek minēti sintētiskie konservanti parabēni, kas tiek minēti saistībā ar vēža šūnām. Kosmētikā parabēni ir visplašāk izmantotie konservanti, kas ilgu laiku tika uzskatīti par maigiem, līdz pētnieki tos atrada krūts vēža šūnās. Taču ļoti minimālās devās parabēnus joprojām ir atļauts lietot.

Pirms iegādājies lūpu krāsu, mēģini pēc iespējas vairāk uzzināt par tās sastāvdaļām. Viens no veidiem ir izmantot dažādas datubāzes, piemēram, ASV vides aizsardzības organizācijas "Environmental Working Group" izveidoto www.cosmeticsdatabase.com.

7. Neizmēģini paraugus uz lūpām!
It kā visiem zināms zelta likums - neizmēģināt uz savas ādas to, ko pirms tevis ir zieduši simtiem nezināmu cilvēku. Tomēr atkal un atkal kāds "iekrīt" vai nu lidostas tax free zonā aiz garlaicības, vai nu aizmāršības dēļ. Lūpu krāsu un balzamu paraugi ir ļoti nopietns bakteriālo vīrusu izplatītājs lūpām. Nekad nevajag tos klāt uz lūpām!

Kā pašai pagatavot lūpu skrubi un lūpu balzāmu - lasi  žurnāla "Veselība" aprīļa numurā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!