Foto: Shutterstock
Tu esi neapmierināta ar savu figūru un nolem tievēt ar diētas palīdzību. Pēc zināma laika tu pārsteigta pamani, ka svars praktiski nav mainījies, lai gan uztura režīms tiek stingri ievērots. Kāpēc tā notiek? Te būs iemesli, kāpēc nevarat atbrīvoties no liekā svara.

1. Slēptās kalorijas

Tās ir ikviena cilvēka, kas ievēro diētu, vislielākās ienaidnieces. Šķiet, viss ir labi izrēķināts, uzturs kaloriju ziņā atbilst diētas plānam, taču organisms nesteidzas ar svara samazināšanu ... Pie visa vainīgas - slēptās kalorijas.

Slēptās kalorijas
- kalorijas, kuras nepamanām. Piemēram, praktiski visās diētās ir noteikts lietot 1,5-2 litrus ūdens dienā, taču mēs vieglprātīgi pielīdzinām ūdeni šķidrumam vispār. "Kāpēc dzert minerālūdeni?" mēs domājam, "sula - tas būtu daudz labāk, tā satur daudz dažādu vielu!" Nedrīkst aizmirst, ka ūdens glāzē ir 0 kkal, bet apelsīnu sulā - 108 kkal, ābolu - 76 kkal, ķiršu - 94 kkal, tomātu - 38 kkal. Pat greifrūtu sula, kas palīdz nomest lieko svaru, dod mums 72 kkal (uz 1 glāzi).

Turklāt mēs aizmirstam, ka sulu vajag dzert pareizi - maziem malkiem, lēnām un baudot. Sula nav tikai dzēriens, bet arī ēdiens, bet ēdiena uzņemšana, kā zināms, sākas ar sakošļāšanu mutē. Turklāt, tā organisms ātrāk remdēs slāpēs, nevis, ja izdzersi vienā elpas vilcienā.

Slēptās kalorijas ir arī uzkodās - sākot ar konfekti pie tējas un beidzot ar hot-dogu vai sviestmaizi. Nelaime vēl ir tajā, ka precīzi saskaitīt kaloriju daudzumu (kaut vai tajā pašā hot-dogā) vienkārši nav iespējams: mēs nezinām šī ātrā ēdiena sastāvu. Arī augļu uzkodās, kuras rekomendē dažādas diētas, lai apmānītu izsalkumu, precīzi saskaitīt kalorijas nav iespējams. Tikai padomā: 1 vidējs ābols līdzinās vidēji 100 kkal. Tas nav maz! Starp citu, ja tev patīk dzert tēju vai kafiju ar cukuru, neaizmirsti, ka 1 tējkarote cukura satur 10 kkal. Vai tu tās pieskaiti? Visticamāk, nē. Tikai 3 tējas pauzes dienā dos vidēji 60 kkal - ar nosacījumu, ka pievieno 2 tējkarotes cukura tējas/kafijas tasei. Bet, ja vairāk? Tāpēc uzskaiti visu, ko apēd. Atceries, ka tieši tādi sīkumi mēdz būt pamatīga kaloriju piedeva rekomendētajam diētas plānam.

2. Tukšās kalorijas

Līdz ar slēptajām kalorijām vajag uzskaitīt arī tukšās kalorijas. Pats vienkāršākais piemērs - glāze limonādes satur vidēji 40 kkal. Tomātu sula - 38, tātad viegli izdarīt nākamo secinājumu: dabīgā sulas glāzē būs vēl daudz citu derīgo vielu, kas nepieciešamas organismam, gāzētais dzēriens tikai palīdzēs atbrīvoties no slāpēm un dos konservantus. Vēl nevajadzētu aizmirst, ka limonāde satur arī dažādus aromatizatorus, krāsvielas un konservantus, kas, saskaņā ar speciālistu pētījumiem, raisa pieradumu un ... slāpes! Tātad pēc vienas izdzertas limonādes glāzes tu drīz vien atkal gribēsi dzert un ieliesi sev vēl vienu porciju - kopā jau būs 80 kkal. Tad labāk izdzert glāzi sulas - piemēram, ābolu, iegūstot 76 kkal?

3. Bīstamie konservanti

Atceries - jo vairāk uzturā lieto dabīgu pārtiku, jo organisms ātrāk izjūt sātu. Viss tikai tāpēc, ka produktos, kas satur krāsvielas, aromatizatorus, emulgatorus, stabilizatorus un daudzus citus konservantus, derīgo vielu procents (visupirms, vitamīnu un minerālu) ir ļoti minimāls, organismā ienāk tukšās kalorijas, bet organisms prasa vēl tam vajadzīgās vielas, jo bez tām sāta nav.

Te arī sākas pastāvīgā bada izjūta...

Konservanti veicina pieradumu - organismā veidojas mākslīga izsalkuma izjūta. Runa, pirmkārt, ir par glutamātiem, tai skaitā par nātriju (Е 621). Turklāt pieradums notiek gan fiziski, gan psiholoģiski - šīs vielas glutamīnskābe un sāļi iedarbojas uz CNS (centrālo nervu sistēmu). Fiziska atkarība no Е 621 saistīta ar to, ka garšas receptori, kas novietoti mēles virspusē, zaudē jutīgumu, un dabīgais ēdiens ar laiku šķiet bezgaršīgs. Laikam tieši tāpēc ēstuvēs, kur pasniedz fast-food, var sastapt tik daudz "pastāvīgo klientu" - bez glutamāta nātrija viņi vairs nevar dzīvot!

4. Kalorijas un alkohols

Par "dzērāju kalorijām" - atsevišķa saruna. Lai tavs organisms tās uzņemtu, vajag pavisam maz spirtotā. Piemēram, glāzi vīna pusdienās vai vakariņās. Taču nevajag aizmirst, ka alkoholiskais dzēriens nav ūdens, tas nesatur 0 kkal un tāpēc ir ierakstāms mūsu ikdienas kaloriju sarakstā.

Cik daudz kaloriju satur dažāda veida alkoholiskie dzērieni?
- Alus (pudele 0,5 l) - no 145 līdz 245 kkal (atkarībā no veida un stipruma),
- Konjaks, viskijs, džins (un citi stiprie alkoholiskie dzērieni ap 40%) - 235-250 kkal,
- Vīns - 60-85 kkal (sausais), 100-150 kkal (pussaldais), 200-250 kkal (stiprais),
- Liķieris - apmēram 300-350 kkal,
- Vermuts (piemēram, martini) - ap 160 kkal,
- Punšs - 260 kkal.
Bet, tas vēl nav viss! Tas pats sarkanais vīns, kā liecina pētījumi, veicina uztura pārstrādi, uzlabo vielmaiņu, izvada toksīnus no organisma, pasargā no trombozes veidošanās, labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu ...  Bet 50 ml sarkanā vīna pēc ēšanas it kā palīdz atbrīvoties no liekā svara!
Taču nez kāpēc tie paši pētījumi nesteidz mūs pārliecināt, ka sarkanais vīns ļoti veicina apetīti - kā, starp citu, jebkurš cits alkohols. Tāpēc pēc alkohola viss it kā kļūst gardāks un apēdas ar divkārtēju baudu. Tava porcija līdz ar to palielinās... Tāpēc esi piesardzīga lietojot alkoholu, kas ne tikai pats par sevi dod jūsu organismam liekas kalorijas, bet arī liek ēst vairāk.

5. Beztauku produkti

Par kaloriju esamību šajos produktos daudzi pat nenojauš. Paļaujoties uz to, ka produkti ar zemu tauku saturu satur maz kaloriju, mēs pērkam tos ar domu, ka uzturēsim slaidu figūru. Diemžēl produktu kaloritātes tabula jums nepalīdzēs izvēloties beztauku produktus. Ja, piemēram, aplūkojam graudaino biezpienu, tad tā kaloritātei vajadzētu būt ap 120 kkal, parastajā (tauku saturs 5% un vairāk) - 142 kkal, bet beztauku - 81 kkal. Taču, pievienojot dažādus komponentus beztauku biezpiena sastāvam, šī enerģētiskā vērtība var sasniegt 109 kkal un vairāk. Loģiski domājot, šajā situācijā samazinātais tauku daudzums nedos zemu kaloritāti. Tā var tikai nojaukt savas ēdienkartes balansu: jo tu aizstāj zināmu daudzumu dzīvnieku tauku ar ogļhidrātiem. Turklāt bieži vien apēdam beztauku produktu vairāk nekā analoģiski parasto ar normālu tauku daudzumu. Pirmkārt, tāpēc ka beztauku produkti nav tik barojoši. Otrkārt, tāpēc ka cilvēks domā, ka var atļauties nelielu papildu porciju. Tāpēc, iegādājoties produktu ar atzīmi "beztauku", pievērsiet uzmanību kalorijām, arī piedevām, kas iekļautas sastāvā. Bieži vien labāk ir iekļaut ēdienkartē produktus ar parastu tauku masas daudzumu, nekā beztauku.. Atceries: "beztauku" - nenozīmē "mazkaloriju" vai "labs". Nenonāc uzraksta "mazkaloriju" lamatās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!