Foto: stock.xchng
Vietās, kur vēl nav ierīkota kanalizācija vai ar to ir kādas problēmas, iespējams lietot biotualeti. Tā pēc izskata atgādina visparastāko mūsdienu klozetpodu, kas ievietots plastmasas kastē, šāda tualete ir ērti lietojama, tomēr ir jāzina vairākas lietas, lai biotualete kalpotu iespējami ilgāk.

Biotualete ir higiēnisks risinājums, jo tajā ir hermētiski noslēgts rezervuārs, kurā uzkrājas atkritumi. Smaku likvidēšanai biotualetē izmanto īpašu preparātu, kas īsteno arī atkritumu bioloģisko apstrādi, Delfi Māja un dārzs uzzināja, apkopojot ārvalstu specializēto mediju informāciju.

Visu biotualešu veidu princips ir līdzīgs: to funkcionēšanai nepieciešams speciālais šķidrums - šķīdinātājs. Pēc tā lietošanas pārstrādes rezultāts nosēžas apakšējā rezervuārā. Vasarnīcai vai dārza mājai piemērotākās ir ķīmiskās biotualetes vai kūdras komposta biotualetes.

Ķīmiskās biotualetes

Lai biotualete darbotos kā nākas, jāizmanto speciālas ķīmiski aktīvas vielas, kas aukstā laikā nesasalst. Šīs vielas atkritumus sadala, iznīcina mikrobus un likvidē smakas. Tualete sastāv no divām savstarpēji savienotām tilpnēm. Augšējā ieplūst parasts ūdens, domāts atkritumu noskalošanai, bet apakšējā paredzēta fekālijām. Tvertni noblīvē vārstulis, nelaižot cauri šķidrumu un smakas. Dažiem ķīmisko tualešu modeļiem ir indikators, kas brīdina par tvertnes piepildīšanos. Kad apakšējā tvertne ir pilna, to atvieno no augšējās tvertnes, bet saturu izlej atkritumiem paredzētajā vietā.

Kūdras komposta biotualete

Tās darbības princips balstās uz kūdras maisījumu un tā spēju pārstrādāt atkritumus, kurus ar dozatora palīdzību ieber kameras dibenā. Šādā tualetē nav skalošanas sistēmas. Ar rokturi savienotais dozators vienmērīgi izmētā maisījumu pēc katras lietošanas, kā rezultātā atkritumi pārvēršas kompostā. Šķidrums galvenokārt iztvaiko caur ventilācijas cauruli, bet no komposta nožogotais šķidruma pārpalikums tiek savākts speciālā tilpnē, vai arī nonāk zemē.

Šis biotualešu veids ir ekoloģiski vistīrākais variants, turklāt šī tipa biotualetes jātīra ik pēc pusotra līdz pat astoņiem lietošanas mēnešiem.

Latvijā biotualetes var iegādāties sākot no apmēram 50 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!