Foto: AFP/Scanpix
Lai pievērstu sev uzmanību, cilvēki ir gatavi uz visneprātīgākajiem eksperimentiem. Daži no tiem paliek tikai atsevišķu dīvaiņu modes arsenālā, kamēr citi iekaro gada vai pat laikmeta tendences nosaukumu.

Hitlera šiks Taizemē


Foto: AFP/Scanpix

Nacistu vadonis Ādolfs Hitlers aizvadītajā gadā iekarojis Taizemi, vismaz šīs valstis modes fanu sirdis noteikti.

Bangkoka piedzīvoja īstu Hitlermāniju, vācu vadoņa attēlam parādoties gan komiksos, gan uz krekliņiem, džemperiem, plakātiem un atslēgu piekariņiem. "Hitlerizēti" pat McDonald's suvenīri, pandas un pat teletūbiji.

Modes apskatnieki jauno modes tendenci sliecas izskaidrot drīzāk ar nezināšanu un informācijas trūkumu, nekā jauno taizemiešu fašistisko noskaņojumu. Savukārt Izraēla jau oficiāli izteikusi protestu pret šādu suvenīru tirgošanu.

Jaunie, melnie metālisti


Foto: Kadrs no video

Āfrikas tuksnešos smagais metāls un tā atribūtika nekad nav baudījusi lielu popularitāti. Tomēr tikai līdz nesenam laikam - ādas jakas un metāla ķēdes negaidīti kļuvušas ļoti pieprasītas Botsvānas modīgo jauniešu vidū.

Botsvāniešu metālisti, no galvas līdz kājām tērpti melnos ādas kostīmos, pārpludinājuši pilsētu ielas un lauku ciematiņus. Valstī, kas pasaulē vislabāk zināma, pateicoties dabas rezervātiem, šie jaunieši kļuvuši par vienu no savdabīgākajām vietējām iezīmēm.

Kā skaidro paši Āfrikas metālisti, viņiem šī mūzika un tai raksturīgā kultūra nozīmē spēku, varu un brīvību. Lai atbilstu šim stilam, jaunie afrikāņi sev izvēlas niknas iesaukas, piemēram, Dēmons vai Šāviena dūmi.

Gotiskās japāņu Lolitas


Foto: AFP/Scanpix

Japāņu Lolitas nevajadzētu jaukt ar šī vārda nozīmi tradicionālajā rietumnieku izpratnē. Japānā tā ir plaša subkultūra, kur pirmajā vietā ir izsmalcināti un stilīgi Viktorijas laikmeta tērpi.

Lolitas ir viens no gotu subkultūras apakštipiem, kas japāņu pusaudžu interpretācijā ietver vampīrisku tēlu ar dīvainu lietussargu kā vienu no svarīgākajiem atribūtiem. Lolitu stila atbalstītāji veido savas modes kolekcijas un skates, festivālus un tematiskos pasākumus.

Meksikāņu elfu zābaciņi


Foto: Kadrs no video

Meksikā jaunākais modes kliedziens ir zābaki ar ārkārtīgi gariem, smailiem un uz augšu uzliektiem purngaliem.

Lai gan šīs modes izcelsme tā arī paliek noslēpums, stilīgākie meksikāņi brīvajā laikā dižojas dīvainajos apavos, kuru uzliekamie purngali bieži vien darināti no vecām dārza šļūtenēm.

Modes eksperti izteikuši minējumu, ka savādie apavi varētu būt viens no vīriešu izrādīšanās veidiem - tā viņi vēloties piesaistīt meiteņu uzmanību.

Vīriešu legingi īpaši skaistuļiem


Foto: Publicitātes foto

Kamēr sievietes vēl nav nonākušas pie vienota viedokļa, vai legingi var aizstāt garās bikses, vīrieši spēruši soli tālāk - visā pasaulē arvien populārāki vīriešu legingi jeb megingi (man+legging).

Ja modes skatēs jaunā tendence, pateicoties modeļu nevainojamām formām, vēl izskatās ekscentriska, bet pieņemama, šādi tērpties uz ielas var atļauties vien nedaudzi.

Skeptiķi apšauba vīriešu legingu nākotni, iebilstot, ka vēl viena tikai izcili slaidiem cilvēkiem paredzēta lieta nemaz nav vajadzīga, jo viņiem jau esot domāta visa modes industrija.

Rotaslietas uz acs ābola


Foto: Publicitātes foto

Acis ir ķermeņa daļa, kuras rotāšanā dizaineri nevar īpaši izpausties. Gandrīz vienīgie izņēmumi līdz šim bija briļļu ietvari un krāsainas kontaktlēcas, bet šie rotājumi neattiecas uz pašu acs virsmu.

Holandieši vēlas trūkumu labot, izgudrojot jaunu tehniku, kas ļauj uz acs ābola izvietot mazus dārgmetālu rotājumus.

Jaunās modes autori apgalvo, ka šī tehnika ir pilnīgi nekaitīga, lai gan acu ārsti kategoriski iebilst un dēvē to par potenciāli veselībai bīstamu. Acu rotājumi varot izraisīt asiņošanu vai redzes bojājumus.

Japāniešu tumšā manba


Foto: Privātais arhīvs

Manba ir modes tendence, kas attīstījusies no Japānā populārās ganguro subkultūras un ko raksturo tumša āda un spilgta dekoratīvā kosmētika - tiešs pretstats klasiskajai japāņu skaistuma estētikai.

Manbas meitenes parasti ietonē visu seju tumši brūnu, virsū uzzīmējot gaišus plankumus ap acīm. Mati parasti tiek balināti platīnblondi, bet apģērbiem izvēlēts ekscentrisks stils.

Ķīnieši peldkostīmus velk uz sejas


Foto: AFP/Scanpix

Apspēlējot visā pasaulē zināmo vārdu "bikini", ķīnieši izgudrojuši "facekini", tātad sauļošanās kostīmus sejai.

Sejas peldkostīmi varētu patikt tiem, kuriem patīk uzturēties pludmalē, bet kuri nekādā gadījumā nevēlas nosauļoties.

Sejas maskas īpaši populāras kļuvušas Austrumķīnas jūras pludmalēs.

Lai gan šie aksesuāri ļoti atgādina lētu Helovīna masku, tie jau kļuvuši par gandrīz vai neatņemamu pludmales tērpa sastāvdaļu - tikpat pierastu kā peldcepure vai peldēšanas brilles.

Japāņu bulku galvas

Foto: Kadrs no video

Japāna kārtējo reizi izcēlusies ar īpaši grotesku modes tendenci - visstilīgākie jaunieši pierē injicē fizioloģisko šķīdumu, lai uz pieres izveidotos kaut kas līdzīgs neregulāram plācenim.

Vienkāršie jautājumi "kāpēc?" vai pat "kāpēc bulkas?" smalkajiem japāņu jauniešiem acīmredzot šķiet nevietā.

Kanādiešu acu tetovējumi

Foto: AFP/Scanpix

ASV un Kanādā popularitāti gūst cita veida acu izdaiļošanas mode - tetovējumi uz acs ābola.

Pagaidām tās atbalstītāji ir dažādi ekstrēmas ķermeņa mākslas piekritēji, kas iekrāso savas acis spilgti zilā, dzeltenā vai sarkanā krāsā, lai tās labāk piestāvētu zīmējumiem uz ķermeņa un pīrsingiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!