Foto: PantherMedia/Scanpix
Nav daudz cilvēku, kuri spētu pretoties šokolādes kārdinājumam – tās garša ir teju dievišķa, tā rada atkarību, liek pasaulei apstāties, burvīgajam saldumam nonākot uz mēles. Bet patiesībā šokolādes pielietojums jau kādu laiku ir ievērojami plašāks par garšas kārpiņām vien – joprojām aug pieprasījums pēc dažādām skaistumkopšanas procedūrām, kurās piedalās šokolāde.
Interesanti, ka šokolādes pielietojums skaistumkopšanā nav bauda vien, tā ir arī vērtīgs un noderīgs materiāls, jo satur organismam svarīgus mikroelementus (dzelzi, kalciju, magniju) un vitamīnus. Augstas kvalitātes tīrā šokolādē arī taukvielas ir draudzīgas cilvēka organismam un nesatur holesterīnu, līdz ar to neaizsprosto asinsvadus. Tiesa, tas viss pie nosacījuma, ka tiek izvēlēta īsta melnā šokolāde, kurā vismaz 60% sastāda kakao.

Visā pasaulē vēl nesen bija īsts bums - viens pēc otra tika atklāti ekskluzīvi šokolādes SPA, kur piedāvā ne tikai šokolādes masāžu un vannas, bet pat manikīru un pedikīru. Acīmredzot cilvēki, izdzirdot šokolādes pieminēšanu, bija gatavi izmantot dažādus kārdinošus piedāvājumus. Pie tam speciālisti iepriecina, ka, ārīgi lietojot, šokolādi nav iespējams pārdozēt. Zinātāji savukārt raksturo, ka iegrimt, piemēram, burbuļojošā šokolādes vannā ir vārdos grūti aprakstāms baudījums, pēc kura ķermenī ieplūst viegluma, siltuma un pat eiforijas sajūta.

Jābrīdina, ka skaistuma procedūrām netiek izmantota tradicionālā šokolāde, kas veikalos tiek pārdota tāfelītēm, tā ir masa, kam pievienotas speciālas esences, eļļas un citas vielas, kas aktuālas skaistumkopšanā, tāpēc, lai arī cik kārdinoši tas nešķistu, šo šokolādi pagaršot nav ieteicams.

Šokolāde ķermeņa kopšanā

Šokolādes masāžai tiek izmantota šokolādes emulsija, ko ieūst dabīgo šokolādi izkausējot un sajaucot ar mandeļu eļļu, tādējādi procedūras laikā ādai tiek veikts arī mikropīlings, jo šokolādes emulsija satur mazus kakao graudiņus. Šokolādes masāža sniedz ne tikai ierasto masāžas efektu, bet tai piemīt arī dziedinoša iedarbība, jo masāžas laikā tiek veicināta endorfīna jeb tā saucamā laimes hormona izstrādāšanās. Masāžas kustības pārsvarā ir relaksējošas, un tāpēc ļoti svarīgi veikt refleksogēno masāžu, kad tiek izmasēti kāju pēdu un roku punkti, kas atbild ne tikai par vispārējo veselības stāvokli, bet arī, tos stimulējot, var nomierinoši iedarboties uz nervu sistēmu. Protams, tāpat kā klasiskā ārstnieciskā masāža, šokolādes masāžas laikā no saspringuma tiek atbrīvota muskulatūra, savilktās ķermeņa vietas, uzlabota asinscirkulācija un veikta limfodrenāža. Šī masāža īpaši iepriecinās sievietes, taču vienaldzīgi nepaliks arī vīrieši.

Šokolādes ietīšana ir barojoša un atslābinoša procedūra, kas uzlabo pašsajūtu, sniedz papildus enerģiju un bagātina ādu ar vitamīniem un minerālvielām. Kakao palēnina šūnas novecošanas procesu. Pirms ietīšanas nereti veic ķermeņa pīlingu pirtī, jo tad āda ir maksimāli gatava uzņemt šokolādē esošās labās vielas. Ietīšanas procesā uz ķermeņa ādas puscentimetra biezumā klāj šokolādes masu, kas pagatavota no 70% melnās šokolādes un 35% saldā krējuma, ķermeni ietin plēvē un 10 - 15 minūtes ļauj šokolādei veikt tās darbu. Pēc procedūras lieko šokolādi noskalo. Procedūra ideāli baro ādu, izvada no organisma šlakvielas, kā arī ļoti labi relaksē.

Šokolāde sejas kopšanā

Šokolādes procedūras sejai ir aromātiska un enerģētiska procedūra. Pirms tam parati tiek veikta sejas ādas attīrīšana, masāža ar kakao sviestu, bet pēc tam tiek uzklāta silta šokolādes sejas maska. Šokolāde, pateicoties polifenola un teobromīna klātbūtnei, aizsargā ādu no brīvo radikāļu kaitīgās iedarbības, izvada toksīnus un uzlabo sejas ādas krāsu. Procedūras beigās, maigi iemasējot, uz sejas uzklāj kakao nektāru (satur vaniļas eļļu un kakao ekstraktu) un krēmu vai gēlu atbilstoši sejas tipam. Procedūras rezultāts: ādas elastības un ādas krāsas uzlabošanās (nedaudz nosauļotas ādas izskats), liftinga efekts, ir mitrināta un barota sejas āda, radot komforta sajūtu ilgam laika periodam.

Šokolādes skrubis ir pieejams un izmantojams arī mājas apstākļos, gan sejas, gan ķermeņa kopšanā.Tādu ražo arī Latvijā un tas pieejams ikvienam. Kakao sviests nodrošina gan ādas mitrināšanu, gan barošanu, kas piešķir tai veselīgu mirdzumu un kārdinošu šokolādes aromātu. Sastāvā esošās minerālvielas (selēns un varš) darbojas kā antioksidanti, kas novērš brīvo radikāļu ietekmi, pasargā ādu no priekšlaicīgas novecošanās, kā arī mitruma un elastības zuduma. Paredzēts lietošanai pēc dušas, vannas vai pirts (bet esiet uzmanīgi, pirtī ātri izkusīs).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!