Foto: PantherMedia/Scanpix
Ārējais izskats jau gadsimtiem ilgi palīdzējies noteikt cilvēka personīgās īpašības. Senie ķīnieši ticēja, ka seja ir iekšējās pasaules spogulis, bet Tuvajos Austrumos skaistu seju uzskatīja par gudras un spējīgas personas iezīmi, kamēr neglītums tika uzskatīts par skaidru norādi, ka persona ir ļauna. Senās metodes gan jau labu laiku kā atmestas, jo tās atspēkojusi mūsdienu zinātne. Tikmēr joprojām ir centieni pēc dažādām iezīmēm atklāt cilvēka rakstura iezīmes, norāda portāls "AskMen".

Portāls "Delfi" iepazīstina ar populārākajām metodēm - kā pēc acu, ausu, žokļa un citu sejas elementu formas un izvietojuma pieņemts noteikt indivīdu rakstura iezīmes:

Seja

Foto: PantherMedia/Scanpix

Apaļa:

Persona ar apaļu seju tiek uzskatīta par emocionālu, kā arī ārkārtīgi jūtīgu, turklāt izteikti izjūt rūpes un atbildību par tai uzticētiem uzdevumiem un tuviem cilvēkiem. Tajā pat laikā apaļu seju īpašniekiem ir attīstīta spēcīga seksuālā fantāzija, un viņi dod priekšroku stabilām un ilgstošām attiecībām.

Iegarena:

Personas ar iegarenu sejas formu tiek uzskatītas par lieliem praktiķiem, viņi ir apveltīti ar stingru nostāju un vēlmi pārraudzīt tiem apkārt notiekošo. Lielākoties tiem ir dabas dota atlētiska un muskuļota fizionomija, bet vienlaikus arī izteikts narcisisms un regulāras problēmas uzturēt stabilas attiecības.

Izteikti kantaina:

Cilvēki, kuru sejas ir veidotas robusti četrstūrainas, ikdienā ir agresīvi, ambiciozi un dominējoši. Vienlaikus viņi sasniedz pašu nospraustos mērķus, kam palīdz izteikti analītiskais prāts.

Trijstūrveida:

Trijstūrveida sejas parasti ir cilvēkiem ar smalku ķermeņa uzbūvi un augstu intelektu. Ķīnieši tradicionāli šo sejas formu uzskata par zīmi, ka persona ir radoša, jūtīga, kā arī izteikti temperamentīga.

Piere

Foto: Publicitātes foto

Plata piere tiek uzskatīta par zīmi, ka indivīds ir gudrs un praktisks, kā arī ir ideālists un spējīgs ģenerēt radošas idejas.

Plakana piere savukārt liecina, ka persona ir pragmatiska, loģiska un mīl visu pamatot ar faktiem.

Izteikti liela piere savukārt norāda uz sapņotāja dabu. Tādam cilvēkam ir nepieciešamība pieturēties pie konkrēta plāna, lai viņš spētu piepildīt savas neapvaldāmās ambīcijas.

Acis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Melu noteikšana:

Pastāv teorija, ka pēc tā, kurp cilvēks skatās, var noteikt, ko viņš domā. Tā, piemēram, ja viņš uz jautājumu atbild, skatoties uz labo pusi (no personas skatu punkta), persona smadzenēs cenšas piekļūt savai radošajai smadzeņu daļai, kas rada vizuālus attēlus, piemēram, melus.

Skatiens pa kreisi savukārt nozīmē, ka persona cenšas piekļūt savai atmiņas bagāžai un visticamāk stāsta taisnību.

Acu forma:

Lielas acis parasti ir cilvēkiem ar smalku sejas formu un nervozu temperamentu.

Dažādu formu acis savukārt norāda, ka cilvēks skatās uz lietām no dažādiem skatpunktiem un tādēļ spēj radīt tādas idejas, kas citiem nemaz nevar ienākt prātā.

Uz augšu iešķības acis atklāj oportūnistu jeb personu, kas nelaidīs garām trakas idejas un zina, ko vēlas sasniegt. Tieši šāds skatiens bieži piemīt modelēm.

Dziļas acis savukārt ir tiem cilvēkiem, kuriem ir pozitīva un novērojoša daba. Tādas acis bieži ir rakstniekiem, kā arī dažādu citu radošo profesiju pārstāvjiem.

Acu platums:

Platas acis norāda uz plašu skatījumu uz dzīvi, toleranci un atvērtu prātu.

Šauras acis turpretī norāda uz šauru skatījumu, kā arī spēju koncentrēties uz sīkumiem, neredzot kopainu.

Uzacis

Foto: Shutterstock

Smalkas vai šķidras uzacis liecina, ka indivīdam trūkst pašpārliecinātības un viņš ir neizlēmīgs.

Savukārt cilvēks ar kuplām uzacīm, gluži pretēji, par sevi ir pat ārkārtīgi pārliecināts.

Kopā saaugušas uzacis liecina par ārkārtīgi spēcīgu personību, taču vienlaikus atklāj viņa tendenci būt gan greizsirdīgam, gan ārkārtīgi pozitīvam. Šie cilvēki daudz domā un, lai arī ir sabiedriski aktīvi, emocionāli var būt iekšēji vērsti.

Deguns

Foto: AP/Scanpix

Taisns, augsts deguns ar biezu apakšējo daļu norāda uz personas sirsnību un siltumu, kā arī dziļu empātiju pret apkārtējiem. Šie cilvēki sev uzstāda augstus standartus un parasti ir ar labām manierēm.

Izteikti liela deguna apakšdaļa savukārt norāda uz vardarbīgu raksturu - jo lielāka deguna apakšdaļa, jo vardarbīgāka ir persona.

Ērgļa deguna forma savukārt liecina par stipru gribu, neatkarību, un drosmi.

Uzrauts deguns piemīt tiem, kuriem ir grūtības uzturēt sociālos kontaktus, kā arī iemīlēties. Tā vietā viņu dzīvēs ir daudz saraustītu attiecību.

Mute

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mute tiek saistīta ar komunikācijas spējām un jutekliskumu, tāpēc lūpu forma par personu spēj pastāstīt visai daudz.

Smalka augšlūpa un plata apakšlūpa norāda uz cilvēku, kuram ir grūtības uzturēt attiecības.

Smalka apakšlūpa un plata augšlūpa savukārt atklāj tādu personu, kurš attiecībās ir gatavs vairāk dot nekā saņemt, tādējādi nodrošinot draudzības vai laulības ilgmūžību.

Lielas ieapaļas lūpas norāda uz atbildīgu personību, kuram rūp savi tuvākie cilvēki.

Mazas lūpas liecina, ka cilvēks ir egoistisks vai pat ļauns.

Lejupvērsti lūpu kaktiņi savukārt ir raksturīgi tādai personai, kura nav pielaužama uz avantūrām un ikdienā bieži ir pesimistiska.

Augšupvērsti lūpu kaktiņi savukārt liecina par pavisam pretējo - persona ir orientēta uz avntūrām un ir optimistiska.

Žokļa līnija


Foto: PantherMedia/Scanpix

Spēcīga žokļa līnija norāda uz stipru vērtību sistēmu un strauju spriestspēju. Visdrīzāk šī persona tevi ir jau novērtējusi pirms vēl uz viņu paskatījies. Jo stiprāka ir kāda indivīda žokļu līnija, jo viņš ir fiziski un morāli izturīgāks veikt sarežģītus un grūtus uzdevumus. Šie cilvēki ir ārkārtīgi spītīgi un nepārliecināmi.

Tajā pat laikā vāja žokļa līnija liecina par vāju personību. Kas var liecināt par to, ka cilvēks ir viegli ietekmējams.

Žokļa līnija, kas ir platāka par ausu līniju, norāda uz indivīdu, kurš ir ļoti konkurētspējīgs un ienīst zaudējumus. Viņi cenšas iznīcināt konkurentus visiem pieejamajiem līdzekļiem.

Grumbiņas


Foto: Reuters/Scanpix

Tā saucamās "kraukļu kājiņas" jeb grumbu stariņi, kas nāk no acu ārējiem kaktiņiem, tiek sauktas arī par prieka līnijām. Tās liecina par atvērtu sirdi un šo personu spēju iesēt prieku citos.

Vertikālas grumbiņas starp acīm atklāj loģisku personu - tādu, kurš smagi strādā, un vienlaikus ir ļoti apņēmīgs.

Grumbiņas, kas iet no deguna uz muti, tiek sauktas par mērķtiecīgo līnijām. Šo grumbiņu parādīšanās atklāj, ka persona ik dienas turpina rūpīgi sasniegt mērķi pēc mērķa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!