Foto: PantherMedia/Scanpix
"Ziemas aukstais vējš, mitrums un sals nelabvēlīgi ietekmē sejas ādu, tāpēc pareizai tās kopšanai jāpievērš vēl lielāka uzmanība nekā vasarā," uzsver kosmētiķe Zanda Riekstiņa no salona Paloma. Sejas ādu ietekmē arī centrālapkures sausais gaiss.

Speciāliste skaidro, ka Latvijā visbiežāk sastopami divi sejas ādas tipi - sausa un jutīga vai problemātiska un taukaina. Kopšana abiem tipiem ir pilnīgi atšķirīga.

Kosmētika - atbilstoša ādas tipam

Lai būtu skaidrs, kas konkrētās sievietes ādai vajadzīgs, vispirms jānosaka tās tips: sausa un jutīga, kombinēta vai taukaina. Arī ziemā ādai nepieciešami visi trīs kopšanas soļi: tīrīšana, tonizēšana un barošana.
Pieniņš ir paredzēts sausākai un jutīgākai ādai, putas un želeja - normālai ar tendenci uz taukainību. Sevišķi sausai, alerģiskai ādai jāizvēlas īpašs pieniņš, kas mīkstina un nesausina. Tas ar ūdeni nav jāskalo. Labi, ja mājās ir losjons vai arī toniks, kas ir mazāk alerģisks, maigāks. "Noskalojam ar ūdeni attīrošo līdzekli, pēc tam uzliekam losjonu vai toniku, kas ādai normalizē Ph līmeni.

Nākamais solis ir barošana. Krēms arī jāizvēlas atbilstošs ādas tipam, taču dienas krēmam āda ir jāaizsargā. Ja visu dienu pavadām laukā, krēmam jābūt barojošākam, ja telpās - mitrinošākam. Agrāk bija uzskats, ka vasarā āda vairāk jāmitrina, ziemā - jābaro, taču tas tā nav. Arī ziemā āda jāmitrina," uzsver Zanda. Visus trīs soļus veicam divreiz dienā - no rīta un vakarā. Vakarā jālieto nakts krēms, kam ir atjaunojoša funkcija un kas jāsāk lietot apmēram no 30 gadu vecuma, taču kosmētiķe iesaka: "Jauni cilvēki, kuriem visu dienu iznācis dzīvot pa lauku un lietot barojošu krēmu, naktī varētu ādu kārtīgi samitrināt." Krēms uz ādas jāliek vismaz pusstundu pirms došanās laukā.
Nedrīkst aizmirst acu zonu. Jau no 20 gadu vecuma būtu jālieto īpaši acu zonas krēmi. Pīlings jeb skurbis ziemā būtu jālieto retāk - apmēram reizi divās nedēļās, bet arī tas atkarīgs no ādas - vai tā ir biezāka un raupjāka, vai plāna un jutīga. Skrubji arī mēdz būt dažādi - abrazīvāki, spēcīgāki, tie jālieto uzmanīgāk.

Mitrināšanas nevar būt par daudz

Zanda uzsver, ka mitrināšanas nevar būt par daudz, taču iesaka lietot kvalitatīvus ādas kopšanas līdzekļus: "Labāk izmantot vai nu biokosmētiku, vai to, kas iegādājama aptiekās, turklāt jāizvēlas vienas līnijas produkti. Ir krēmi, kuri paredzēti ļoti sausas un jutīgas ādas aizsardzībai no sala un vēja."

Mājās varam pīlingam izmantot auzu pārslas, ko samaļ, tad piejauc nedaudz ūdens. Ar šo putriņu pamasē seju un noskalo. No dažādiem mājās audzētiem dārzeņiem un augļiem var likt maskas, kas labi tonizē ādu. Tām pievieno vai nu olas baltumu taukainākai, vai dzeltenumu sausākai ādai.
Ādu ziemā labi aizsargā arī dekoratīvā kosmētika. Labiem pūderkrēmiem un lūpu krāsām ir ne tikai dekoratīvas, bet arī ādu kopjošas īpašības. Ziemā bez higiēniskās lūpu krāsas vai balzama no mājām nav ieteicams iziet.
Speciāliste piebilst, ka ādas veselībai būtiski ir pietiekami daudz dzert un lietot pārtikā vitamīniem bagātus produktus. Sevišķi svarīgi ir A, E un B grupas vitamīni. Jāatceras, ka pārtikai jābūt pēc iespējas dabīgākai, Latvijā ražotai, bez konservantiem.

  • Vispirms jānosaka ādas tips.
  • Trīs soļi - tīrīšana, tonizēšana un barošana.
  • Arī ziemā āda jāmitrina.
  • Neaizmirst acu zonu un lūpas.
  • Svarīgs arī uzturs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!