Foto: PantherMedia/Scanpix
Iekārtot mājās kinoteātri nav grūti - ir tikai jāievēro daži pamatlikumi, kas ļaus gūt maksimāli pozitīvas emocijas no mājas kinozāles izmantošanas. Cits gadījums - ja mājas kinozāli jāiekļauj jau gatavā interjerā, tad jāmeklē risinājumi, kā veiksmīgāk telpā izvietot tehniku.

Pirms izvēlēties mēbeles mājas kinozālei, ir jāsaprot, cik daudz telpas nepieciešams. Ja istaba paredzēta tikai filmu baudīšanai, ir pavisam vienkārši. Ideālais risinājums tad būtu video projektors, filmu atskaņotājs un atbilstoša skaņu sistēma. Domājot par krēsliem vai dīvāniem, vērts apskatīt profesionālās kinozāles - lai arī bieži vien pēdējās rindās vai balkonos tiek izvietoti dažādi dīvāniņi, tomēr tie drīzāk paredzētu pārīšiem, kuri ir pārņemti ar sevi, nevis ar filmas skatīšanos. Krēsla atzveltnei nevajadzētu būt pārāk slīpai, nodrošinot vajadzīgo komforta līmeni un uzturot ķermeni tonusā. Pārāk mīkstas mēbeles kinozāli pārvērtīs par guļamistabu.

Izvēloties mēbeles, vienkārši jāiesēžas krēslā vai dīvānā un jāsaprot, kādas sajūtas un vēlmes tas izraisa - skatīties kino, lasīt avīzes vai aizvērt acis un atpūsties. Viss kļūs skaidrs!

Taisnību sakot, mājas kinozālei darbojas princips - jo mazāk, jo labāk. Pārāk daudz vai nepareizi mēbeles telpā traucēs izplatīties skaņai. Traucēklis var būt pat galds, tādēļ mājas kinozālei jāizvēlas maksimāli zemu galdiņu. Stiprinot pie sienas ekrānu vai televizoru, tas jānovieto sēdošu skatītāju acu augstumā.

Vislabāk, ja televizors ir piestiprināts pie sienas, tomēr, ja kādu iemeslu dēļ tas nav iespējams, ieteicams izmantot sienas plauktu. Stikla, koka vai pat akmens  - materiāls nespēlē būtisku lomu, ja vienīgi - kopējā telpas stilistikā. Aktuāli ir dažādi stikla plaukti, caurspīdīgais materiāls "nenoēd" telpu, turklāt vizuāli labi sader ar tehniku. Būtiska ir konstrukcijas stiprība, veci vai slikti piestiprināti plaukti skaņas vibrāciju dēļ var kaitinoši grabēt un traucēt baudīt filmas. Montējot kinozāles mēbeles, noteikti jāpārliecinās par to, vai stūri un savienojumi ir kvalitatīvi salikti.

Ko darīt, ja mājas kinozāle neiekļaujas kopējā telpas stilistikā? Dizaineri iesaka to maskēt ar mēbeļu vai tekstiliju palīdzību. Piemēram, televizoru var noslēpt skapī, kura durvis pieskaņotas pārējai telpai un tiek atvērtas tikai tad, kad tiek rādīts kino. Šāds skapis ir ērts arī tādēļ, ka videotēka nav uzkrītoša un ir pieejama jebkurā laikā. Skaņu sistēmu un ekrānu var maskēt ar aizkariem. Starp citu, mājas kinozālē jāizmanto maksimāli daudz tekstila - tas kalpo kā skaņu slāpējošs materiāls.

Mājas kinozāles apgaismojumam labākā būs izkliedēta gaisma no griestiem, kuru iespējams regulēt. Kino skatīšanās pilnīgā tumsā ir pārāk liela slodze acīm, savukārt pārāk gaiša telpa neļauj koncentrēties filmai.

Kopsavilkumam: ideālās mēbeles mājas kinozālei ir stilistiski vienoti, samērā cieti krēsli vai dīvāni, zemi galdiņi un parocīgs plaukts aparatūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!