Foto: PantherMedia/Scanpix
L'Oréal izpētes laboratorijās atklāts jauns matu augšanu veicinošs faktors – arginīns. Tas L'Oréal matu kopšanas produktos tiek lietots pirmo reizi. Arginīns ir būtiska aminoskābe, tādēļ arī ir viens no matu šķiedras uzbūves pamatelementiem. Veiktie pētījumi parāda, ka arginīns veicina matu augšanu, un bez tā klātbūtnes mata sakne nespēj stimulēt tā augšanu. Tā portālu Delfi informē uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmuma pārstāvji uzskata - Ir pierādīts, ka arginīns matu šķiedrā atrodas dabiski un ir obligāts matu augšanai. Arginīns baro mata sakni un stimulē šūnu aktivitāti kapilāru stublājā. Līdz ar to pēc ekstensīviem pētniecības gadiem matu kopšanā ir atklāta jauna tendence -mata stimulēšana tā sīpolā. Visas svarīgās bioloģiskās darbības, no kā atkarīgs mata spēks un izturība, notiek mata sīpolā. Tieši tur mikrocirkulācijas rezultātā mats tiek apgādāts ar augšanai un spēkam nepieciešamajām barības vielām, piemēram, olbaltumvielām.

Dermatoloģe Māra Rone-Kupfere stāsta: "Katru dienu mūsu mati tiek pakļauti dažādām aktivitātēm, kas bojā to struktūru - karstumam, matus fēnojot un veidojot frizūru, aukstumam ziemā, kā arī mitrumam rudenī un pavasarī. Tā visa ietekmē mati var kļūt sausi, trausli, nespodri, cieti un sākt galos šķelties. Lai tos pasargātu no fiziskiem un vides radītiem bojājumiem, arginīns ir būtiska un nepieciešama viela matu kopšanā. Arginīns sastāda 9% no visām aminoskābēm, kas atrodamas mata šķiedrā, tādēļ tas ir viens no nozīmīgākajām mata olbaltumvielu sastāvdaļām. Arginīns ne tikai palīdz baroties mata sīpolam, bet arī palielina matu izturību un spēku."

Arginīna daudzums matos var ļoti būtiski atšķirties katram individuāli, kā arī mainīties pa dienām un uzturā lietotajiem produktiem. Kad arginīna koncentrācija nav pietiekama, tas nespēj pilnvērtīgi nodrošināt visus matu augšanai nepieciešamos mehānismus.

"Tā kā cilvēka ķermenis pats nespēj sintezēt arginīnu, tas jāiegūst no kāda ārēja avota, piemēram, šampūna, balzama un matu maskas. Lietojot šampūnu, kondicionieri un matu masku, katrs no tiem arginīnu nogādā matiem, tādējādi pakāpeniski palielinot tā iedarbību un atjaunojot mata dabisko aizsargkārtu, kā arī uzlabojot mata tekstūru," piebilst Māra Rone-Kupfere.

Matu kopšanas jaunā paaudze

Foto: Publicitātes foto

L'Oréal izpētes laboratorijas piedāvā jaunas ar arginīnu, proteīna atvasinājumiem un keramīdu bagātinātas formulas, kas iekļautas jaunā matu kopšanas produktu līnijā. Tā ir optimāli izstrādāta, lai stiprinātu un aizsargātu matu šķiedru. Mati kļūst spēcīgāki, bet matu lūšana un izkrišana ievērojami samazinās[1]. Vislabāk rezultāti ir novērojami lietojot vairākus matu kopšanas līdzekļus, kas spēj paaugstināt arginīna koncentrāciju uz mata šķiedrām. Zinātnieki novērojuši, ka no pirmajām uzklāšanas reizēm uzsūkšanās matā palielinās apmēram līdz 15 mikrometriem (µm). Pēc piecām uzklāšanas reizēm, arginīns sasniedz šķiedras centru un to atjauno.

Daudzu pētījumu laikā pierādījies, ka šīs tehnoloģijas pastiprina, restrukturizē un aizsargā bojātos matus, ļaujot tiem cīnīties ar matu lūšanu un izkrišanu, ko veicina ikdienas darbības un apkārtējā vide.

[1]
Pierādītā efektivitāte:

Pēc pirmās šampūna, balzama un matu maskas lietošanas reizes, par 64% samazinās matu izkrišana dēļ to lūšanas.

Pēc 10 šampūna, balzama un matu maskas lietošanas reizēm, par 124% palielinās matu izturība.

95% sieviešu atzina, ka ir novērojušas atšķirību pēc 9 dienām, lietojot šampūnu, balzamu un matu masku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!