Foto: PantherMedia/Scanpix
Mēs visi mazgājamies un mazgājam galvu, bet vai to darām pareizi? Skaidro friziere Rita Peterlevica. "To, vai mati kopti pareizi, var redzēt, pētot klienta galvu ar mikroskopa un datorprogrammas palīdzību. Galvenokārt redzu, ka nav izvēlēts pareizais šampūns, bieži tas bijis par stipru. Nepareizi tiek izvēlēti matu kondicionieri un maskas. Otrkārt, nepareizi tiek lietots šampūns, un cilvēki mazgājas steigā. Sekas var redzēt – pie ādas matu saknītei ir sabiezējums. Tātad visas atliekas no šampūna paliek klāt, arī balzams vai matu maska. Ja vajag balzamu, tad jāliek tikai pašos matu galos, jo tiek pieķepētas poras, galvas āda noslogota, tā neelpo, mati nīkuļo, izkrīt vai taukojas. Ādā parādās apsārtumi. Tā daļa, kas no saknītes ataugusi, ir visveselākā, kas nebūtu jāpieķepē.

Pērkot šampūnu, noteikti jāskatās, kādam nolūkam tas domāts. Taukainiem matiem vajag dziļi attīrošu šampūnu, un jāpievērš uzmanība ūdens temperatūrai - jo karstākā mazgāsim, jo ātrāk taukosies. Ir gadījumi, kad pie saknes mats ir taukains, bet tā gals sauss, tad jālieto speciāls šampūns. Vajadzētu ievērot arī laika apstākļus: lietot šampūnus un balzamus, kas aizsargā pret saules stariem vai speciālos, kas domāti ziemā.

Lielākajai daļai cilvēku ir sausi mati, jo tie tiek krāsoti un cilvēki iet saulē bez galvassegas. Tad līdz matu eļļas vai matu spīdumi uz eļļas bāzes. Arī matu pulēšana, kad matu pārklāj ar aizsargkārtu. Pēc krāsošanas mata zvīņa paliek atvērta, līdz ar to spuraina. Uzpulējot matus, 15 mazgāšanas reizes tie ir gludāki, piepildītāki. Patlaban aktuāla ir kerotīna iestrādāšana matā, tas uz trim mēnešiem iztaisno un uzlabo krāsotus matus, bet tad jāiegādājas arī speciāls šampūns bez skābes.

Ir cilvēki, kas skalo matus ar kumelīšu, nātru, kalmju sakņu uzlējumu, tas iedarbojas uz nekrāsotiem matiem. Krāsotiem vajadzīgi balzami, kondicionieri un maskas. Dabīgās maskas var lietot tad, ja ir problēmas ar galvas ādu. Ja ir ļoti jutīga āda, vasarā var atsvaidzināt ar piparmētru uzlējumu.
Naktī guļot, bojājas matu gali, tāpēc vajadzētu uz nakti matus sapīt vieglā pīnē. Arī mūsu apģērbs lielākoties ir no sintētikas, pret to mati nobružājas tīri tehniski."

Ieteikumi matu mazgāšanai

  • Izvēlamies pareizo ūdens temperatūru no 36 līdz 38 grādiem. Samitrinām matus.
  • Plaukstā iespiežam šampūnu, labi uzputojam un tad liekam matos.
  • Ar apļveida kustībām mazgājam un masējam galvu, lai uzlabotu asinsriti. Šampūnu liekam divas reizes, ja ļoti netīri, tad trīs. Mati ir tīri, kad tie gurkst. Tad izskalo pietiekamā ūdens daudzumā.
  • Liekam balzamu pa matu galiem. Balzams iedarbojas dziļāk, bet kondicionieris ir vieglāks. Lieto atkarībā no tā, cik cilvēkam ir sabojāti mati. Masku liek, kad ir ļoti bojāti mati.
  • Matu masku var izmantot arī balzama vietā, iesmērējot matu galos, mazliet paturot, un rezultāts ir ļoti labs.
  • Lai vienmērīgāk izklātu balzamu vai kondicionieri, mati labi jāizķemmē ar suku.
  • Ar siltu ūdeni, to nežēlojot, visu labi izskalot un viegli izsusināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!