Foto: morgueFile
Pēdējā gada laikā arvien aktuālāka kļūst vintage apģērba iegāde, un parādās arī jautājums - kas tad ir šis vintage, ar ko tas atšķiras no second hand?

Vintage terminam ir samēra stingri noteiktas robežas - tas ir jauns vai lietots apģērbs, kas ražots laika posmā no 20.gadsimta 20-tajiem līdz 90-tajiem gadiem. Uz apģērbu, kas ir vecāks, attiecina vardus sens, antīks, savukārt pagājušās vai aizpagājušās sezonas apģērbs tiek dēvēts vienkārši par "otrajām rokām" jeb second hand, un tam vēl ir jāgaida savi desmit gadi, lai kļūtu par vintage.  Pats vārds vintage ir patapināts no vīna terminoloģijas (par vintage vīniem dēvē noteiktas sezonas labākos vīnus).

Ideja vilkt vecas drēbes, ar to palīdzību veidojot jaunu stilu, izveidojās 20.gadsimta 60. -70tajos gados. Pēc Otrā pasaules kara attīstījās masveida apģērba ražošanas industrija, un 60-tajos cilvēki, jau noguruši no masveida produkcijas, meklēja oriģinālu un interesantu apģērbu, kas nebūtu pārlieku dārgs. Tad arī atvērās pirmie vintage veikali.

Mūsdienās vintage jomā ir dažādas iespējas un pieprasījums - cilvēki interesējas par viena konkrēta zīmola drēbēm, noteiktu apģērba tipu vai pat audumu. Arī vintage apģērbu vidū ir savi "līmeņi" - ir augstās modes vintage apģērbs, piemēram, Koko Šaneles, Kristiana Diora, Īva Senlorāna darinātie apģērbi, bet augstu tiek vērtēti arī dažādu mazo modes namu darinājumi, vai vienkārši  vecas un interesantas drēbes bez īpaša zīmola.

Vintage apģērbs par īstu modes lietu ir kļuvis pēdējo desmit - piecpadsmit gadu laikā. Atceros - ap 2000.gadu arī raksta autore saprata, ka savu lietoto apģērbu veikalā pirkto 60-to gadu ādas mētelīti var smalki dēvēt par vintage nevis vienkārši par humpalu apģērbu. Šajā brīdī arī sāka celties cenas pasaules tirgū dažādiem vintage apģērbiem un drēbes, ko ilgstoši interneta veiklā ebay varēja nopirkt par smieklīgām cenām, pēkšņi kļuva daudz dārgākas, tās iegādājās dažādas slavenības. 

Vintage drēbju nēsāšana ļauj justies oriģinālam, jo šos apģērbus vairs nepārdod lielveikalos tūkstošiem eksemplāros, tie ir darināti no materiāliem, kas mūsdienās vairs netiek lietoti, piemēram, krimplēna. Sava ziņā tās ir arī rūpes par apkārtējo vidi - lietot jau esošo, nevis pirkt jaunu. 

Latvijā vintage modes vilnis ir aizsācies tikai pirms pāris gadiem. Šobrīd jau ir vairāki specializētie veikali un interneta lapas, kur iegādāties šādu apģērbu. Tomēr, atšķirībā no Rietumu valstīm, mūsu second hand veikalos vēl aizvien ir iespējams par ļoti lētu naudu atrast dažādas pērles, jo bieži vietējie tirgotāji, kas nespecializējas uz vintage, neizprot (par laimi!) šo apģērbu vērtību un uzskata tos par dīvainiem un pilnīgi nepārdodamiem. Līdz ar to, atšķirībā no vienkāršām iepriekšējas sezonas lietām, tos var iegadāties iegādāties pat zem lata. Lai arī neesmu zīmolu fane, ir ļoti jauki tikko par lētu naudu lietoto apģērbu veikalā iegūtās "pērles" izcelsmi aplūkojot internetā, atklāt, ka viena kleita ir no maza  60.gadu Londonas modes namiņa, otra no dizaineres, kuras apģērbus vilkusi princese Diāna.

Liels paldies par vintage popularizēšanu Latvijā jasaka Agnesei Kleinai, kura jūnijā kluba "Dirty Deal" telpās sarīkoja jau 4. "Open Air vintage" festivālu. Agnese veido arī savu blogu http://whimsicalagnesiga.wordpress.com/ , kura var sekot viņas aktivitātēm vintage jomā.

Rīgā ir izveidojušies arī specializētie vintage veikali - piemēram, Retrospectro, www.retrospectro.wordpress.com, ar diviem veikaliņiem Meierovica bulvārī (NABAKLAB telpās un  A.Briāna ielā), vintage apģērbus un aksesuārus var nopirkt arī "Žagatas bodē" Laipu ielā un "Pērlē" Tērbatas ielā. Interneta darbojas www.vinylvintage.lv, ari Circeņu veikaliņā http://circeni.hipiji.lv parādās vintage apģērbi. Savukārt ja šajos veikaliņos atrodamais neder un nepatīk, tad savas pērles jāmeklē pašam, cītīgi apstaigājot mazos lietoto apģērbu veikaliņus. Tur noteikti var atrast ko īpašu!


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!