Bērnistaba ir īpaša telpa, kura mājās prasa īpašas rūpes un uzmanību. Atšķirībā no citām istabām, bērnistaba mainās līdzi tam, kā aug un attīstās bērns, tādēļ ik pēc pāris gadiem tajā būtu jāievieš savas korekcijas. Diemžēl ne visiem ir tā iespēja - mainīt mazuļa istabas izskatu un iekārtojumu tik bieži, cik nepieciešams vai kā vēlētos, tomēr vienmēr ir iespējams atsvaidzināt istabas sienas, tādējādi mainot arī telpu.

Tā kā videi, kurā ikdienā uzturamies, ir vistiešākais sakars ar to, kā jūtamies un kā uztveram pasauli, bērnistabai jābūt īpaši harmoniskai. Izvēlētajiem interjera elementiem jābūt savstarpēji vienotiem, piemēram, vienā krāsu gammā. Universālākais un praktiskākais risinājums - neitrāls, mierīgs fons pasteļtoņos, kuru atsvaidzina spilgti elementi, piemēram, plaukti vai skapji, koši spilveni un rotaļlietas.

Bērni dzīvo savā pasaulē, kas ne vienmēr atbilst tam, kādu pasauli ir iedomājušies pieaugušie. Turklāt bērniem mēdz būt atšķirīga gaumes un stila izjūta, tādēļ, izvēloties piemērotākās krāsas un toņus bērnistabai, ir jāmēģina rast kompromiss starp pieaugušo un bērnu vēlmēm.

Izvēloties istabas sienu krāsu, noteikti jāņem vērā bērna raksturs. Mierīga bērna istabas sienas var būt intensīvākas un aktīvākas, savukārt, ja bērns ir ļoti enerģisks, tad ieteicams sienām izvēlēties nomierinošas krāsas, piemēram, gaiši zaļo vai gaiši zilo.

Spilgtas, ugunīgas krāsas uzlādē un uzbudina, tādēļ nevajadzētu bērnistabas interjera pamatā izmantot sarkano vai oranžo krāsu. Tomēr, ja neitrālu fonu papildina ar dzelteniem, oranžiem vai sarkaniem akcentiem, iespējams radīt jautru un dzīvespriecīgu telpu.

Katrai krāsai ir sava ietekme uz cilvēka noskaņojumu un pat fizisko labsajūtu. Tā, piemēram rozā krāsa izraisa miegainību un mazina stresu, tādēļ šī krāsa ir piemērota jaundzimušajiem.

Zaļā krāsa stabilizē pulsu un elpošanu, tonizē un aktivizē smadzeņu darbību, piešķir pašpārliecību, šī krāsa piemērota skolnieka istabai.

Zilie toņi ir nomierinoši, tomēr tos nevajadzētu izvēlēties kā istabas pamatkrāsu, ja bērnam ir nosliece uz depresiju.

Ceriņkrāsa nostiprina mazuļa nervu sistēmu, savukārt ar oranžo un violeto krāsu bērnistabas interjerā aizrauties nevajadzētu - lielos daudzumos šīs krāsas izraisa nogurumu.

Lai cik dīvaini nešķistu, bet bērnistabai nav piemērota arī baltā krāsa, jo tā ir auksta un var radīt nomāktību.Nomācoša ir arī melnā krāsa.

Bērnistabas interjerā var izmantot akcentus, kas pārējās telpās izskatītos smieklīgi. Bērnistaba ir īstā telpa, kur patverties dažādiem pasaku tēliem.

Galvenais princips, iekārtojot bērnistabu, - izvairīties no vienveidības. Sienas, griesti, mēbeles un tekstilijas var būt spilgtas un krāsainas, taču ne vienveidīgas un acis nogurdinošas. Iesaistiet telpas iekārtošanā arī bērnu, ļaujot viņam pašam mainīt interjeru, piemēram, izkārtojot pie sienām savus zīmējumus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!